GVB bestelt 31 elektrische bussen bij VDL

woensdag 12 december 2018
timer 3 min

Het Amsterdamse GVB heeft vandaag bij VDL 31 elektrische bussen besteld, 22 gelede Citea-bussen en 9 twaalfmeterbussen. VDL verzorgt ook de laadinfrastructuur. Bovendien heeft GVB nog een optie genomen op 69 e-bussen.

De planning is dat de elektrische bussen vanaf begin of medio 2020 gaan rijden op de lijnen 15, 22 en 36. De keuze is op deze drie lijnen gevallen omdat ze alle drie bij station Sloterdijk komen, waar laadpalen worden geïnstalleerd voor tussentijds laden. Een extra argument om te kiezen voor lijn 22 is dat deze lijn over de drukke Prins Hendrikkade rijdt, een van de vuilste straten van Amsterdam. Hoewel daar sinds de komst van de Noord/Zuidlijn veel minder bussen rijden dan vroeger.

De bussen krijgen een pantograaf op het dak. De gelede Citea’s SLFA-180 worden voorzien van een 288 kWh batterijsysteem, de Citea’s SLF-120 krijgen een batterijpakket van 216 kWh. In de dienstregeling worden de bussen door middel van zeven snelladers op station Sloterdijk tussentijds bijgeladen.

’s Nachts worden de batterijen met 31 langzaamladers volledig herladen op de GVB-locatie Garage West. Bijzonder is dat de bussen echt helemaal uitstootvrij zijn, want ook de verwarming door middel van een warmtepomp is elektrisch. De tot dusverre geleverde elektrische bussen hebben voor koude dagen een Webastokachel die op diesel brandt.

De aanbestedingsprocedure begon in februari van dit jaar. Er is gekozen voor opportunity charging (stilstaand laden, ‘s nachts in de garage met overdag ‘bijladen’ bij station Sloterdijk). Aanvankelijk werd ook in motion charging overwogen, maar dat is een optie gebleven die wellicht bij volgende bestellingen in beeld komt. Zeker in de oudere delen van de stad zal het plaatsen van laadpalen niet altijd makkelijk of gewenst zijn.

De aanschaf wordt gefinancierd door de gemeente, de Vervoerregio Amsterdam en het GVB. Met de aanschaf van deze en volgende series bussen – in totaal komen er zo’n tweehonderd – geven ze invulling aan het in april 2015 gesloten duurzaamheidsconvenant. De Vervoerregio Amsterdam gaat voor schonere en stillere mobiliteit, vertelt Gerard Hellburg, programmamanager Zero Emissie Mobiliteit van de Vervoerregio, in een interview met OV Magazine.

Voor het openbaar vervoer houdt dat in: geen nieuwe dieselbussen meer vanaf 2025 en de hele busvloot zero emissie in 2030. Bovendien moet de gebruikte energie hernieuwbaar zijn opgewekt. Dat sluit aan bij het Nationaal Bestuursakkoord uit 2016. Hellburg: “Voor het elektrificeren van de ov-bussen kijken we naar de aanbestedingskalender en de uitstroom van GVB-bussen.”

Deze week werd ook bekend dat 40 oudere dieselbussen levensverlengend onderhoud krijgen en met ontheffing van de Vervoerregio langer mogen blijven rijden. Dat is enerzijds nodig omdat de elektrische bussen later in dienst komen dan enkele jaren geleden was voorzien, terwijl er anderzijds door de komende verbouwing van de Amstelveenlijn van sneltram- tot gewone tramlijn 22 bussen extra nodig zijn voor vervangend vervoer.

[…] stadsbussen in Maastricht zijn allemaal elektrisch. In Amsterdam rijiden ze ook op stroom. Rondom Leeuwarden ook elektrisch. In Groningen en Drenthe is de emissie […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
GVB bestelt 31 elektrische bussen bij VDL

Meer artikelen met dit thema

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

BRT biedt nieuwe toekomst aan de bus

10 mei om 13:48 uurtimer11 min
De ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV werkt toe naar een geïntegreerd netwerk van deur tot deur. Met name in…
Lees verder »