Nieuwe NS-intercity toegelaten tot spoor

maandag 9 januari 2023

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van fabrikant Alstom officieel goedgekeurd om op het Nederlandse spoor te mogen rijden. NS gaat nu een nieuwe testfase in, zodat de ICNG nog voor de zomer in de dienstregeling gaat rijden.

Programmamanager Maarten Bakker noemt het een belangrijke mijlpaal. “De treinen die nu in Nederland rijden zijn nog testtreinen. Zodra de eerste trein geleverd is en aan NS is overgedragen door de fabrikant doorlopen ze opnieuw een testprogramma en daarna kunnen we voor het eerst proefrijden met reizigers. We verwachten voor deze zomer in de dienstregeling te kunnen rijden.”

Voortraject

De ICNG is een Coradia-concept met treinfabrikant Alstom en voor NS zó aangepast dat deze zowel op hsl-trajecten als het hoofdrailnet kan rijden. De introductie van het snelle treintype, dat maximaal 200 km/uur kan rijden, werd uitgesteld. In eerste instantie bestelde NS 79 snelle intercity's met een optie tot bijbestelling. Inmiddels zijn er al 99 treinstellen besteld.

Halverwege 2019 werd de ICNG al getest op de Ring van Velim, de Tsjechische testbaan waar meer treinen worden getest, en vanaf 2021 zou de vervoerder één exemplaar met vijf rijtuigen en één met acht rijtuigen inzetten. De coronacrisis gooide echter roet in het eten: fabrieken lagen stil, materialen werden niet geleverd en software kon niet worden getest en uitontwikkeld.

Proefrijden

Maar uitstel betekent natuurlijk geen afstel. Het proefrijden met reizigers moet in de eerste helft van dit jaar gaan plaatsvinden op het traject Amsterdam – Rotterdam – Breda. Daarna volgt, deels over de hogesnelheidslijn, het traject Den Haag – Rotterdam – Eindhoven. In volgende stappen gaat de ICNG ook over de hsl Amsterdam / Rotterdam – Antwerpen – Brussel en uit de richting Rotterdam via Amsterdam Zuid en Zwolle naar Leeuwarden en Groningen.

In eerste instantie gaan de treinen volgens dienstregeling niet sneller dan 160 kilometer per uur. Pas als er voldoende treinen in de dienst zijn, zal bij een dienstregelingswijziging de snelheid naar 200 kilometer per uur gaan.

Enkele kenmerken van de trein

· Topsnelheid: 200 km/uur

· 33.000 zitplaatsen, treinen hebben bij elkaar een totale lengte van meer dan 13 km      

· Geschikt voor Nederlands én Belgisch spoor en voor de Hogesnelheidslijn

· (Rolstoeltoegankelijke) toiletten

· Wifi

· Reisinformatieschermen

· Gescheiden afvalinzameling

· Ledverlichting met Intelligent Light Control

· USB-punten en stopcontacten in 1e en 2e klas

· Schuiftrede voor betere toegankelijkheid

· Drukdichte deuren

· Extra bagageruimte

· Zones voor stilte, werken en ontmoeten

Fyra-fiasco

De ICNG is de langverwachte opvolger van de Fyra, de trein van Italiaanse makelij die het exact tien jaar geleden begaf. Voertuigfabrikant AnsaldoBreda leverde destijds 19 treinstellen voor de HSL-Zuid, maar deze V250-treinstellen vertoonden allerlei gebreken. Daarop stuurden NS en de Belgische NMBS de treinen terug naar Italië, ontstond veel juridisch getouwtrek en volgde zelfs een parlementaire enquête. De Fyra's rijden inmiddels al wel weer enkele jaren op Italiaans spoor. 

Ook serieus kijken voor een nieuwe Beneluxdienst van uit Amsterdam via Utrecht, Den Bosch,Tilburg,Breda kan men meerdere vliegen in een klap vangen gezien Utrecht over enkele jaren 400.000 inwoners heeft en dat Utrecht daarmee z'n rechtstreekse trein met diverse Brabantse steden terug heeft en dat ook de BRabantse steden profiteren met België

Het zou beter zijn om een nieuwe korte lijn Breda-Utrecht, via Gorichem aan te leggen. Dan kan er internationaal van uit België ook sneller nar het noorden van Nederland gereisd worden. De auto concureerd nog steeds met het OV wat betreft snelheid!

Er werd 25 jaar geleden gesproken over een directe trein Nijmegen-Brussel. Er kan serieus werk gemaakt worden door in Breda de trein uit Den Haag daar te laten koppelen met die uit Nijmegen. Heel simpel, erg doeltreffend! Zeg niet dat zoiets niet kan, (want dat zegt de pastoor en daar bedoelt hij trouwen en dergelijke mee!). Met de juiste mensen aan het roer kan in OV-land veel meer dan nu voor mogelijk wordt gehouden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Recordorder VDL met 193 e-bussen voor EBS

18 jan om 09:35 uur

De Nederlandse bussenbouwer VDL gaat 193 elektrische Citea-bussen bouwen voor EBS. Die moeten in december 2023…

Lees verder »

Cradle-to-cradle verduurzaming staat voorop bij Volvo Bus

12 jan om 14:11 uur

De maatschappelijke bewustwording over klimaatverandering groeit, vertelt Bas Dubois. De directeur van Volvo…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »

‘30 km/uur biedt kans tot betere ov-structurering’

16 dec 2022

De invoering van een maximumsnelheid van 30 km in de bebouwde kom als maatregel om de verkeersveiligheid te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Leidt nieuwe spoordienstregeling tot minder woningen?

6 dec 2022

Door personeelstekorten op het spoor wordt het aanbod van treinen met 10-15% verlaagd. Dit leidt tot een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec 2022

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »