Nieuw depot voor meer Nightjets in Wenen

maandag 24 augustus 2020
timer 2 min

De Oostenrijkse Spoorwegen ÖBB bouwen voor zo’n 40 miljoen euro een nieuw depot voor de Nightjet-nachttreinen in het Weense district Simmering. Daarmee kan ÖBB zijn nachtdiensten uitbreiden.

Het startschot voor de bouw werd vrijdag 21 augustus gegeven. Bij de gelegenheid waren onder meer ÖBB-CEO Andreas Matthä, de Oostenrijkse minister van Klimaatbescherming Leonore Gewessler, en de burgemeester van Wenen Michael Ludwig, aanwezig.

Onderhoud

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB investeren ruim 40 miljoen euro in het nieuwe depot, waar de nachttreinen hun dagelijkse verzorging krijgen en onderhoud kan worden uitgevoerd. De nieuwe faciliteit krijgt een hal met twee sporen van elk 235 meter lang. De hal heeft een oppervlakte van 5500 m2 en is voorzien van moderne techniek voor treinonderhoud.

Zo kunnen wielen/assen of complete draaistellen worden uitgewisseld en het elektrische systeem aan boord van de trein worden getest. Ook zijn er faciliteiten om veilig en eenvoudig op het dakniveau van de trein te werken. Het nieuwe depot wordt in augustus 2022 opgeleverd en komt met ingang van de nieuwe internationale dienstregeling in bedrijf. In de tussentijd wordt een proefbedrijf gehouden.

Wien Simmering is al een belangrijk depot voor de instandhouding van langeafstandstreinen: er worden 25 Railjet hogesnelheidstreinen onderhouden, alsmede een groot aantal langeafstandsrijtuigen. Er werken nu al zo’n 500 mensen en dat aantal zal met het onderhoud aan de Nightjet-treinen toenemen. In totaal investeert ÖBB 225 miljoen euro in onderhoudsfaciliteiten voor Nightjet-treinen Oostenrijkwijd.

Meer nachttreinen

De bouw van het nieuwe depot hangt samen de komst van nieuwe rijtuigen voor het nachtverkeer van ÖBB voor inzet binnen en buiten Oostenrijk. Siemens Mobility bouwt voor ÖBB dertien composities met zeven slaaprijtuigen, die in de loop van 2022 in gebruik worden genomen. “De nieuwe rijtuigen”, zo stelt ÖBB, “zullen een uiterst modern design met nog beter comfort combineren en zullen het klimaatvriendelijke nachtreisverkeer vanaf 2022 naar een volledig nieuw niveau tillen.”

Op dit moment exploiteert ÖBB 19 lijnen met Nightjet-nachttreinen in Europa. De laatste uitbreiding van het nachtnet vond in januari van dit jaar plaats, met de nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Wenen en Brussel. Komende december komt er een verbinding bij tussen Wenen en Amsterdam. Voor het Nederlandse gedeelte van de route verleent NS ondersteuning, door de trein op Nederlands grondgebied te rijden.

Eindelijk weer terug na plus minus vijftig jaar. Rechtstreeks met de trein van Utrecht naar Wenen.
Vijftig jaar geleden mocht ik er, als jochie van 15, geen zelfstandig gebruik van maken van m'n vader, en toen ik oud genoeg was, was de verbinding opgeheven.
Direct zodra het mogelijk is, koop ik een ticket.

Hoe kom je bij 50 jaar geleden? De Donauwalzer reed in 2002 voor het laatst. In 2007 kwam deze terug als CityNightLine (onder de naam Donau-Kurier), voordat deze in 2009 werd opgedoekt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »