Nieuwe faunapassages bij spoorlijnen goed voor dieren

dinsdag 5 oktober 2021

Movares deed twee jaar onderzoek naar faunapassages in twee natuurgebieden, om te meten hoe spoorlijnen natuurgebieden niet langer hoeven te versnipperen. Vernieuwde faunapassages helpen daarbij.

Een spoorlijn is een bijna onneembare barrière in het leefgebied van kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen. Daarom worden vaak faunatunnels aangelegd waarmee de trek naar voortplantingswateren en (her)koloniseren van nieuwe gebieden mogelijk wordt. Deze ‘ontsnippering’ heft de barrièrewerking door spoorlijnen op en daarmee worden leefgebieden verbonden, het aantal aanwezige amfibieën toeneemt. Vanwege fysieke beperkingen zoals een hoge (grond)waterstand kunnen standaardoplossingen zoals tunnels niet overal worden gerealiseerd.

Zo’n gebied is het Naardermeer, het oudste natuurmonument van Nederland, waar de spoorlijn Hilversum – Weesp dwars doorheen gaat. De spoorlijn die dwars door het natuurgebied Naardermeer loopt, is niet langer een barrière voor veel kleine dieren doordat Movares de Dwarsligger Faunapassage (DFP) ontwikkelde, die universeel inpasbaar is en waarbij het reguliere onderhoud aan het spoor gewoon kan plaatsvinden.

Onderzoeksresultaten faunapassage

In het onderzoek is, naast conventionele cameravallen, ook gebruik gemaakt van een timelapse techniek. Normale cameravallen worden getriggerd door PIR-sensoren – die detecteren een dier wanneer het drie graden warmer is dan zijn omgeving. In de timelapse setup maakten de camera’s elke vijf minuten een foto.

In de tweejaar durende monitoring van de DFP zijn ruim 550.000 foto’s gemaakt, 5684 waarnemingen van dieren gedaan en maar liefst 559 gevalideerde passages vastgesteld waarbij de dieren aan beide kanten van de passage werden gezien. Met andere woorden: er is een duidelijk beeld van welke dieren er van de Dwarsligger Faunapassage gebruik maken en hoe vaak dit gebeurt.

De faunapassage werd gebruikt door een veel breder scala aan doelsoorten dan in eerste instantie was voorzien. Het aantal passages was meteen vanaf de plaatsing boven verwachting. Behalve door amfibieën werd de faunapassage ook gebruikt door ringslangen. Er passeerden ook dieren die Movares niet had verwacht, zoals een boommarter en zelfs een das.

Biodiversiteit

Versnippering van leefgebieden in natuurgebieden met een hoge grondwaterstand kan effectief worden aangepakt, zo bleek uit het onderzoek. De proef met de Dwarsligger Faunapassage is gedaan in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Holland, spoorbeheerder ProRail en Natuurmonumenten.

Gezien het positieve effect van de nieuwe faunapassage hopen wij dat de uitkomst van ons onderzoek bijdraagt aan een nieuwe standaard voor faunapassages in spoorwegen, zodat de versnippering van leefgebieden door spoorwegen effectief kan worden voorkomen en de biodiversiteit van deze gebieden behouden kan worden.

In Dagblad Trouw verscheen op 1 oktober 2021 dit artikel over de Dwarsligger Faunapassage.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Een verkenning om ov en doelgroepenvervoer te integreren

3 aug om 13:48 uur
De samenwerking tussen de werelden van het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer kan beter, door beide…
Lees verder »

Rli wil integraler bereikbaarheidsbeleid

12 feb om 09:46 uurtimer3 min
Niet-infrastructurele oplossingen moeten een grotere rol spelen in het bereikbaarheidsbeleid van het Rijk. Dat…
Lees verder »

Waarom regie op energiehubs onmisbaar is

16 nov 2020 timer3 min
Technisch gezien zijn energiehubs prima te realiseren, maar organisatorisch liggen er grote uitdagingen. Daarom is…
Lees verder »

Met programmatisch denken verandert einddoel niet

6 nov 2020 timer13 min
De coronacrisis leidt niet tot structureel minder ov-gebruik, maar uiteindelijk tot ‘ander ov-gebruik’, zegt Bas…
Lees verder »

Ov en corona: hoe mondkapjes en luchtventilatie werken

22 jul 2020 timer6 min
Om de kans op coronabesmetting in het ov zoveel mogelijk te reduceren, kunnen ov-vervoerders denken aan het…
Lees verder »

Ingezonden: MaaS, nuttig maar overschat?

9 jul 2020 timer7 min
In het vorige nummer van OV-Magazine lazen we veel over de mogelijke oplossingen die MaaS biedt. Maar welke…
Lees verder »

Toekomstbeeld OV: opgave en knelpunten

7 mei 2020 timer9 min
Peter Schouten van SchoutenConsult over de rol van het ov in de groeiplannen van de stad en provincie Utrecht.
Lees verder »

Neem klantwensenpiramide als heilige graal

19 mrt 2020 timer8 min
In de afweging tussen auto of andere vervoerwijzen, is comfort voor de reiziger essentieel. Dat schrijft Hans…
Lees verder »