Groei in Rotterdamse regio

maandag 5 januari 2015
timer 3 min

Het openbaar vervoer in Rotterdam is het afgelopen jaar met 4 procent gegroeid. In de Rotterdamse regio nam het ov over water zelfs 10 procent toe.

RET-directeur Pedro Peters maakte vandaag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bekend dat het aantal reizigerskilometers in Rotterdam met 4 procent is toegenomen. De groei speelt zich vooral af op het metronet. Rotterdam wordt een steeds populairdere bestemming. Dankzij de komst van onder andere het ss Rotterdam en de Markthal, riep The New York Times Rotterdam uit als ‘must see city’ in 2014.

Peters riep de verantwoordelijke bestuurders op haast te maken met frequentieverhoging op Metrolijn E, van Den Haag Centraal naar Slinge. “In de ochtendspits zitten we overvol en de groei zet nog door. Ik hoop dat we met de Metropoolregio nu snel tot beslissingen kunnen komen."

Het aantal zwartrijders bij de RET daalde tot een historisch laag niveau van 0,2 procent bij de bus, 1 procent bij de metro en 0,6 procent bij de tram. Peters: “Prachtige cijfers, zeker als je bedenkt dat we voor het sluiten van de poortjes in 2009 nog dik boven de 10 procent zaten.” Ook het aantal geweldsincidenten tegen RET-personeel daalde in 2014 met 7 procent.”

Na een succesvolle proef op metrostation Beurs introduceert de RET gratis wifi op meer metrostations. Daarnaast start de vervoerder binnenkort met de inbouw van wifi in tram en metro. In de zomer wil de RET 10 metrostations en alle trams en metro’s hebben voorzien van wifi.

Waterbus en Aqualiner
In de Rotterdamse regio en tussen de Drechtsteden zorgden de snelle veerdiensten Waterbus en Aqualiner voor een reizigersgroei van 10 procent in 2014. In totaal vervoerden de schepen in 2014 ruim 1,73 miljoen reizigers.

Waterbus dankt de reizigerstoename onder meer aan de groei van het aantal spitsreizigers. Het aantal passagiers op de Aqualiner tussen Rotterdam centrum, Katendrecht en de RDM Campus op Heijplaat steeg voor het zesde opeenvolgende jaar. Dat komt door de toename van het aantal studenten en medewerkers op de RDM Campus en werknemers van de omliggende bedrijven.

Het mooie weer heeft daarnaast voor veel recreatief en toeristisch verkeer gezorgd. Populair waren de Waterbus Dagkaart en de bijbehorende arrangementen, zoals die naar Werelderfgoed Kinderdijk. Ook het tweejaarlijkse evenement Dordt in Stoom en de afgesloten Brug over de Noord droegen bij aan de groei.

De verplaatsing van enkele haltes, de introductie van Lijn 19 tussen Kralingen en Feijenoord en de komst van de Waterbus E-tickets waren volgens directeur Gerbrand Schutten de belangrijke mijlpalen in 2014. “Het bewijst eens te meer dat het personenvervoer over water na 15 jaar echt volwassen is geworden.”

In 2015 introduceert Waterbus gratis wifi en tv-schermen aan boord met live informatie. Met de provincie Zuid-Holland overlegt Waterbus nog over een extra schip in de spits richting Rotterdam en een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam, Dordrecht en Kinderdijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »

‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

28 jun om 16:56 uur

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »