Groei in Rotterdamse regio

maandag 5 januari 2015
timer 3 min

Het openbaar vervoer in Rotterdam is het afgelopen jaar met 4 procent gegroeid. In de Rotterdamse regio nam het ov over water zelfs 10 procent toe.

RET-directeur Pedro Peters maakte vandaag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bekend dat het aantal reizigerskilometers in Rotterdam met 4 procent is toegenomen. De groei speelt zich vooral af op het metronet. Rotterdam wordt een steeds populairdere bestemming. Dankzij de komst van onder andere het ss Rotterdam en de Markthal, riep The New York Times Rotterdam uit als ‘must see city’ in 2014.

Peters riep de verantwoordelijke bestuurders op haast te maken met frequentieverhoging op Metrolijn E, van Den Haag Centraal naar Slinge. “In de ochtendspits zitten we overvol en de groei zet nog door. Ik hoop dat we met de Metropoolregio nu snel tot beslissingen kunnen komen."

Het aantal zwartrijders bij de RET daalde tot een historisch laag niveau van 0,2 procent bij de bus, 1 procent bij de metro en 0,6 procent bij de tram. Peters: “Prachtige cijfers, zeker als je bedenkt dat we voor het sluiten van de poortjes in 2009 nog dik boven de 10 procent zaten.” Ook het aantal geweldsincidenten tegen RET-personeel daalde in 2014 met 7 procent.”

Na een succesvolle proef op metrostation Beurs introduceert de RET gratis wifi op meer metrostations. Daarnaast start de vervoerder binnenkort met de inbouw van wifi in tram en metro. In de zomer wil de RET 10 metrostations en alle trams en metro’s hebben voorzien van wifi.

Waterbus en Aqualiner
In de Rotterdamse regio en tussen de Drechtsteden zorgden de snelle veerdiensten Waterbus en Aqualiner voor een reizigersgroei van 10 procent in 2014. In totaal vervoerden de schepen in 2014 ruim 1,73 miljoen reizigers.

Waterbus dankt de reizigerstoename onder meer aan de groei van het aantal spitsreizigers. Het aantal passagiers op de Aqualiner tussen Rotterdam centrum, Katendrecht en de RDM Campus op Heijplaat steeg voor het zesde opeenvolgende jaar. Dat komt door de toename van het aantal studenten en medewerkers op de RDM Campus en werknemers van de omliggende bedrijven.

Het mooie weer heeft daarnaast voor veel recreatief en toeristisch verkeer gezorgd. Populair waren de Waterbus Dagkaart en de bijbehorende arrangementen, zoals die naar Werelderfgoed Kinderdijk. Ook het tweejaarlijkse evenement Dordt in Stoom en de afgesloten Brug over de Noord droegen bij aan de groei.

De verplaatsing van enkele haltes, de introductie van Lijn 19 tussen Kralingen en Feijenoord en de komst van de Waterbus E-tickets waren volgens directeur Gerbrand Schutten de belangrijke mijlpalen in 2014. “Het bewijst eens te meer dat het personenvervoer over water na 15 jaar echt volwassen is geworden.”

In 2015 introduceert Waterbus gratis wifi en tv-schermen aan boord met live informatie. Met de provincie Zuid-Holland overlegt Waterbus nog over een extra schip in de spits richting Rotterdam en een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam, Dordrecht en Kinderdijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

23 apr om 14:24 uur

Transdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »