Ook open data voor punctualiteit en rituitval

donderdag 25 juni 2015
timer 3 min

Data van de twee NDOV-loketten (9292 en OpenGeo) mogen binnenkort ook worden gebruikt voor punctualiteit en rituitval. De eis verdwijnt dat die data alleen voor reisinformatie zijn.

Dat antwoordt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu op vragen van parlementariër Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Zij stelde haar vragen mede naar aanleiding van het commentaar Teken van zwakte in het aprilnummer van OV-Magazine.

De actuele ov-data van de twee loketten worden dus open data. Bouwers van app’s mogen ze dan ook gebruiken voor bijvoorbeeld punctualiteit en rituitval: per concessie, gebied, lijn of vervoerder.

“Het NDOV zal, in overleg met alle overheden en alle vervoerders, de licentie voor afnemers aanpassen en publiceren”, aldus Mansveld. “En de vervoerders zullen een licentie maken en afsluiten met de NDOV-loketten.” Dat moet dit jaar gebeuren. NDOV is het project Nationale Data Openbaar Vervoer van het Rijk en de 14 ov-autoriteiten.

NS hoeft van de staatssecretaris geen reizigersaantallen per spoorlijn te openbaren. “Cijfers over deeltrajecten verstrekt NS op verzoek vertrouwelijk voor zover hier een maatschappelijk doel mee gediend is”, schrijft ze. “Het is niet redelijk om de ene vervoerder niet-vertrouwelijk (dus openbaar) informatie te laten geven en de andere niet. Daarom is de informatie van NS vertrouwelijk tot ook de andere vervoerders via nieuwe concessies verplicht zijn hun info te geven.”

Gezien de lopende en nieuwe regionale railconcessies kan het nog 15 jaar – dus tot 2030 – duren voordat alle data over reizigersaantallen per spoorlijn openbaar zijn.

Wat is er eigenlijk tegen om die aantallen per spoorlijn te publiceren, vroeg de ChristenUnie. Welnu, antwoordt Mansveld: “Door reizigersaantallen te publiceren krijgen concurrerende (buitenlandse) spoorvervoerders cruciale informatie.”

Overigens gaat NS wél nummers van treinstellen vrijgeven via de NDOV-loketten. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van OpenGeo en app-bouwers in vervulling. Als ze de treinstelnummers weten, dan kunnen ze automatisch aangeven hoe lang een trein is, wat voor materieel het is, hoe toegankelijk het is en of er een wc aan boord is.

Sinds de afschaffing van het WROOV-onderzoek ontbreekt het landelijk overzicht van het totale aantal kilometers dat reizigers jaarlijks afleggen met het stads- en streekvervoer. “De OV-chipkaart data zijn beschikbaar, maar liggen bij de vervoerders”, stelt Mansveld. Dé belemmering voor het vrijgeven van landelijke OV-chipkaartdata zou de Wet Bescherming Persoonsgegevens zijn. “Daarnaast hanteert elke vervoerder eigen definities voor gegevens en bestempelen ze bepaalde gegevens als bedrijfsgevoelig.”

Het OV-chipkaartconsortium Trans Link Systems mag op basis van OV-chipkaartgegevens geen cijfers van het stads- en streekvervoer publiceren ‘omdat deze gegevens eigendom zijn van de vervoerders’. Het project Informatievoorziening van het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad moet wél gedetailleerde informatie opleveren voor instituten en overheden. Het College Bescherming Persoonsgegevens moet zich hier nog over buigen.

Veel reizigers zien door de bomen het bos niet meer in het tarievenwoud van het openbaar vervoer. Het NOVB had deze zomer een ‘beslissingsondersteunend systeem’ (BOS) in de lucht willen hebben: een website die de reiziger met wat simpele vragen naar het voordeligste ov-kaartje of abonnement loodst. Maar de vervoerders kunnen het niet eens worden over het leveren van alle tariefgegevens. Dat wordt dus later.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »