Nog even zoeken in grootste fietsenstalling

maandag 7 augustus 2017
timer 4 min

Groot, groter, grootst lijkt het devies bij het stationsgebied Utrecht. De net geopende fietsenstalling vormt daar geen uitzondering op.

Drie verdiepingen telt de stalling onder het toekomstige stationsplein bij Utrecht Centraal. Nu is er plek voor 6000 fietsen. In de zomer komen daar nog eens 1500 plaatsen bij. In 2018 opent het tweede deel (nu nog een bouwput) waarna er plek is voor 12.500 fietsen. Daarmee wordt de stalling de grootste ter wereld.

Bekijk ook de fotoreportage

Het is nog even wennen op de eerste dag. Dat de zichtlijnen nog niet zijn zoals de bedoeling is, werkt niet mee. Omdat de stalling nog maar voor de helft af is, zijn de – tijdelijke – uitgangen naar de Noordtunnel en de traverse naar Hoog Catharijne niet direct te zien. Veel mensen komen er met een keer vragen alsnog uit. Wat ook niet meehelpt is dat de bordjes voor zo’n grote ruimte aan de kleine kant zijn.

Projectleiders Tatjana Stenfert Kroese en Meike Hendriks lopen langs de eindeloze rijen rekken, die alle een nummer hebben. Er zijn er tientallen. Je fiets terugvinden is een kwestie van je nummer onthouden – of noteren, mocht de vrijdagmiddagborrel uit de hand zijn gelopen. Elke rij krijgt na de zomer een scherm waarop te zien is waar nog plekken vrij zijn op de boven- en onderrekken. De beheerders kunnen in hun systeem zien welke fietsen langer dan de toegestane twee weken in de rekken staan.

Op de eerste dag is het nog rustig. De meeste mensen komen uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen. “Rij 12 staat al vol”, zegt Stenfert Kroese. “Die is namelijk het dichtst bij de toegang naar de perrons. Zo zie je dat mensen nu al hun weg vinden.”

https://twitter.com/vincent313/status/894522239885996033

De drie verdiepingen liggen onder het toekomstige stationsplein, waar nu nog druk gebouwd wordt. De vormen van het gigantische honingraatdak beginnen langzaam vorm te krijgen. Een klein trappetje naast de kiosk aan het begin van de ‘Patatstraat’ leidt je naar de stalling. Die Patatstraat, de traverse van Utrecht Centraal naar Hoog Catharijne, verdwijnt zodra de vervangende traverse gereed is. Dan is ook ruimte om de tweede helft van de stalling te bouwen.

“Er zijn al meer ruimtes klaar”, zegt Stenfert Kroese. “Maar die hebben nog niet de vereiste uitgangen. Elk compartiment moet binnen 30 meter toegankelijk zijn in verband met de brandveiligheid.” Om diezelfde reden zijn de hellingbanen naar de doorgaande fietsroute op de tweede verdieping ook nog niet allemaal gereed. Op verschillende plekken moeten fietsers hun fiets nog aan de hand mee de trap op en af nemen. Wanneer de fietsenstalling gereed is, is dat verleden tijd. Dan ligt er een doorgaande fietsroute van het Smakkelaarsveld richting de Moreelsebrug. Met op- en afritten zijn de verdieping erboven en eronder bereikbaar. Alleen de laatste meters moet je lopen. Het plein bovenop de stalling wordt het domein voor voetgangers met ruimte voor groen en terrasjes.

Op de verdiepingen heeft bijna elke fietsdoelgroep wel z’n eigen plekje. Abonnementshouders kunnen op de tweede verdieping terecht. OV-fietsen (720 stuks, net ingevlogen) vind je een verdieping lager, net als ruimte voor fietsen met kratten en kinderzitjes. Zelfs aan bakfietsen is gedacht, al is die ruimte enkel voorbehouden aan abonnementshouders. Stallen is de eerste dag gratis, daarna kost het 1,25 euro per dag. Voeg je in de toekomst uit van het doorgaande fietspad, dan check je in met je OV-chipkaart.

https://www.youtube.com/watch?v=DmsyLiYrc7k

“Dit is zo’n megaproject”, vat Stenfert Kroese samen. En inderdaad, het is moeilijk om niet onder de indruk te raken, al is de stalling nog maar half af. Desondanks is hij waarschijnlijk niet groot genoeg. Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort aan fietsenstallingsplekken bij stations op tot 150.000. Stenfert Kroese: “Ja, we zijn al bezig met plan B en plan C. Mensen die hun fietsen gratis voor langere tijd willen wegzetten, zijn bijvoorbeeld bereid wat verder te lopen. Daar gaan we op inspelen.” Zo grootschalig als bij Utrecht Centraal zal geen enkele stalling meer worden.

https://www.youtube.com/watch?v=ynIRAhoqoBc

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Amsterdamse metro's weer digitaal beveiligd

25 okt om 13:47 uur
De Amsterdamse vervoerder GVB maakt sinds zondag 24 oktober weer volledig gebruik van het beveiligingssysteem CBTC…
Lees verder »

Trein-fietscombinatie steeds krachtiger

14 okt om 10:19 uur
De rol van de fiets in het voor- of natransport wordt steeds groter. Onderzoeks- en adviesbureau Decisio en Studio…
Lees verder »

MRDH beboet RET voor versoberde metrodienst

8 okt om 08:22 uur
Omdat de Rotterdamse vervoerder RET sinds 13 september minder rijdt op metrolijn A, heeft opdrachtgever MRDH een…
Lees verder »

'Tijd voor the next step: waterstof'

1 okt om 14:03 uur
Het Portugese CaetanoBus betreedt de Nederlandse bussenmarkt onder de vlag van Toyota en met Louwman Group als…
Lees verder »

MAN Trucks & Bus nieuw op ZE-markt

1 okt om 13:55 uur
Ja, natuurlijk was Tillo Smets van MAN Trucks & Bus graag eerder met een elektrische bus op de markt gekomen.…
Lees verder »

ING ambitieus: 'Alle bussen ZE in 2025'

30 sep om 15:16 uur
Vervoerders en overheden kunnen de elektrificatie van het busvervoer juist nu versnellen. doordat de bancaire…
Lees verder »

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »