IJssel-Vecht ingetrokken, Keolis in beroep

vrijdag 17 juli 2020
timer 2 min

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel willen de ov-concessie IJssel-Vecht intrekken en vervoerder Keolis uitsluiten van verdere deelname. De vervoerder laat weten hiertegen in beroep te gaan.

 

Dat maakten de provincie op 7 juli bekend. Na juridisch onderzoek van advocatenkantoor PelsRijcken, concludeerden zij dat Keolis opzettelijk onjuiste informatie verstrekte. Volgens hen moet de beslissing moreel én aanbestedingsrechtelijk uitvallen in het nadeel van de vervoerder, ook al heeft die maatregelen getroffen om haar integriteit en betrouwbaarheid in de toekomst te verbeteren.

Lees ook: ‘Onze gemaakte fouten willen we herstellen’

De intrekking van de concessie heeft grote gevolgen voor de reiziger en de vervoerder, maar volgens de provincies weegt het belang van integriteit van inschrijvers in openbare aanbestedingen zwaarder. Vakbond FNV en werknemers van Keolis vrezen dat dit grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en het vervoer in de regio.

Reiziger voorop

De concessies Veluwe en Midden Overijssel lopen af op 13 december 2020, Lelystad per 4 september 2021 en IJsselmond per 10 december 2023. De provincies hebben de andere vervoerders die zich hadden ingeschreven voor de tender, Arriva, EBS en Transdev, gevraagd om noodconcessies te organiseren voor in ieder geval Veluwe en Midden-Overijssel.

Deze kunnen maximaal twee jaar duren, zodat in ieder geval per december 2022 een nieuwe concessie op de markt moet komen. Dat kan onder het mom van een openbare dienstverplichting, waarbij de provincies de vervoerder een onderhandse gunning kan verlenen.

Keolis maakt bezwaar

Het definitieve besluit of de gunning wordt ingetrokken wordt eind juli genomen. Keolis heeft de mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen het voorgenomen besluit. De vervoerder laat weten van die optie gebruik te willen maken. "We nemen onze verantwoordelijkheid en erkennen dat de fouten die zijn gemaakt, niet recht te praten zijn. Er is echter een wettelijke mogelijkheid om zowel een maatregel op te leggen als ook om het contract uit te voeren, waarbij de reizigers, de inwoners en de medewerkers niet de dupe worden. Dit is helaas wel het geval bij het huidige voorgenomen besluit en maakt dat wij zeer teleurgesteld zijn over het voorgenomen besluit om het contract IJssel-Vecht in te trekken."

Het intrekken van de gunning IJssel-Vecht aan Keolis is de enige maatregel. Voor lopende concessies kan Keolis het vervoer wel blijven voorzien.

Laat Keolis deze concessie periode afmaken. Ze hebben een grote fout gemaakt, maar er moet nu ook worden gekeken hoe deze vervoerder nu zijn concessie uitvoert. Doet Keolis dit volgens afspraak, dan is daar geen reden voor om de gunning in te trekken. Je kan ze bij de volgende gunning wel buitensluiten. Komt er elders een nieuwe gunning, dan moeten ze echt een goed verhaal hebben en uitleg geven over het hoe en wat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »