NS bestelt laatste locs voor de HSL-Zuid

woensdag 25 mei 2016
timer 2 min

NS heeft 8 elektrische Traxx-locomotieven besteld bij Bombardier. Het is de tweede en laatste optie van de order die NS in december 2013 plaatste, zonder voorafgaande aanbesteding.

De oorspronkelijke bestelling bij Bombardier bevatte 19 locs, gevolgd door 18 stuks uit de eerste optie. Met de laatste bestelling komt NS nu op een totaal van 45 Traxx-locs. Daarnaast rijdt nog een twintigtal locs van leasebedrijven in dienst van NS.

Zoals in de voorgaande bestellingen gaat het om locs van het type Traxx MS serie 186, geschikt voor 160 kilometer per uur en uitgerust met ETCS level 2 voor het rijden op de HSL-Zuid. NS gaat de treindiensten over de HSL-Zuid uitvoeren als ‘sandwich’-bedrijf: aan beide uiteinden van de trein een locomotief met daartussen de rijtuigen. In deze samenstelling kunnen beide locomotieven actief zijn, waardoor de trein sneller kan optrekken.

De locs worden ingezet voor drie binnenlandse treindiensten over de HSL-Zuid: Amsterdam Centraal–Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal–Breda en Den Haag Centraal–Eindhoven. Daarnaast gaan de locs ook rijden in de Beneluxtrein, de uurdienst Amsterdam Centraal–Brussel Zuid vanaf december 2017 via de HSL-Zuid.

ICRm-rijtuig. Foto: Erik Baas

De rijtuigen voor de Beneluxtrein worden de ICRm-rijtuigen, die momenteel worden gemoderniseerd en aangepast in de Nedtrain-werkplaats in Haarlem. Zij krijgen onder meer een nieuw interieur en een gesloten toiletsysteem.

De nieuwe opzet van de Beneluxtrein zal ongeveer tien jaar blijven. In 2025 worden de Traxx-locs en ICRm-rijtuigen afgelost door de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), waarvoor Alstom als preferred bidder is geselecteerd. NS hoopt de bestelling van de ICNG deze zomer definitief te kunnen maken.

[…] op ons vorige artikel, dat er nog 8 van deze locs in de pijpleiding zaten. Onze collega’s van OV-Magazine schrijven het al, dat de NS de laatste 8 Traxx ook laat komen. De oorspronkelijke bestelling bij […]

Kortom, NS blijft tot 2025 als een slinkse slijmslak op de HSL voortkruipen. Niet te geloven. Geef NS de kans om het traag te doen en ze doen het. NS = Nulkommanul Snelheidsambitie.
Dit is ook uit te leggen als een oneigenlijke anti-concurrentie-truc, want met dit trage geboemel is er vrijwel geen ruimte meer voor snelle internationale treinpaden. Vertraagde HST's gaan hier nog flink last van krijgen...
De politiek had een minimumsnelheid voor reguliere HSL-paden moeten vastleggen. 200 km/u lijkt me wel de absolute bodemwaarde.

Gingen er bij NS en NMBS niet ook stemmen op om ook na 2025 met NS-Traxx locomotieven te rijden en met NMBS-rijtuigen? Ik meen ergens gehoord te hebben dat men daarmee wilde blijven rijden vanwege de snelheid (160 km/h), plus dat een loc gemiddeld 40 jaar mee kan. In 2025 zit de afschrijving nog niet op de helft.

Aanvulling: doelend op de Beneluxtrein

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »
flash_onNieuws

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt 2021

De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus…

Lees verder »
flash_onNieuws

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt 2021

Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…

Lees verder »