Nieuw depot voor meer Nightjets in Wenen

maandag 24 augustus 2020
timer 2 min

De Oostenrijkse Spoorwegen ÖBB bouwen voor zo’n 40 miljoen euro een nieuw depot voor de Nightjet-nachttreinen in het Weense district Simmering. Daarmee kan ÖBB zijn nachtdiensten uitbreiden.

Het startschot voor de bouw werd vrijdag 21 augustus gegeven. Bij de gelegenheid waren onder meer ÖBB-CEO Andreas Matthä, de Oostenrijkse minister van Klimaatbescherming Leonore Gewessler, en de burgemeester van Wenen Michael Ludwig, aanwezig.

Onderhoud

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB investeren ruim 40 miljoen euro in het nieuwe depot, waar de nachttreinen hun dagelijkse verzorging krijgen en onderhoud kan worden uitgevoerd. De nieuwe faciliteit krijgt een hal met twee sporen van elk 235 meter lang. De hal heeft een oppervlakte van 5500 m2 en is voorzien van moderne techniek voor treinonderhoud.

Zo kunnen wielen/assen of complete draaistellen worden uitgewisseld en het elektrische systeem aan boord van de trein worden getest. Ook zijn er faciliteiten om veilig en eenvoudig op het dakniveau van de trein te werken. Het nieuwe depot wordt in augustus 2022 opgeleverd en komt met ingang van de nieuwe internationale dienstregeling in bedrijf. In de tussentijd wordt een proefbedrijf gehouden.

Wien Simmering is al een belangrijk depot voor de instandhouding van langeafstandstreinen: er worden 25 Railjet hogesnelheidstreinen onderhouden, alsmede een groot aantal langeafstandsrijtuigen. Er werken nu al zo’n 500 mensen en dat aantal zal met het onderhoud aan de Nightjet-treinen toenemen. In totaal investeert ÖBB 225 miljoen euro in onderhoudsfaciliteiten voor Nightjet-treinen Oostenrijkwijd.

Meer nachttreinen

De bouw van het nieuwe depot hangt samen de komst van nieuwe rijtuigen voor het nachtverkeer van ÖBB voor inzet binnen en buiten Oostenrijk. Siemens Mobility bouwt voor ÖBB dertien composities met zeven slaaprijtuigen, die in de loop van 2022 in gebruik worden genomen. “De nieuwe rijtuigen”, zo stelt ÖBB, “zullen een uiterst modern design met nog beter comfort combineren en zullen het klimaatvriendelijke nachtreisverkeer vanaf 2022 naar een volledig nieuw niveau tillen.”

Op dit moment exploiteert ÖBB 19 lijnen met Nightjet-nachttreinen in Europa. De laatste uitbreiding van het nachtnet vond in januari van dit jaar plaats, met de nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Wenen en Brussel. Komende december komt er een verbinding bij tussen Wenen en Amsterdam. Voor het Nederlandse gedeelte van de route verleent NS ondersteuning, door de trein op Nederlands grondgebied te rijden.

Eindelijk weer terug na plus minus vijftig jaar. Rechtstreeks met de trein van Utrecht naar Wenen.
Vijftig jaar geleden mocht ik er, als jochie van 15, geen zelfstandig gebruik van maken van m'n vader, en toen ik oud genoeg was, was de verbinding opgeheven.
Direct zodra het mogelijk is, koop ik een ticket.

Hoe kom je bij 50 jaar geleden? De Donauwalzer reed in 2002 voor het laatst. In 2007 kwam deze terug als CityNightLine (onder de naam Donau-Kurier), voordat deze in 2009 werd opgedoekt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »