NS is komende zomer klaar voor een proef met de Europese beveiliging ERTMS op het traject Amsterdam–Utrecht. Dat heeft Esmé Kalshoven, hoofd Inframanagement én programmamanager ERTMS bij NS Reizigers onlangs gezegd op het mini-symposium ‘De toekomst van het Seinwezen’ van bureau Arcadis.
Na zeven jaar alsnog Ertms-proef op traject Amsterdam–Utrecht
De nieuwe Sprinters zijn voorbereid op ERTMS. NS maakt gebruik van de optie om tien nieuwe Sprinters te voorzien van cabinesignalering. Ook leidt het bedrijf 400 machinisten op voor ERTMS. Zij zien dan op een scherm in hun cabine hoe snel ze mogen rijden.
De maximum snelheid van de tien aangepaste Sprinters op Amsterdam–Utrecht stijgt tijdens de proef van 140 naar 160 kilometer per uur. Eerst gebeurt dat ’s nachts. En als ERTMS stabiel is, ook overdag. De infrastructuur van Amsterdam–Utrecht is geschikt voor 200 kilometer per uur.
Aanvankelijk zou ERTMS – op dit traject aangelegd door Bombardier – van augustus 2005 tot mei 2006 worden beproefd op de twee nog niet in dienst gestelde oostelijke sporen tussen Breukelen en Utrecht. Vanwege technische problemen is dat niet doorgegaan.
Het was de bedoeling dat de seinen langs het traject met een verticale rij witte lampen zouden aangeven dat ze niet gelden voor treinen voorzien van ERTMS. Die treinen zouden dan in kortere blokken kunnen rijden, dus dichter achter elkaar. Daarmee neemt de capaciteit toe.In 2008 is besloten dat alle seinen op Amsterdam–Utrecht gewoon blijven zoals ze zijn en ERTMS ze alleen aanvult. “De seinen blijven leidend”, zegt programmamanager Kalshoven van NS.
De tien aangepaste Sprinters kunnen vanaf komende zomer dus 20 kilometer per uur sneller rijden, maar niet dichter achter elkaar. NS stelt als voorwaarde aan de proef dat de dubbele signalering (langs de baan en in de cabine) ‘geen merkbare nadelen’ oplevert.
Meer artikelen met dit thema
Het mes snijdt aan twee kanten
25 apr om 15:59 uurWat is nou sociale veiligheid? Onder de term sociale veiligheid wordt verstaan: de bescherming of het zich…
Onderzoek naar knooppunten in provincie Utrecht
25 apr om 15:43 uurMoventem heeft in november 2024, in opdracht van de provincie Utrecht, onderzoek gedaan naar de beleving van…
Sociale veiligheid OV-NL
17 apr om 15:21 uurHet is een grote wens van de ov-sector: ov-boa’s moeten meer bevoegdheden krijgen om de identiteit van…
“Op 1 juli voortvarend van start in Flevoland”
1 apr om 09:37 uurGoed nieuws: vervoersbedrijf Willemsen-De Koning (WdK) gaat zijn werkveld uitbreiden. Het bedrijf mag zijn…
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Reactie toevoegen