NS perst er 10.000 extra (zit)plaatsen uit

woensdag 23 december 2015
timer 5 min

NS laat de Apekoppen nog tot april doorrijden als reservetreinen, waarna ze definitief van de baan gaan. Dat is een van de noodmaatregelen die NS neemt om snel extra materieel op het spoor te krijgen.

Op verzoek van staatssecretaris Sharon Dijksma heeft NS een alles-uit-de-kast-plan gemaakt om extra zitplaatsen te creëren. Vier maatregelen leveren ongeveer 10.000 extra zit- en staplaatsen op: het uitstellen van niet-noodzakelijk onderhoud, eerste klascoupés ombouwen naar tweede klas, Mat ’64 toevoegen aan de reserve en het inzetten van bussen op drukke trajecten in de spits.

MaterieelkrapteMet een nijpend tekort in het vooruitzicht had NS eind 2014 al nieuwe Sprinters besteld bij Stadler, die vanaf december 2016 instromen. Oude dubbeldekkers zijn dit jaar weer ingezet en volgend jaar volgen nog eens 11 gereviseerde dubbeldekkers vanaf september.

Doordat het materieel afgelopen jaren beter bestand is gemaakt tegen winterse omstandigheden is er minder reservematerieel nodig. Een deel hiervan, 39 rijtuigen, wordt nu in de dienstregeling ingezet.

Eerder dan gepland rijden sinds 13 december nieuwe Traxx-locomotieven met geschikt gemaakte rijtuigen als Intercity Direct op de HSL. De frequentie tussen Amsterdam en Rotterdam is omhoog gegaan naar vier keer per uur.

Intercity Direct met Traxx-locomotief. Foto: Alfenaar. Intercity Direct met Traxx-locomotief. Foto: Alfenaar.

Uitstel onderhoud
Een van de vier nieuwe maatregelen uit het noodscenario van NS is het uitstellen van onderhoud aan 22 dubbeldeks rijtuigen. Dit levert vanaf februari 1775 extra zit- en staplaatsen op, oplopend tot 3240 plaatsen vanaf april.

Van de Sprinter SLT-6 worden eerste-klascoupés omgebouwd naar tweede klas. Dat biedt ruimte aan 1000 reizigers in de tweede klas.

Sprinter SLT. Sprinter SLT.

NS kan de Apekop (Mat ’64) toch langer inzetten, zoals OV-Magazine al had voorgesteld. Weliswaar als reservetrein en uiterlijk tot april 2016, want dan wordt de werkplaats in Maastricht verbouwd voor de nieuwe Flirt-Sprinters. Het gaat om 16 treinstellen Mat ‘64 (32 rijtuigen). Ze leveren 3200 zit- en staplaatsen op, wanneer ander materieel defect raakt of bijsturing nodig is.

Ondanks alle maatregelen komt NS in 2016 10 tot 45 rijtuigen te kort (1000 tot 4500 zit- en staplaatsen). De piek van het materieeltekort ligt in het voorjaar. Vanaf september neemt de capaciteit toe door de instroom van 11 dubbeldekkers en de komst van nieuwe Sprinters vanaf december. Voor de inzet van het (opgeknapt) materieel betaalt NS ongeveer 8 miljoen euro.

Alternatief_busaanbodSpitsbussen
Op de drukste trajecten gaat NS binnenkort in de spits bussen inzetten, met name op ’s-Hertogenbosch–Utrecht, Utrecht–Den Haag/Rotterdam en Alkmaar–Amsterdam. Treinreizigers die bereid zijn de bus te nemen worden gecompenseerd met koffie of een kortingsbon voor de Kiosk. Een e-ticket voor alle trajecten gaat 6 euro kosten; goedkoper dan de trein in de spits, maar duurder dan het daltarief.

NS ziet met name potentie in directe bussen van een station richting Amsterdam Zuidas of Utrecht Uithof. Min of meer vast staat een rechtstreekse verbinding van Amersfoort naar De Uithof.

