GVB plaatst pinapparaten in tram en bus

donderdag 7 april 2016
timer 3 min

GVB in Amsterdam gaat vanaf september pinapparaten installeren in al haar bussen en trams. Het afschaffen van contante betalingen is nog niet aan de orde.

GVB plaatst in totaal 550 pinapparaten in de ongeveer 200 bussen en 200 trams. In elke tram met conducteur komen twee toestellen. In de bus en in trams zonder conducteur wordt één pinapparaat geïnstalleerd. De bussen zijn het eerst aan de beurt. Het doel van GVB is om de contante betalingen aan boord van de voertuigen terug te brengen tot nul.

De afgelopen maanden zijn zes buschauffeurs van GVB overvallen. Eerder dit jaar schafte GVB al de verkoop van dagkaarten af op de bus. Daardoor is de hoeveelheid geld in de bus zodanig gedaald, dat een overval nauwelijks meer loont. Om de contante betalingen volledig af te schaffen heeft GVB toestemming nodig van de Stadsregio Amsterdam.

De helft van de reizigers die nu een kaartje kopen aan boord van een Amsterdamse tram of bus zijn toeristen, die niet altijd met een bankpas kunnen betalen. Daarom wil GVB de wederverkoop via hotels en toeristische plaatsen opvoeren. Ook komen er extra verkoopautomaten bij stations en op haltes. GVB verkoopt nu nog zo’n 30.000 kaartjes per dag aan boord van bus en tram.

Apeldoorn
In de strijd tegen overvallen op de bus wil Syntus het weren van contant geld terugdringen via een landelijke aanpak. Maandagavond werd nog een buschauffeur van Syntus in Apeldoorn overvallen. Een beveiligingsbedrijf voert extra surveillances uit op het busstation van Apeldoorn en op diverse buslijnen. De vakbonden willen dat het contant geld per 1 januari 2017 uit de bus is verdwenen. Syntus komt voor 1 mei met een plan van aanpak.

Volgens Syntus werkt het weren van contant geld op de bus alleen als dit bij alle vervoerders tegelijkertijd wordt ingevoerd. In FMN-verband (regionale vervoerders) en met de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie wordt gesproken over een landelijke oplossing.

Almere
Met een staking van buschauffeurs in de ochtendspits zette de FNV dinsdag druk op de gemeente Almere. Ook Almere wordt geplaagd door overvallen op de bus. De vakbond wil dat het bestek voor de aanbesteding van de nieuwe concessie (2018-2027) wordt aangepast. De gemeente zou de sociale veiligheid op de bus als basis moeten opnemen. Daar wil wethouder Frits Huis vooralsnog niet op ingaan.

FNV Streekvervoer eist dat contant geld in Almere vanaf begin 2018 van de bus verdwijnt. De achterdeuren van de bussen moeten worden voorzien van toegangspoortjes, zodat je daar alleen nog met de OV-chipkaart binnen kunt. En bij de chauffeur moet een veiligheidsruit komen die met een druk op de knop omhoogschuift als hij wordt bedreigd. Bovendien moet de gemeente meer geld uittrekken voor beveiligingspersoneel, aldus de bond.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
GVB plaatst pinapparaten in tram en bus

Nederland 2014 R-net bussen. Amsterdam en Station Amstel. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

'We moeten nu doorpakken en vooroplopen’

14 jun om 14:03 uurtimer10 min
Toen Thea de Vries ruim een jaar geleden startte als secretaris-directeur bij de Vervoerregio Amsterdam, had ze…
Lees verder »

Amsterdam breekt concessie toch niet open

10 jun om 17:00 uurtimer2 min
De plannen om de stadsconcessie in Amsterdam vervroegd open te breken en te verlengen, zijn van de baan. Wel heeft…
Lees verder »

Boodschap aan nieuw bewindspersoon IenW

4 jun om 09:52 uurtimer9 min
Ja, Stientje van Veldhoven heeft veel bereikt, vooral gezien haar budgettaire beperkingen. Maar echte keuzes zijn…
Lees verder »

Hoe de commissie-Brokx het ov veranderde

31 mei om 11:35 uurtimer10 min
Dertig jaar geleden kreeg de commissie-Brokx opdracht om de structuur van het openbaar vervoer op de schop te…
Lees verder »