Manu Lageirse: 'Vooruitzichten Veolia Nederland gunstig’

vrijdag 12 april 2013
timer 3 min

Veolia lijdt in Nederland geen zware verliezen, althans niet de afgelopen drie jaar. Dat stelt directeur Manu Lageirse van Veolia Transport Nederland.

Lageirse reageert daarmee op het bericht van OV-Magazine over het saneren van het Veolia /Transdev-concern. Daarbij verdwijnt Veolia als zelfstandig merk en staan de vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Zweden en Finland te koop.

Wegvallend verlies
Zwaar verlieslatend voor Veolia Nederland waren de jaren 2007-2009. In 2008 was het tekort nog 28 miljoen euro. In 2009 was het verlies teruggebracht tot 9 miljoen en de afgelopen drie jaar schommelt het resultaat rond nul, stelt Lageirse.

"We zetten alles op alles om Brabant binnen te halen."

Het resultaat zal vanzelf verbeteren als de concessie in Noord-Brabant eind 2013 afloopt. Lageirse: “In het slechtste geval maken we winst door het wegvallen van verlies. In het beste geval winnen we de concessie Brabant en maken daar een goede marge op. We zetten alles op alles om Brabant binnen te halen."

Het aandeel van Brabant is 70 miljoen euro op een totale omzet van 305 miljoen euro per jaar. De overige concessies van Veolia zijn Haaglanden bus, Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en Fast Ferries.

Slank bedrijf
De vooruitzichten voor Veolia, of voor de overnamepartij, zijn gunstig, zegt Lageirse. “We zijn een slank bedrijf, goed georganiseerd, met veel ruimte voor creativiteit en innovatie. De afgelopen twee jaar hadden we nauwelijks mogelijkheden om te groeien, omdat we niet mochten bieden op concessies waar Connexxion de zittende vervoerder was. Het is een handicap als je samen in één concern zit en opdrachtgevers maar één inschrijver van hetzelfde concern toelaten. Bovendien waren bijna alle concessies die op de markt kwamen van Connexxion. Het is logisch dat zij die mochten verdedigen. Als Veolia is verkocht speelt dat niet meer.”

Waardecreatie
De hoofddirectie van Transdev/Veolia gaf onlangs als reden voor de verkoop van Veolia-vestigingen dat er onvoldoende mogelijkheden zijn voor groei of herstel. Dat bestrijdt Lageirse. “De reden voor de verkoop is dat Transdev/Veolia de grote schulden wil terugbrengen. Zo staat bijvoorbeeld ook Veolia in België te koop, terwijl die vestiging al jaren een behoorlijk rendement draait. De enige reden om Veolia Nederland te verkopen is waardecreatie.”

Fusie Connexxion
De belangstelling voor Veolia Nederland is groot, volgens Lageirse. “Maar mocht het bod uit de markt te laag zijn, dan wordt Veolia Nederland niet verkocht, maar waarschijnlijk toch samengevoegd met Connexxion.” De hoofddirectie in Parijs zegt dat scenario uit te sluiten, maar Lageirse is zeker van zijn zaak. “Het is volstrekt onlogisch om voor twee bedrijven overhead te betalen als je ze ook kunt laten fuseren. Veolia Nederland is, evenals Connexxion, een van de meest vooruitstrevende vervoerbedrijven in Nederland. Het vertrouwen van Parijs in een geslaagde verkoop is groot.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag drie treinen op hoofdrailnet rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »