Gelderland kiest voor waterstofbussen
Arriva gaat in de dienstregeling 2022 in totaal tien waterstofbussen inzetten in de Achterhoek en de Cleantech Regio, de regio rond Arnhem en Zutphen.
De provincie Gelderland besloot om mee te doen aan het Europese programma voor stimulering van emissieloos openbaar vervoer, JIVE2. De waterstofbussen vervangen de huidige dieselbussen en gaan gezamenlijk meer dan 1 miljoen kilometer per jaar rijden. Daarmee wordt met Europese subsidie een impuls gegeven aan de vergroening van de mobiliteit, de productie van groene waterstof en de realisatie van de waterstofinfrastructuur.
Duurzaam en schoon openbaar vervoer
De provincie Gelderland wuk via pilots als deze een impuls geven aan de waterstofinfrastructuur, innovatie en regionale productie en gebruik van groene waterstof. In Gelderland is al een belangrijk waterstofcluster gevestigd. Dit biedt kansen voor de groene economie van de toekomst.
100.000 kilometer per jaar op waterstof
Voor Arriva is het rijden op waterstof een primeur. Door de inzet in het reguliere streekvervoer gaat Arriva met deze bussen een recordaantal kilometers afleggen. Het is vanuit het project JIVE2 een voorwaarde dat in de periode december 2021 tot december 2024 elke waterstofbus per jaar minimaal 50.000 kilometer rijdt, waarbij Arriva en provincie Gelderland inzetten op 100.000 kilometer per jaar. Arriva zorgt ervoor dat de tien waterstofbussen in december 2021 beschikbaar zijn.
Waterstofvulpunt
De vervoerder spant zich met steun van de provincie in voor de realisatie van een waterstofvulpunt per december 2021. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om een waterstoftankstation te realiseren in Zutphen of Doetinchem of Groenlo. Het is de bedoeling dat dit op termijn een openbaar toegankelijk tankstation wordt.
Investering
De totale geraamde maximale meerkosten voor de 10 bussen zijn voor 4 jaar 6,4 miljoen euro. De provincie, Europa en Arriva investeren hier gezamenlijk in. Daarnaast wordt er nog een bijdrage gevraagd aan het Rijk.
Project JIVE2
JIVE2 staat voor Joint Initiative For Hydrogen Vehicles Across Europe. Het is de tweede tranche van een Europese project. Doel is het stimuleren van waterstofbussen in het openbaar vervoer. Dit door een subsidie beschikbaar te stellen van €148.000,- per bus. In heel Europa gaat het om subsidie voor 152 bussen in 14 Europese regio’s.
Al eerder hebben de provincies Zuid-Holland en OV-Bureau Groningen-Drenthe besloten deel te nemen aan het project JIVE2.

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Doorbraak op het spoor: vakbondsleden CNV keuren cao-voorstel goed
14 jul om 12:00 uurEr is een doorbraak op het spoor: leden van vakbond CNV hebben maandagochtend ingestemd met het eindbod van NS…
GVB start aanbesteding aanschaf 78 nieuwe trams
10 jul om 09:50 uurDe Vervoerregio Amsterdam heeft aan het GVB opdracht gegeven om te starten met de aanbesteding voor de aanschaf…
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
Reactie toevoegen