De bussen die NS inzet als vervanging voor treinen gaan vanaf 1 januari 2019 op de duurzame tour. Het vervangend vervoer gaat rijden op brandstof gemaakt van onder meer frituurvet.
NS-bussen gaan op duurzaam vet rijden
NS huurt 31.000 bussen per jaar in, die samen goed zijn voor negen miljoen kilometer. NS heeft recent contracten afgesloten met de Jan de Wit Group en Transvision. Zij zijn, samen met de onderaannemers van beide bedrijven, vanaf 1 januari verantwoordelijk voor het totale vervangende busvervoer. Hoeveel onderaannemers dat precies zijn, kan NS niet zeggen. Het zal gaan om alle geplande en ongeplande vervangende bussen, geldend voor heel Nederland.
Hydrotreated Vegetable Oil
Het vervangend vervoer rijdt vanaf januari op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten. De brandstof wordt beschouwd als klimaatneutraal, zonder CO2-uitstoot. De HVO-brandstof wordt door NS gezien als een belangrijke stap naar volledig uitstootvrij busvervoer.
Klimaatneutrale busreis
Voor Jan de Wit Group is NS de eerste opdrachtgever die om een volledig klimaatneutrale busreis vraagt. “We hebben daarop besloten bij de start van het nieuwe contract, als eerste bedrijf in Nederland, al onze bussen met tankinstallaties van HVO-brandstof te voorzien”, aldus Jan de Wit van de busvervoerder.
Tijdens de contractperiode van acht jaar, investeren de drie partners in volledig uitstootvrij vervoer. Transvision wil in ieder geval een aantal elektrische bussen inzetten.
Meer artikelen met dit thema
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Langeafstandsbus is ondergewaardeerd door negatief imago
27 mei om 08:55 uurDe langeafstandsbus is voor veel Nederlanders een blinde vlek. Zo’n dertig…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Faillissement dreigt opnieuw voor Ebusco
30 apr om 11:51 uurEbusco, de Nederlandse producent van elektrische bussen, bevindt zich opnieuw in een kritieke financiële…
Onderzoek naar effectieve integratie van micromobiliteit in openbaar vervoer
15 apr om 11:02 uurAnne Brown, bezoekend onderzoeker bij de TU Delft, normaliter Associate Professor of…
Reactie toevoegen