Fyra komt wellicht in Griekenland te rijden

donderdag 31 augustus 2017
timer 2 min

De Italiaanse spoorwegen overwegen de V250, beter bekend als Fyra, in te zetten in Griekenland. De trein zou moeten rijden op een deel van de hogesnelheidslijn tussen Thessaloniki en de regio Athene.

De Italianen namen begin dit jaar de Griekse spoorwegen OSE over. De Griekse overheid moest het verlieslijdende overheidsbedrijf van de hand doen in een pakket van maatregelen om de begroting weer op orde te krijgen.

Lees ook: Qbuzz voor 30 miljoen euro overgenomen door Italianen

Deze zomer werd bovendien bekend dat de Italiaanse spoorwegen de Fyra-treinen overneemt van Hitachi, het voormalige AnsaldoBreda. De treinen werden na enkele weken dienst van het Nederlandse HSL-spoor gehaald na technische mankementen.

Lees ook: De conclusies van de Fyra-enquête: een collectieve wanprestatie

Volgens FS-topman Renato Mazzoncini is er echter weinig mis met de treinen. “Ik heb ze met eigen ogen gezien. Het is een delicate kwestie, maar de trein kan rijden. Zowel in Italië als in Nederland.” Volgens hem zijn de problemen beperkt tot moeilijk werkende deuren. Lachend voegde hij eraan toe dat het grootste probleem wat hem betreft de kleuren zijn. “Die worden waarschijnlijk blauw, groen en grijs.” Om verder risico te voorkomen, blijft Hitachi verantwoordelijk voor het onderhoud.

De Fyra zou dienst kunnen gaan doen op de lijn tussen Piraeus, in het zuiden van het land (niet ver van Athene) en Platy in het noorden (bij Thessaloniki). Die lijn is geschikt voor snelheden tot 200 kilometer per uur. De Fyra kan 250 kilometer per uur halen. Wel is de lijn slechts deels geëlektrificeerd, waardoor de treinen alleen de noordelijke 200 kilometer van het traject zouden kunnen rijden.

Een andere optie zou zijn dat de treinen in Italië dienst doen op de zogenaamde Frecciargento-diensten. Dit zijn lijnen waarop snelheden tot 250 kilometer per uur worden gehaald. Daarboven heeft Trenitalia nog de Frecciarossa met maximum snelheden tot 300 kilometer per uur.

[…] De door Nederland afgedankte Fyra-treinen gaan mogelijk rijden op een gedeelte van het hogesnelheidstraject tussen Thessaloniki en Athene. Dat schrijft OV-Magazine. […]

Natuurlijk probeert Hitachi van deze ondingen af te komen en dan desnoods maar door ze via FS te laten rijden in Griekenland. Ik betwijfel echter of deze treinen ook echt goed blijken te kunnen worden ingezet en verfmoed dat deze berichten vooral tot stand komen omdat zowel de Italiaanse staat als Hitachi verdere beschadiging van zowel het vroegere merk Ansaldo- Breda als van het industrieland Italië te voorkomen dan wel op te kunnen krikken.
Overigens verwacht ik niets van de overname door de Italianen van de Griekse spoorwegen.
Het Griekse spoorwegbedrijf stelde al zo goed als helemaal niets voor terwijl de FS nog niet
echt kon worden geprivatiseerd zoals de Europese regels nog steeds voorschrijven. Indien dit echt gaat worden uitgevoerd komen er weer verschrikkelijke tekorten naar boven.

Hoe zouden ze dan moeten rijden op het niet-geëlectrificeerde deel? Ik denk dat het bericht (of gerucht?) betrekking heeft op het moment dat de electrificatie van het hele stuk klaar is - volgens http://www.ergose.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=174&Itemid=281&lang=en mist alleen het middelste gedeelte nog maar.

De topman van FS, Renato Mazoncini, deed de suggestie in eigen persoon. Het gaat dus niet om een gerucht.

Ah, dat had ik er niet uit opgemaakt. Dan is het een stuk waarschijnlijker. Qua timing vind ik vooral aankondigingen dat de electrificatie in Griekenland nu zo ongeveer afgerond zou moeten worden, maar nog geen nieuwsbericht dat dat ook werkelijk gebeurd is...

Hier is nog niet vermeld dat de NS-directie "iets anders" wilde dan de anderen (SNCF en NMBS). Siemens en Alsthom konden wel leveren, maar niet voor de prijs die NS per treinstel wilde betalen. Het ging hier om een kleine serie. Alleen “Ensaldo Breda” bleef over om aan de eisen van NS te voldoen en zo kwam
de F 250 ( Het treintype, nu bekend als de mislukte fyra) in beeld!

Als NS genoegen had genomen met "iets van de plank", had er al lang een Nederlandse hogesnelheidstrein gereden tussen Amsterdam en Parijs.

Onderbelicht is echter de rol van de Belgen. Zij hadden een dubbele agenda! Zij zijn partner in zowel de Thalys (richting Parijs) als Eurostar (naar Londen). Zij hadden dan ook vanaf het begin moeite met de Fyra. De “kinderziekten” van deze trein kwamen hen goed uit. Ze werden dan ook flink uitvergroot,waardoor het eenvoudiger werd om deze treinen in Belgie te verbieden! Daarmee de NS voor het blok zettend!

Citaat:
“Uiteindelijk krijgt Descheemaecker volledig zijn zin. Er gaan meer Thalys-treinen rijden en zelfs de Eurostar-treinen uit Londen komen naar Nederland. Van beide bedrijven is NMBS aandeelhouder. En de Fyra is voorgoed weg. Descheemaecker is trots. "Bien fait, Marc" (goed gedaan, Marc), krijgt hij te horen van z'n minister. "Ik zag dat hij het meende." Einde citaat.
Lees het hele artikel:
https://nos.nl/artikel/624885-belg-wint-kruistocht-tegen-fyra.html

Lees ook nog onderstaand artikel over de Eurostar en inderdaad het traject Brussel – Amsterdam komt overeen met het “oude” Fyra traject!
https://www.spoorpro.nl/materieel/2017/05/23/eerste-eurostar-e320-komt-aan-in-brussel-vanuit-londen/

Het is wel heel frappant dat de Italiaanse spoorwegen deze “ex fyra” treinstellen toch gaan inzetten en dat voor een fractie van het bedrag dat de NS ooit betaalde ( = de Nederlandse belastingbetaler!)
Dit laatste was ongeveer 800 miljoen Euro (inclusief alle kosten om de Fyra te vervangen), terwijl de Italianen nu 21 miljoen betalen (voor 17 van de 19 treinen).

[…] de V250 treinstellen verkocht zouden zijn aan de Italiaanse Spoorwegen (FS). Tegenover OV-Magazine speculeerde de topman van FS over de inzet van de treinstellen in Italië of Griekenland. Maar […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ILT: Zorgen over Nederlandse spoorinfra blijven

13 jun om 10:07 uur

Elke vijf jaar publiceert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een rapportage over de fysieke kwaliteit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft

11 jun om 16:38 uur

De twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optimistisch en voorzichtig de transitie vormgeven

31 mei om 08:00 uur

De verwachtingen van publieke mobiliteit zijn hoog. De belofte is dat ontschotten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »