Nieuwe faunapassages bij spoorlijnen goed voor dieren

dinsdag 5 oktober 2021

Movares deed twee jaar onderzoek naar faunapassages in twee natuurgebieden, om te meten hoe spoorlijnen natuurgebieden niet langer hoeven te versnipperen. Vernieuwde faunapassages helpen daarbij.

Een spoorlijn is een bijna onneembare barrière in het leefgebied van kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen. Daarom worden vaak faunatunnels aangelegd waarmee de trek naar voortplantingswateren en (her)koloniseren van nieuwe gebieden mogelijk wordt. Deze ‘ontsnippering’ heft de barrièrewerking door spoorlijnen op en daarmee worden leefgebieden verbonden, het aantal aanwezige amfibieën toeneemt. Vanwege fysieke beperkingen zoals een hoge (grond)waterstand kunnen standaardoplossingen zoals tunnels niet overal worden gerealiseerd.

Zo’n gebied is het Naardermeer, het oudste natuurmonument van Nederland, waar de spoorlijn Hilversum – Weesp dwars doorheen gaat. De spoorlijn die dwars door het natuurgebied Naardermeer loopt, is niet langer een barrière voor veel kleine dieren doordat Movares de Dwarsligger Faunapassage (DFP) ontwikkelde, die universeel inpasbaar is en waarbij het reguliere onderhoud aan het spoor gewoon kan plaatsvinden.

Onderzoeksresultaten faunapassage

In het onderzoek is, naast conventionele cameravallen, ook gebruik gemaakt van een timelapse techniek. Normale cameravallen worden getriggerd door PIR-sensoren – die detecteren een dier wanneer het drie graden warmer is dan zijn omgeving. In de timelapse setup maakten de camera’s elke vijf minuten een foto.

In de tweejaar durende monitoring van de DFP zijn ruim 550.000 foto’s gemaakt, 5684 waarnemingen van dieren gedaan en maar liefst 559 gevalideerde passages vastgesteld waarbij de dieren aan beide kanten van de passage werden gezien. Met andere woorden: er is een duidelijk beeld van welke dieren er van de Dwarsligger Faunapassage gebruik maken en hoe vaak dit gebeurt.

De faunapassage werd gebruikt door een veel breder scala aan doelsoorten dan in eerste instantie was voorzien. Het aantal passages was meteen vanaf de plaatsing boven verwachting. Behalve door amfibieën werd de faunapassage ook gebruikt door ringslangen. Er passeerden ook dieren die Movares niet had verwacht, zoals een boommarter en zelfs een das.

Biodiversiteit

Versnippering van leefgebieden in natuurgebieden met een hoge grondwaterstand kan effectief worden aangepakt, zo bleek uit het onderzoek. De proef met de Dwarsligger Faunapassage is gedaan in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Holland, spoorbeheerder ProRail en Natuurmonumenten.

Gezien het positieve effect van de nieuwe faunapassage hopen wij dat de uitkomst van ons onderzoek bijdraagt aan een nieuwe standaard voor faunapassages in spoorwegen, zodat de versnippering van leefgebieden door spoorwegen effectief kan worden voorkomen en de biodiversiteit van deze gebieden behouden kan worden.

In Dagblad Trouw verscheen op 1 oktober 2021 dit artikel over de Dwarsligger Faunapassage.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De Nederlandse metromythe

24 nov 2023

Mensen in grote steden verlaten massaal het ov, ziet bouwkundig ingenieur Wolfgang Spier op basis van rapporten…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Het is tijd voor een kritisch tegengeluid’

18 aug 2023

De stichting Freedom of Mobility werd in 2010 opgericht door machinist Wouter van Gessel en heeft een visie op…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »

‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'

7 apr 2023

Marco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…

Lees verder »

In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede

9 feb 2023

Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »

Wat wil de niet-ov-reiziger?

5 jan 2023

Nederland staat voor een aantal grootschalige en meerjarige opgaven die schreeuwen om een duurzamer…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’

12 dec 2022

Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar…

Lees verder »