KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

vrijdag 17 juni 2022

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de verwachte reizigersaantallen in 2023 zijn de landelijke en regionale vervoerders somberder dan het KiM. Het KiM ziet wel een thuiswerkeffect: de doordeweekse forenzen zijn niet allemaal teruggekeerd in het ov. Deze informatie deelde staatssecretaris Heijnen (IenW) desgevraagd op 16 juni in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.

Het KiM verwacht in 2023 een gemiddeld reizigersherstel van 99% ten opzichte van 2019. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het gebruik van bus, tram en metro (100%) en de trein (99%). Het groeipad voor de jaren na 2023 blijft nagenoeg gelijk ten opzichte van het in november gepubliceerde Mobiliteitsbeeld (99% in 2023 en 108% in 2026 t.o.v. 2019). Daarbij is sprake van verschillen in de regionale reizigersaantallen en groeipatronen, maar die waren pré-COVID ook al aanwezig en zijn daarmee dus geen nieuwe ontwikkeling, aldus het KiM.

Reizigersaantallen 2022: 76-82 procent
 

Voor dit jaar verwacht het KiM dat de reizigersaantallen in het ov gemiddeld uitkomen op 76%-82% ten opzichte van 2019. Anders dan de prognose voor de jaren 2023-2026 is deze prognose een extrapolatie van de gerealiseerde reizigersaantallen dit jaar. Het OV-gebruik ligt momenteel rond 80% t.o.v. 2019. Hierbij is goed om op te merken dat het sociaal-recreatieve OV-gebruik in 2022 gemiddeld genomen al terug is op haar oorspronkelijke pré-COVID niveau. De doordeweekse forenzen zijn echter niet allemaal teruggekeerd in het OV, hier zien vervoerders een thuiswerk-effect.

In het slechtste geval: 96 procent herstel
 

Het KiM heeft naast de basisraming voor de jaren 2023-2026 ook een alternatieve raming opgesteld waarbij gerekend wordt met een corona-opleving in het najaar van 2022 omstreeks week 40, uitgaande van contactbeperkende maatregelen, een groter economisch effect van de oorlog in Oekraïne en niet langer verbeterende ov-kwaliteit. In dit alternatieve scenario verwacht het KiM volgend jaar een gemiddeld reizigersherstel van 96 % t.o.v. 2019. Hierbij wordt ook het onderscheid gemaakt tussen het gebruik van bus, tram en metro (97%) en de trein (96%).

Andere ov-prognoses
 

Naast het KiM zijn er ook andere partijen die prognoses maken over het ov-gebruik. De prognoses van de NS en van de regionale vervoerders zijn gemiddeld genomen somberder over de reizigersaantallen in 2023 dan die van het KiM. Redenen voor deze verschillen zijn: concessie-specifieke aandachtspunten, methodische verschillen, regionale reispatronen, de variatie in modaliteiten of een grotere onzekerheidsfactor. De verschillende prognoses laten zien dat er onzekerheid is over de reizigersaantallen in 2023. De verschillende langetermijnprognoses van het KiM en de andere partijen voorzien overigens allemaal wel een grote toename in het ov-gebruik in de verdere toekomst.

In gesprek met de OV-sector
 

Op 15 juni sprak staatssecretaris Heijnen al in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) over het openbaar vervoer in 2023, naar aanleiding van de nieuwe KIM-prognose. Zij blijven de komende weken in gesprek met de staatssecretaris om nader onderzoek te doen naar de verwachte situatie in 2023 in de verschillende ov-concessies.

Mobiliteitsbeeld middellange termijn

Zoals gebruikelijk komt het KiM jaarlijks in het najaar met nieuwe middellange termijn mobiliteitsprognoses. Naar verwachting zal het KiM dit mobiliteitsbeeld in november 2022 publiceren. De KiM-ramingen zijn voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een primaire basis bij het maken van mobiliteitsbeleid.

Het KiM heeft in juni haar mobiliteitsprognose voor de periode van 2022 tot 2026 geactualiseerd op basis van verschillende demografische, ruimtelijke en economische ontwikkelingen op mobiliteit. Daarnaast is er gekeken naar het herstel van de reisvraag en de structurele wijzigingen in het reisgedrag van mensen als gevolg van de COVID-pandemie. Het KiM hanteert hierbij altijd de meest actuele gegevens die openbaar beschikbaar zijn.

Klik hier voor de KiM-prognose 2022-2026

 

 

Indien de staatssecretaris van de KIM-cijfers overtuigd is laat zij dan
een garantie afgeven daarvoor en bij het niet behalen daarvan een vangnet garanderen!

OV als milieu-vriendelijke concurrent van auto en vliegtuig! Dan hoef je ons land niet nóg verder te asfalteren!

Nu worden de dienstregelingen al gemaakt voor 2023. Nu moet er dus zekerheid komen over de middelen. De reizigersaantallen zijn nog lang niet terug op het oude niveau, daarom dreigt er nu al besloten te worden fors te snijden in de dienstregelingen. De minister moet dat stoppen door de coronasteun te handhaven op het niveau van de lagere inkomsten door minder betalende reizigers. En de ov-reizigers moeten net als automobilisten gecompenseerd worden met lagere belastingen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »
flash_onNieuws

Dag van de Lightrail: ruimte voor oude én nieuwe ov-plannen

27 jan om 12:14 uur

Officieel heet de Dag van de Lightrail al twee jaar ‘Dag van de Lightrail & Bus Rapid Transit’, maar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toekomstbeeld OV 2040 krijgt herijking

17 jan om 14:17 uur

Met het Toekomstbeeld OV 2040 is de afgelopen jaren een solide basis gelegd richting toekomst. De doelen staan…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »

Sociale veiligheid vraagt 'voortdurend aan knoppen blijven draaien'

23 dec 2022

Sociale (on)veiligheid is een veelkoppig monster dat steeds nieuwe vormen aanneemt per tijdstip, locatie en…

Lees verder »

NS: ‘Wij kunnen onderdeel van de oplossing zijn’

20 dec 2022

Mobiliteit heeft een maatschappelijke functie, stelt Jacco van der Tak. De NS-directeur Communicatie &…

Lees verder »