Nul inschrijvers Valleilijn, tenders herzien?

dinsdag 25 augustus 2020
timer 2 min
De nieuwe aanbesteding van de Valleilijn heeft geen inschrijvers opgeleverd. Gelderland bereidt nu een noodconcessie voor. De topman van de huidige vervoerder Connexxion, Pier Eringa, denkt dat de komende twee jaar even niet moet worden aanbesteed.

Ondanks de coronacrisis, liet opdrachtgever provincie Gelderland de aanbesteding van deze relatief kleine treinconcessie doorlopen. In tegenstelling tot concessies zoals Zaanstreek-Waterland, die werden vertraagd. Als tegemoetkoming aan vervoerders, had de provincie een overbruggingsmaatregel in het leven geroepen waarmee 80 procent van de vervoeropbrengsten aan de inschrijvende vervoerder werd gegarandeerd.

“Naast de landelijke lijnen dachten we daarmee het inkomensverlies voldoende te kunnen dekken”, laat een woordvoerder van de provincie weten. Dat blijkt dus niet het geval. Reizigers lijken slechts langzaam hun weg naar het ov weer te vinden, wat zorgt voor inkomstenverlies en leidt tot een onzekere markt.

Noodconcessie

De huidige concessie, die wordt gereden door Connexxion, loopt in december 2021 af. De provincie bereidt daarom een noodconcessie voor, die maximaal twee jaar duurt. Op de noodconcessie kunnen meerdere vervoerders zich inschrijven.

Openbare aanbestedingen herzien?

Transdev-topman Eringa denkt echter dat aanbestedingen in de huidige tijd een pas op de plaats moeten maken. "Aanbestedende overheden moeten meedenken en meedoen met andere financieringsconstructies", laat hij OV-Magazine weten via LinkedIn. "We moeten accepteren dat de komende twee jaar de reizigersaantallen en -inkomsten lager zullen zijn. Zelfde dienstregelingen houden kan dan niet. We moeten tijdelijk uitdunnen, want anders rijden er teveel lege bussen, treinen, metro’s en trams."

Volgens Peter Krom, chauffeur en secretaris Zuidoost-Brabant bij Hermes, is het tijd om openbare aanbestedingen te herzien en aan te passen aan de huidige tijd: "Dit is de eerste concessie die geen inschrijvers oplevert. Met marginale marges in het vooruitzicht rechtvaardigen geen grote investeringen in deze onzekere tijd waar we echt nog niet vanaf zijn."

Verkeerskundige Cor van der Meijden stelt: "Met huidige meerderjarige onzekerheden moeten we wellicht anders omgaan met marktwerking in het openbaar vervoer." En volgens Boudewijn Pool van Swietelsky Rail Benelux moeten we met een kritische blik naar de betreffende uitvraag kijken en deze herzien, zodat het voor marktpartijen wel interessant zal zijn.

bereid 2 keer fout geschreven in een artikel van de hoofdredacteur. En in de mailing. Leest dan niemand zo’n artikel eens extra door op spelfouten?

Volgens mij is deze lijn simpelweg te belangrijk om maar op te geven zodat nog slechts een optie resteert, de provincie vraagt een vervoerder of deze de exploitatie op zich wil nemen en draagt vervolgens zelf krachtig bij om exploitatietekorten geheel voor eigen rekening te nemen.
Het lijkt dan ook het meest logisch om de huidig vervoerder hiermee te belasten, die heeft al de mensen, de kennis en het materieel.

Natuurlijk is "bereid" met "dt". Het is immers ook Valleilijn en niet Kippenlijn.
Maar terug naar de zaak. Een noodconcessie voor twee jaar aanbesteden is relatief veel werk voor relatief weinig vervoer. En heeft iemand werkelijk zin om in te schrijven voor twee "magere" Corona-jaren? Ik zou pragmatisch zijn, de bestaande concessie 2 jaar verlengen en die tijd besteden om de gevolgen van "Corona" goed op een rijtje te krijgen zodat je daarna met een tender kunt komen waar wel inschrijvers op te verwachten zijn...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vervoerders willen meer flexibiliteit in contracten

27 mrt om 12:08 uur

Corona zette de wereld op zijn kop en sindsdien is het niet meer rustig geworden. Het zijn uitzonderlijke…

Lees verder »

Beleidskeuzes blijven achter bij nieuwe ontwikkelingen

16 mrt om 14:38 uur

Het gedrag van opdrachtgevers is sinds…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks en PvdA willen gratis ov voor de armen

13 feb om 16:24 uur

GroenLinks en PvdA willen dat er experimenten komen waarin de armen gratis mogen reizen met het ov, dit zou dan…

Lees verder »
concessieposter 2023
flash_onNieuws

CROW publiceert concessieposter 2023

16 jan om 15:55 uur

Het ov-landschap is ook in 2022 weer veranderd en verandert in 2023 verder. Om overzicht te bieden rond lopende…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rechter stelt regionale vervoerders in ongelijk

13 dec 2022

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) heeft het kort geding verloren, dat werd aangespannen tegen…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wordt ‘mobiliteitsmakelaar’ in ZaWa

1 nov 2022

Het snelgroeiende ov-bedrijf EBS neemt de rol van mobiliteitsmakelaar aan in de concessie Zaanstreek-Waterland…

Lees verder »
person_outlineBlog

Digitalisering contractbeheer: luxe of noodzaak?

7 okt 2022

Overheden stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van ov-concessies. De keerzijde is echter dat het voor…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »