KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

vrijdag 17 juni 2022

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de verwachte reizigersaantallen in 2023 zijn de landelijke en regionale vervoerders somberder dan het KiM. Het KiM ziet wel een thuiswerkeffect: de doordeweekse forenzen zijn niet allemaal teruggekeerd in het ov. Deze informatie deelde staatssecretaris Heijnen (IenW) desgevraagd op 16 juni in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.

Het KiM verwacht in 2023 een gemiddeld reizigersherstel van 99% ten opzichte van 2019. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het gebruik van bus, tram en metro (100%) en de trein (99%). Het groeipad voor de jaren na 2023 blijft nagenoeg gelijk ten opzichte van het in november gepubliceerde Mobiliteitsbeeld (99% in 2023 en 108% in 2026 t.o.v. 2019). Daarbij is sprake van verschillen in de regionale reizigersaantallen en groeipatronen, maar die waren pré-COVID ook al aanwezig en zijn daarmee dus geen nieuwe ontwikkeling, aldus het KiM.

Reizigersaantallen 2022: 76-82 procent
 

Voor dit jaar verwacht het KiM dat de reizigersaantallen in het ov gemiddeld uitkomen op 76%-82% ten opzichte van 2019. Anders dan de prognose voor de jaren 2023-2026 is deze prognose een extrapolatie van de gerealiseerde reizigersaantallen dit jaar. Het OV-gebruik ligt momenteel rond 80% t.o.v. 2019. Hierbij is goed om op te merken dat het sociaal-recreatieve OV-gebruik in 2022 gemiddeld genomen al terug is op haar oorspronkelijke pré-COVID niveau. De doordeweekse forenzen zijn echter niet allemaal teruggekeerd in het OV, hier zien vervoerders een thuiswerk-effect.

In het slechtste geval: 96 procent herstel
 

Het KiM heeft naast de basisraming voor de jaren 2023-2026 ook een alternatieve raming opgesteld waarbij gerekend wordt met een corona-opleving in het najaar van 2022 omstreeks week 40, uitgaande van contactbeperkende maatregelen, een groter economisch effect van de oorlog in Oekraïne en niet langer verbeterende ov-kwaliteit. In dit alternatieve scenario verwacht het KiM volgend jaar een gemiddeld reizigersherstel van 96 % t.o.v. 2019. Hierbij wordt ook het onderscheid gemaakt tussen het gebruik van bus, tram en metro (97%) en de trein (96%).

Andere ov-prognoses
 

Naast het KiM zijn er ook andere partijen die prognoses maken over het ov-gebruik. De prognoses van de NS en van de regionale vervoerders zijn gemiddeld genomen somberder over de reizigersaantallen in 2023 dan die van het KiM. Redenen voor deze verschillen zijn: concessie-specifieke aandachtspunten, methodische verschillen, regionale reispatronen, de variatie in modaliteiten of een grotere onzekerheidsfactor. De verschillende prognoses laten zien dat er onzekerheid is over de reizigersaantallen in 2023. De verschillende langetermijnprognoses van het KiM en de andere partijen voorzien overigens allemaal wel een grote toename in het ov-gebruik in de verdere toekomst.

In gesprek met de OV-sector
 

Op 15 juni sprak staatssecretaris Heijnen al in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) over het openbaar vervoer in 2023, naar aanleiding van de nieuwe KIM-prognose. Zij blijven de komende weken in gesprek met de staatssecretaris om nader onderzoek te doen naar de verwachte situatie in 2023 in de verschillende ov-concessies.

Mobiliteitsbeeld middellange termijn

Zoals gebruikelijk komt het KiM jaarlijks in het najaar met nieuwe middellange termijn mobiliteitsprognoses. Naar verwachting zal het KiM dit mobiliteitsbeeld in november 2022 publiceren. De KiM-ramingen zijn voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een primaire basis bij het maken van mobiliteitsbeleid.

Het KiM heeft in juni haar mobiliteitsprognose voor de periode van 2022 tot 2026 geactualiseerd op basis van verschillende demografische, ruimtelijke en economische ontwikkelingen op mobiliteit. Daarnaast is er gekeken naar het herstel van de reisvraag en de structurele wijzigingen in het reisgedrag van mensen als gevolg van de COVID-pandemie. Het KiM hanteert hierbij altijd de meest actuele gegevens die openbaar beschikbaar zijn.

Klik hier voor de KiM-prognose 2022-2026

 

 

Indien de staatssecretaris van de KIM-cijfers overtuigd is laat zij dan
een garantie afgeven daarvoor en bij het niet behalen daarvan een vangnet garanderen!

OV als milieu-vriendelijke concurrent van auto en vliegtuig! Dan hoef je ons land niet nóg verder te asfalteren!

Nu worden de dienstregelingen al gemaakt voor 2023. Nu moet er dus zekerheid komen over de middelen. De reizigersaantallen zijn nog lang niet terug op het oude niveau, daarom dreigt er nu al besloten te worden fors te snijden in de dienstregelingen. De minister moet dat stoppen door de coronasteun te handhaven op het niveau van de lagere inkomsten door minder betalende reizigers. En de ov-reizigers moeten net als automobilisten gecompenseerd worden met lagere belastingen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »