Friesland wil 168 ZE-bussen in 2025

dinsdag 10 december 2019
timer 3 min

Eind november hebben Provinciale Staten van Friesland ingestemd met de Nota van Uitgangspunten voor de nieuwe busconcessie, die in 2022 start. In 2025 moet 70 procent van de vloot zero emissie rijden, vertelt projectleider Fedde Moedt. “We willen vervoerders uitdagen daar zelf invulling aan te geven.”

De provincie Friesland liet eind 2018 een onderzoek uitvoeren door MuConsult naar wat ze moest doen om in 2025 de gehele busvloot, 240 stuks in totaal, in één keer zero emissie te laten rijden. De provincie zou dan ook zelf de laadinfrastructuur in beheer moeten nemen. “Maar dat zou 10 miljoen euro per jaar extra kosten”, zegt Moedt daarover. “En het is de vraag of je dat moet willen, de markt is volop in ontwikkeling. Dus daar zat wel een spanningsveld.”

Momenteel heeft de provincie relatief weinig ervaring met zero emissiebussen, geeft Moedt toe. Alleen op de Waddeneilanden en de stadsdienst Leeuwarden wordt elektrisch gereden, ‘maar dat is laaghangend fruit’, zegt hij, 28 bussen bij elkaar. “Op de Waddeneilanden hebben we dat destijds in eigen beheer gedaan, dat was een politiek idee. We waren de eerste provincie die liet zien dat het kon. Maar we zijn geen vervoerder, kennen de markt niet zo goed. Daarom willen we nu de regie meer aan de vervoerder laten.”

In aanvullend onderzoek door bureau Duinn werden meerdere scenario’s onderzocht. In één daarvan kon de provincie binnen het totale ov-budget van 32,6 miljoen euro de elektrificatie meenemen en kwam de regie bij de vervoerder te liggen. Dat scenario beviel Moedt wel. “Onze rol is om de vervoerders uit te dagen. Wij geven de kaders, de vervoerder mag het zelf invullen. We willen niet sturend zijn en bijvoorbeeld locaties voor de laadinfrastructuur voorschrijven.”

Laadlocaties

Het voorstel van Gedeputeerde Staren werd op 28 november door Provinciale Staten goedgekeurd. In de bestekeisen gaat de provincie wel informatie verstrekken over wat misschien logische locaties zouden zijn voor de laadinfrastructuur. Ook is de provincie alvast in gesprek gegaan met netbeheerder Liander. “Die kabels moeten wel getrokken worden en er zitten dus netverzwaringen aan te komen. Dus dat hebben we aangegeven, want dat kost tijd. Maar Liander kan pas wat doen, als een projectplan wordt ingediend. En meer partijen dienen verzoeken tot netverzwaringen in, dus dan komen we toch onder op de stapel te liggen. Dat was wel een eyeopener.”

Innovatie

Ook liet de provincie Friesland zich informeren door OV-Bureau Groningen Drenthe, dat een model heeft waarbij de provincie opbrengstverantwoordelijk is en dat nadruk legt op de ontwikkeling van waterstof. Voor het model van opbrengstverantwoordelijkheid kiest Friesland niet, hoewel de provincie en het OV-Bureau, samen met de provincie Flevoland en de vervoerder, wel een pilot gaan houden met waterstof op HOV-lijn 315 Emmeloord-Groningen (220 kilometer retour).

Ruime implementatietijd

Door het Programma van Eisen nu alvast bekend te maken, hoopt Moedt dat vervoerders met scherpere biedingen komen. “We willen de bestekeisen medio februari 2020 publiceren. De nieuwe concessie start december 2022. We koersen op gunning begin 2021 en misschien kunnen we het nog wel naar voren trekken. Dan kan de vervoerder ruim op tijd met Liander om tafel en heeft ze voldoende tijd om te implementeren.”

Daar komt nog bij, weet Moedt, dat in 2022 nog drie nieuwe concessies starten: West-Brabant, Zuid-Holland Noord en Rijn-Waal. “Dus willen we zorgen dat de indieningstermijnen voor de vervoerders niet gelijk lopen. Dat biedt iedere concessie meer kans op goede biedingen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »