Nog even zoeken in grootste fietsenstalling

maandag 7 augustus 2017
timer 4 min

Groot, groter, grootst lijkt het devies bij het stationsgebied Utrecht. De net geopende fietsenstalling vormt daar geen uitzondering op.

Drie verdiepingen telt de stalling onder het toekomstige stationsplein bij Utrecht Centraal. Nu is er plek voor 6000 fietsen. In de zomer komen daar nog eens 1500 plaatsen bij. In 2018 opent het tweede deel (nu nog een bouwput) waarna er plek is voor 12.500 fietsen. Daarmee wordt de stalling de grootste ter wereld.

Bekijk ook de fotoreportage

Het is nog even wennen op de eerste dag. Dat de zichtlijnen nog niet zijn zoals de bedoeling is, werkt niet mee. Omdat de stalling nog maar voor de helft af is, zijn de – tijdelijke – uitgangen naar de Noordtunnel en de traverse naar Hoog Catharijne niet direct te zien. Veel mensen komen er met een keer vragen alsnog uit. Wat ook niet meehelpt is dat de bordjes voor zo’n grote ruimte aan de kleine kant zijn.

Projectleiders Tatjana Stenfert Kroese en Meike Hendriks lopen langs de eindeloze rijen rekken, die alle een nummer hebben. Er zijn er tientallen. Je fiets terugvinden is een kwestie van je nummer onthouden – of noteren, mocht de vrijdagmiddagborrel uit de hand zijn gelopen. Elke rij krijgt na de zomer een scherm waarop te zien is waar nog plekken vrij zijn op de boven- en onderrekken. De beheerders kunnen in hun systeem zien welke fietsen langer dan de toegestane twee weken in de rekken staan.

Op de eerste dag is het nog rustig. De meeste mensen komen uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen. “Rij 12 staat al vol”, zegt Stenfert Kroese. “Die is namelijk het dichtst bij de toegang naar de perrons. Zo zie je dat mensen nu al hun weg vinden.”

https://twitter.com/vincent313/status/894522239885996033

De drie verdiepingen liggen onder het toekomstige stationsplein, waar nu nog druk gebouwd wordt. De vormen van het gigantische honingraatdak beginnen langzaam vorm te krijgen. Een klein trappetje naast de kiosk aan het begin van de ‘Patatstraat’ leidt je naar de stalling. Die Patatstraat, de traverse van Utrecht Centraal naar Hoog Catharijne, verdwijnt zodra de vervangende traverse gereed is. Dan is ook ruimte om de tweede helft van de stalling te bouwen.

“Er zijn al meer ruimtes klaar”, zegt Stenfert Kroese. “Maar die hebben nog niet de vereiste uitgangen. Elk compartiment moet binnen 30 meter toegankelijk zijn in verband met de brandveiligheid.” Om diezelfde reden zijn de hellingbanen naar de doorgaande fietsroute op de tweede verdieping ook nog niet allemaal gereed. Op verschillende plekken moeten fietsers hun fiets nog aan de hand mee de trap op en af nemen. Wanneer de fietsenstalling gereed is, is dat verleden tijd. Dan ligt er een doorgaande fietsroute van het Smakkelaarsveld richting de Moreelsebrug. Met op- en afritten zijn de verdieping erboven en eronder bereikbaar. Alleen de laatste meters moet je lopen. Het plein bovenop de stalling wordt het domein voor voetgangers met ruimte voor groen en terrasjes.

Op de verdiepingen heeft bijna elke fietsdoelgroep wel z’n eigen plekje. Abonnementshouders kunnen op de tweede verdieping terecht. OV-fietsen (720 stuks, net ingevlogen) vind je een verdieping lager, net als ruimte voor fietsen met kratten en kinderzitjes. Zelfs aan bakfietsen is gedacht, al is die ruimte enkel voorbehouden aan abonnementshouders. Stallen is de eerste dag gratis, daarna kost het 1,25 euro per dag. Voeg je in de toekomst uit van het doorgaande fietspad, dan check je in met je OV-chipkaart.

https://www.youtube.com/watch?v=DmsyLiYrc7k

“Dit is zo’n megaproject”, vat Stenfert Kroese samen. En inderdaad, het is moeilijk om niet onder de indruk te raken, al is de stalling nog maar half af. Desondanks is hij waarschijnlijk niet groot genoeg. Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort aan fietsenstallingsplekken bij stations op tot 150.000. Stenfert Kroese: “Ja, we zijn al bezig met plan B en plan C. Mensen die hun fietsen gratis voor langere tijd willen wegzetten, zijn bijvoorbeeld bereid wat verder te lopen. Daar gaan we op inspelen.” Zo grootschalig als bij Utrecht Centraal zal geen enkele stalling meer worden.

https://www.youtube.com/watch?v=ynIRAhoqoBc

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

OV-fiets 35 miljoen keer verhuurd

8 dec om 16:36 uur

Een mijlpaal voor de OV-fiets: deze is voor de 35 miljoenste keer verhuurd. De fiets is al jaren niet meer weg…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe ParkShuttle rijdt na drie jaar weer

6 dec om 09:41 uur

Na drie jaar uit dienst te zijn geweest, rijdt de ParkShuttle sinds maandag 5 december weer. Het autonome…

Lees verder »

Veiligheidseisen zetten rem op proeven automatisch vervoer  

15 nov om 15:04 uur

Nederland heeft de ambitie voorop te lopen met de ontwikkeling van automatisch vervoer, maar complexe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt om 14:29 uur

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »