Nul inschrijvers Valleilijn, tenders herzien?

dinsdag 25 augustus 2020
timer 2 min
De nieuwe aanbesteding van de Valleilijn heeft geen inschrijvers opgeleverd. Gelderland bereidt nu een noodconcessie voor. De topman van de huidige vervoerder Connexxion, Pier Eringa, denkt dat de komende twee jaar even niet moet worden aanbesteed.

Ondanks de coronacrisis, liet opdrachtgever provincie Gelderland de aanbesteding van deze relatief kleine treinconcessie doorlopen. In tegenstelling tot concessies zoals Zaanstreek-Waterland, die werden vertraagd. Als tegemoetkoming aan vervoerders, had de provincie een overbruggingsmaatregel in het leven geroepen waarmee 80 procent van de vervoeropbrengsten aan de inschrijvende vervoerder werd gegarandeerd.

“Naast de landelijke lijnen dachten we daarmee het inkomensverlies voldoende te kunnen dekken”, laat een woordvoerder van de provincie weten. Dat blijkt dus niet het geval. Reizigers lijken slechts langzaam hun weg naar het ov weer te vinden, wat zorgt voor inkomstenverlies en leidt tot een onzekere markt.

Noodconcessie

De huidige concessie, die wordt gereden door Connexxion, loopt in december 2021 af. De provincie bereidt daarom een noodconcessie voor, die maximaal twee jaar duurt. Op de noodconcessie kunnen meerdere vervoerders zich inschrijven.

Openbare aanbestedingen herzien?

Transdev-topman Eringa denkt echter dat aanbestedingen in de huidige tijd een pas op de plaats moeten maken. "Aanbestedende overheden moeten meedenken en meedoen met andere financieringsconstructies", laat hij OV-Magazine weten via LinkedIn. "We moeten accepteren dat de komende twee jaar de reizigersaantallen en -inkomsten lager zullen zijn. Zelfde dienstregelingen houden kan dan niet. We moeten tijdelijk uitdunnen, want anders rijden er teveel lege bussen, treinen, metro’s en trams."

Volgens Peter Krom, chauffeur en secretaris Zuidoost-Brabant bij Hermes, is het tijd om openbare aanbestedingen te herzien en aan te passen aan de huidige tijd: "Dit is de eerste concessie die geen inschrijvers oplevert. Met marginale marges in het vooruitzicht rechtvaardigen geen grote investeringen in deze onzekere tijd waar we echt nog niet vanaf zijn."

Verkeerskundige Cor van der Meijden stelt: "Met huidige meerderjarige onzekerheden moeten we wellicht anders omgaan met marktwerking in het openbaar vervoer." En volgens Boudewijn Pool van Swietelsky Rail Benelux moeten we met een kritische blik naar de betreffende uitvraag kijken en deze herzien, zodat het voor marktpartijen wel interessant zal zijn.

bereid 2 keer fout geschreven in een artikel van de hoofdredacteur. En in de mailing. Leest dan niemand zo’n artikel eens extra door op spelfouten?

Volgens mij is deze lijn simpelweg te belangrijk om maar op te geven zodat nog slechts een optie resteert, de provincie vraagt een vervoerder of deze de exploitatie op zich wil nemen en draagt vervolgens zelf krachtig bij om exploitatietekorten geheel voor eigen rekening te nemen.
Het lijkt dan ook het meest logisch om de huidig vervoerder hiermee te belasten, die heeft al de mensen, de kennis en het materieel.

Natuurlijk is "bereid" met "dt". Het is immers ook Valleilijn en niet Kippenlijn.
Maar terug naar de zaak. Een noodconcessie voor twee jaar aanbesteden is relatief veel werk voor relatief weinig vervoer. En heeft iemand werkelijk zin om in te schrijven voor twee "magere" Corona-jaren? Ik zou pragmatisch zijn, de bestaande concessie 2 jaar verlengen en die tijd besteden om de gevolgen van "Corona" goed op een rijtje te krijgen zodat je daarna met een tender kunt komen waar wel inschrijvers op te verwachten zijn...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS en Transdev bieden op ZaWa

22 apr om 09:54 uur

Voor de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland, die eind 2023 ingaat, hebben zich twee vervoerders gemeld:…

Lees verder »

Op reis door ov-walhalla Zwitserland

19 apr om 11:26 uur

Zwitserland is hét voorbeeld van een land met een goed ov-netwerk. Alle betrokken partijen stemmen hun vervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Overijssel wil 5-jarige concessie Twente

21 feb om 16:06 uur

De provincie Overijssel heeft het ontwerp-‘Programma van Eisen’ voor de nieuwe concessie Twente bekendgemaakt,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zwitserland biedt meer vervoerders ruimte op hoofdrailnet

28 jan om 10:13 uur

Sinds eind 2020 zijn in Zwitserland meerdere vervoerders welkom op het hoofdrailnet. De inkomsten die zij…

Lees verder »