'Omarm investeringsplan ProRail en NS'

maandag 16 maart 2020
timer 3 min

Volgens Michiel Boer en Henri Janssen van vakbond FNV Spoor moet minister Van Veldhoven ervan afzien om ProRail een zelfstandig bestuursorgaan te maken. Omarm liever het investeringsplan van ProRail en NS, schrijven zij.

De laatste vijf jaar presteren ProRail en de NS beter en beter. Het gaat eigenlijk geweldig. Toch wil minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen (D66) ProRail omvormen tot een zelfstandig bestuursorgaan.

Waarom wilt u iets 'repareren' dat helemaal niet kapot is?

Wij vragen haar: waarom? Waarom wilt u iets 'repareren' dat helemaal niet kapot is? De klanttevredenheid en punctualiteit van NS zijn nog nooit zo goed geweest. Dit als gevolg van de huidige gelijkwaardige samenwerking met ProRail. Volgens ons leidt omvorming van ProRail naar een zelfstandig bestuursorgaan tot een grote afstand tussen ProRail en de NS en andere vervoerders.

ProRail moet dan bij elk wissewasje rekening houden met de kans op het matje geroepen te worden door de minister of de Tweede Kamer, in plaats van alle aandacht te richten op de operationele taken, zodat problemen meteen worden opgelost.

Voor FNV Spoor geldt dat spoorvervoerders en de rails waarover ze rijden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iedere ingreep om ProRail en NS uit elkaar te halen, gaat ten koste van de kwaliteit. In haar advies van 17 februari kraakte de Raad van State dit idee van de minister volledig af. De volgende organisatie in een lange rij.

Valse verwachtingen

De minister van Milieu en Wonen wekt valse verwachtingen en geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Het lijkt erop dat zij de enige is die nog in dit onzalige plan gelooft. Naast de Raad van State hebben diverse organisaties, VNO-NCW, Deltalinqs, EVO-Fenedex, Branche Organisatie Zeehavens, Koninklijk Nederlands Vervoer, Federatie Mobiliteit Nederland, NS, Reizigersorganisatie Rover, de OR van ProRail en wij, FNV Spoor, al aangegeven dat dit plan absoluut niet in het belang van de spoorsector, noch dat van de reiziger is.

Dus minister Van Veldhoven, nogmaals: waarom iets willen repareren wat niet kapot is? Er is geen enkele reden om deze organisatiewijzigingen door te zetten. Waarom willen we hiervoor 4 miljoen euro per jaar betalen? Extra investeringen, die betaald worden uit de schatkist voor iets wat nu zeer goed functioneert?

Zet het sein op rood

Zet het sein op rood. FNV Spoor ziet heel andere uitdagingen. ProRail en NS dienden eind vorig jaar bij het kabinet een investeringsplan in ter waarde van 21 miljard euro. Want door te investeren in betere en snellere treinverbindingen wordt het voor mensen aantrekkelijker te kiezen voor duurzaam vervoer. Die inspanning begint in Den Haag. FNV Spoor zou graag zien dat minister Van Veldhoven investeert in een toekomstbestendig spoor.

Want een goed functionerend spoor dat de verwachte groei vlekkeloos aankan, helpt ook om de klimaatdoelen te realiseren. Daarvoor mag van FNV Spoor het sein op groen.

Michiel Boer en Henri Janssen zijn bestuurder bij de vakbond FNV Spoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Omarm investeringsplan ProRail en NS'

utrecht,foto jan lankveld, mei 2012 ,3 treinen in een beeldvullend beeld van wissels en rails en treinen. © Jan Lankveld

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

1 jun om 11:28 uurtimer2 min
Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 12:10 uurtimer1 min
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »