IJssel-Vecht ingetrokken, Keolis in beroep

vrijdag 17 juli 2020
timer 2 min

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel willen de ov-concessie IJssel-Vecht intrekken en vervoerder Keolis uitsluiten van verdere deelname. De vervoerder laat weten hiertegen in beroep te gaan.

 

Dat maakten de provincie op 7 juli bekend. Na juridisch onderzoek van advocatenkantoor PelsRijcken, concludeerden zij dat Keolis opzettelijk onjuiste informatie verstrekte. Volgens hen moet de beslissing moreel én aanbestedingsrechtelijk uitvallen in het nadeel van de vervoerder, ook al heeft die maatregelen getroffen om haar integriteit en betrouwbaarheid in de toekomst te verbeteren.

Lees ook: ‘Onze gemaakte fouten willen we herstellen’

De intrekking van de concessie heeft grote gevolgen voor de reiziger en de vervoerder, maar volgens de provincies weegt het belang van integriteit van inschrijvers in openbare aanbestedingen zwaarder. Vakbond FNV en werknemers van Keolis vrezen dat dit grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en het vervoer in de regio.

Reiziger voorop

De concessies Veluwe en Midden Overijssel lopen af op 13 december 2020, Lelystad per 4 september 2021 en IJsselmond per 10 december 2023. De provincies hebben de andere vervoerders die zich hadden ingeschreven voor de tender, Arriva, EBS en Transdev, gevraagd om noodconcessies te organiseren voor in ieder geval Veluwe en Midden-Overijssel.

Deze kunnen maximaal twee jaar duren, zodat in ieder geval per december 2022 een nieuwe concessie op de markt moet komen. Dat kan onder het mom van een openbare dienstverplichting, waarbij de provincies de vervoerder een onderhandse gunning kan verlenen.

Keolis maakt bezwaar

Het definitieve besluit of de gunning wordt ingetrokken wordt eind juli genomen. Keolis heeft de mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen het voorgenomen besluit. De vervoerder laat weten van die optie gebruik te willen maken. "We nemen onze verantwoordelijkheid en erkennen dat de fouten die zijn gemaakt, niet recht te praten zijn. Er is echter een wettelijke mogelijkheid om zowel een maatregel op te leggen als ook om het contract uit te voeren, waarbij de reizigers, de inwoners en de medewerkers niet de dupe worden. Dit is helaas wel het geval bij het huidige voorgenomen besluit en maakt dat wij zeer teleurgesteld zijn over het voorgenomen besluit om het contract IJssel-Vecht in te trekken."

Het intrekken van de gunning IJssel-Vecht aan Keolis is de enige maatregel. Voor lopende concessies kan Keolis het vervoer wel blijven voorzien.

Laat Keolis deze concessie periode afmaken. Ze hebben een grote fout gemaakt, maar er moet nu ook worden gekeken hoe deze vervoerder nu zijn concessie uitvoert. Doet Keolis dit volgens afspraak, dan is daar geen reden voor om de gunning in te trekken. Je kan ze bij de volgende gunning wel buitensluiten. Komt er elders een nieuwe gunning, dan moeten ze echt een goed verhaal hebben en uitleg geven over het hoe en wat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »