Nieuwe NS-intercity toegelaten tot spoor

maandag 9 januari 2023

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van fabrikant Alstom officieel goedgekeurd om op het Nederlandse spoor te mogen rijden. NS gaat nu een nieuwe testfase in, zodat de ICNG nog voor de zomer in de dienstregeling gaat rijden.

Programmamanager Maarten Bakker noemt het een belangrijke mijlpaal. “De treinen die nu in Nederland rijden zijn nog testtreinen. Zodra de eerste trein geleverd is en aan NS is overgedragen door de fabrikant doorlopen ze opnieuw een testprogramma en daarna kunnen we voor het eerst proefrijden met reizigers. We verwachten voor deze zomer in de dienstregeling te kunnen rijden.”

Voortraject

De ICNG is een Coradia-concept met treinfabrikant Alstom en voor NS zó aangepast dat deze zowel op hsl-trajecten als het hoofdrailnet kan rijden. De introductie van het snelle treintype, dat maximaal 200 km/uur kan rijden, werd uitgesteld. In eerste instantie bestelde NS 79 snelle intercity's met een optie tot bijbestelling. Inmiddels zijn er al 99 treinstellen besteld.

Halverwege 2019 werd de ICNG al getest op de Ring van Velim, de Tsjechische testbaan waar meer treinen worden getest, en vanaf 2021 zou de vervoerder één exemplaar met vijf rijtuigen en één met acht rijtuigen inzetten. De coronacrisis gooide echter roet in het eten: fabrieken lagen stil, materialen werden niet geleverd en software kon niet worden getest en uitontwikkeld.

Proefrijden

Maar uitstel betekent natuurlijk geen afstel. Het proefrijden met reizigers moet in de eerste helft van dit jaar gaan plaatsvinden op het traject Amsterdam – Rotterdam – Breda. Daarna volgt, deels over de hogesnelheidslijn, het traject Den Haag – Rotterdam – Eindhoven. In volgende stappen gaat de ICNG ook over de hsl Amsterdam / Rotterdam – Antwerpen – Brussel en uit de richting Rotterdam via Amsterdam Zuid en Zwolle naar Leeuwarden en Groningen.

In eerste instantie gaan de treinen volgens dienstregeling niet sneller dan 160 kilometer per uur. Pas als er voldoende treinen in de dienst zijn, zal bij een dienstregelingswijziging de snelheid naar 200 kilometer per uur gaan.

Enkele kenmerken van de trein

· Topsnelheid: 200 km/uur

· 33.000 zitplaatsen, treinen hebben bij elkaar een totale lengte van meer dan 13 km      

· Geschikt voor Nederlands én Belgisch spoor en voor de Hogesnelheidslijn

· (Rolstoeltoegankelijke) toiletten

· Wifi

· Reisinformatieschermen

· Gescheiden afvalinzameling

· Ledverlichting met Intelligent Light Control

· USB-punten en stopcontacten in 1e en 2e klas

· Schuiftrede voor betere toegankelijkheid

· Drukdichte deuren

· Extra bagageruimte

· Zones voor stilte, werken en ontmoeten

Fyra-fiasco

De ICNG is de langverwachte opvolger van de Fyra, de trein van Italiaanse makelij die het exact tien jaar geleden begaf. Voertuigfabrikant AnsaldoBreda leverde destijds 19 treinstellen voor de HSL-Zuid, maar deze V250-treinstellen vertoonden allerlei gebreken. Daarop stuurden NS en de Belgische NMBS de treinen terug naar Italië, ontstond veel juridisch getouwtrek en volgde zelfs een parlementaire enquête. De Fyra's rijden inmiddels al wel weer enkele jaren op Italiaans spoor. 

Ook serieus kijken voor een nieuwe Beneluxdienst van uit Amsterdam via Utrecht, Den Bosch,Tilburg,Breda kan men meerdere vliegen in een klap vangen gezien Utrecht over enkele jaren 400.000 inwoners heeft en dat Utrecht daarmee z'n rechtstreekse trein met diverse Brabantse steden terug heeft en dat ook de BRabantse steden profiteren met België

Het zou beter zijn om een nieuwe korte lijn Breda-Utrecht, via Gorichem aan te leggen. Dan kan er internationaal van uit België ook sneller nar het noorden van Nederland gereisd worden. De auto concureerd nog steeds met het OV wat betreft snelheid!

Er werd 25 jaar geleden gesproken over een directe trein Nijmegen-Brussel. Er kan serieus werk gemaakt worden door in Breda de trein uit Den Haag daar te laten koppelen met die uit Nijmegen. Heel simpel, erg doeltreffend! Zeg niet dat zoiets niet kan, (want dat zegt de pastoor en daar bedoelt hij trouwen en dergelijke mee!). Met de juiste mensen aan het roer kan in OV-land veel meer dan nu voor mogelijk wordt gehouden.

Fyra Fiasco: had men voorkomen kunnen worden,maar zoals ik al vaker beaamden:door die Deskundigen(WC EEND),die zo vaak verkeerde beslissingen nemen!.Waarom niet de goed opgeleide Techneuten laten beslissen in de aankoop van de zéér technische producten?.Via youtube.nl (tik in) De Fyra V250 trein,10 jaar later....(tik iin) Half uur VERTRAGING met de oude FYRA in ITALIË # Bartvlog(tik in) De Train-Fyra V250/ET 2700(aflevering 61).Via Google.nl (tik in) Hitachi Rail Italië-Wikipedia.Htachi.com:een van de beste Treinen-bouwers uit Japan,maar ook Siemens/Astrom/Kawasaki.Hitachi:hofleverancier van de Engelse/Schotse spoorwegen,en in vooral in technologische innovatie oplossingen.Het moet anders: de zéér goed-opgeleide eens beslissingen laten nemen in de aankoop en dat is héél divers.Verkeerde communicatie system 2000 bij de Politie/Verkeerde aankoop van nieuwe generatie politie-auto's(In Duitsland/Engeland gaat de politie over in de aankoop van de waterstof-auto's)Vrachtwagens voor de Defencie waren 4 cm te hoog,dan laat je toch eerst een proefmodel door heel Nederland rijden.En zo worden steeds de Burgers van Nederland opgezadelt met de verkeerde beslissingen van hogerhand.Maar er is nog hoop voor de BV Nederland,de ontwikkelingen in de productie van waterstof,in Nederland.Via youtube.nl (tik in) Waterstof Rijnstate Elst: eindelijk een CEO die het begrijpt,dat waterstof kunt opslaan,om zelf energie te produceren,en om een BLACKOUT Energieuitval te voorkomen.En die CEO moet mijn advies,zitting hebben in de Tweede Kamer Fractie,en om meer kennis over tebrengen inzake kennis-overdracht,en om die lichtgewichten eens duidelijk te maken,in het belang van de BV Nederland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei om 13:26 uur
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alstom moderniseert NMBS-locomotieven met ETCS-technologie

24 apr om 12:15 uur

Alstom haalt een nieuw contract binnen voor de modernisering van de NMBS-vloot. Dit contract omvat de…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS-Intercity ICNG maakt eerste reis

20 apr om 11:38 uur

Woensdag konden reizigers voor het eerst instappen in de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS. Op het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr om 10:24 uur

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt om 11:47 uur

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »

CaetanoBus vertrouwt op waterstof

2 mrt om 15:09 uur

Zo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan om 10:30 uur

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »

Daimler optimaliseert digitale serviceverlening

30 jan om 09:59 uur

Daimler Buses breidt de digitale serviceverlening verder uit richting vervoerders. Het bedrijf ging daarvoor…

Lees verder »