Om de spitsbussen te laten rijden in concessiegebieden en om toegang te krijgen tot busbanen moet NS nog overleggen met decentrale overheden. En met Rijkswaterstaat over het mogen rijden op de vluchtstrook. Mocht het overleg niet vlotten, dan rekent NS op steun van de staatssecretaris. De bussen leveren 2800 zitplaatsen op en kosten 2 à 3 miljoen euro per kwartaal..

Personeelsbussen
Aan het eigen personeel vraagt NS om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Interne opleidingen beginnen na de spits en vergaderschema’s worden aangepast aan het nieuwe werken. Voor medewerkers die toch in de spits van en naar Utrecht moeten zet NS op de drukste trajecten personeelsbussen in.

Waar de treinen door werkzaamheden zijn ingekort, stimuleert NS reizigers de spits te mijden door bijvoorbeeld het abonnement te upgraden naar eerste klas. Op een aantal stations gaan NS-servicemedewerkers reizigers wijzen op een trein eerder of later die rustiger is.

Vanaf 8 februari maakt de Intercity op het traject Nijmegen–’s-Hertogenbosch in de ochtendspits een extra stop op Rosmalen vanwege de drukte in de Sprinters richting Den Bosch. Als die tijdelijke oplossing werkt, laat NS mogelijk ook op andere kleine stations Intercity’s stoppen om drukke Sprinters te ontlasten.

NS verwacht de reserves vanaf het tweede kwartaal van 2017 weer op peil te hebben. Volgens staatssecretaris Dijksma zit het pakket maatregelen ‘gedegen in elkaar’. Een team van externe deskundigen en consumentenorganisaties zal in het voorjaar een review uitvoeren waarna mogelijk aanvullende afspraken worden gemaakt.

Wegvallen Fyra
Het materieeltekort bij NS is ontstaan door het wegvallen van de Fyra, eind 2013, waardoor NS 170 rijtuigen ICRm uit de strategische reserve moest inzetten op de HSL. Dat waren 22.400 zit- en staplaatsen die NS plotseling in rook opgingen. Doordat NS deze maand afscheid nam van de Mat ’64, die na 50 jaar vrijwel op is, steeg het tekort met 7700 zit- en staplaatsen naar recordhoogte.

De krapte in het materieelpark is niet alleen aan NS te wijten. De beslissing van het kabinet om minderjarige mbo’ers (ongeveer 100.000 studenten) een OV-jaarkaart te geven vergt bijvoorbeeld extra capaciteit. En dat de economie en daarmee de behoefte aan vervoer harder groeit dan voorzien, is ook ‘pech’ voor NS.

Daar komt nog bij dat 2016 een jaar wordt van vele werkzaamheden aan het spoor en buitendienststellingen, met name rond Utrecht Centraal (DSSU) en tussen Schiphol en Almere (OV SAAL). Treinen moeten worden ingekort omdat er minder of kortere perrons beschikbaar zijn. Dat gebeurt nu al op de verbindingen Utrecht–Den Haag/Rotterdam en Utrecht–‘s-Hertogenbosch.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
NS perst er 10.000 extra (zit)plaatsen uit

Nederland 2015 Arnhem Station Arnhem. Prorail. NS. In Arnhem bouwt ProRail een nieuwe stationshal. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vervoerwijzen. Visual station Arnhem 1Visual station Arnhem 2 VorigeVolgende1 / 2 Een ruime, comfortabele en moderne ov-terminal De nieuwe ov-terminal is ruim, comfortabel en modern. Het is een overzichtelijke ruimte waarin de reiziger zich goed kan orienteren, en onder een dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal krijgt een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd. In 2007 is begonnen met de sloop van het oude station en startte de bouw van de perrontunnel. De perrontunnel en de fietsenstalling zijn klaar en alweer een tijd in gebruik. De komende jaren werken we nog aan de stationshal zelf. In 2015 kan iedereen gebruik maken van het nieuwe station. ProRail verbouwt station Arnhem in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Arnhem en NS. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

1 jun om 11:28 uurtimer2 min
Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 12:10 uurtimer1 min
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »