Ook open data voor punctualiteit en rituitval

donderdag 25 juni 2015
timer 3 min

Data van de twee NDOV-loketten (9292 en OpenGeo) mogen binnenkort ook worden gebruikt voor punctualiteit en rituitval. De eis verdwijnt dat die data alleen voor reisinformatie zijn.

Dat antwoordt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu op vragen van parlementariër Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Zij stelde haar vragen mede naar aanleiding van het commentaar Teken van zwakte in het aprilnummer van OV-Magazine.

De actuele ov-data van de twee loketten worden dus open data. Bouwers van app’s mogen ze dan ook gebruiken voor bijvoorbeeld punctualiteit en rituitval: per concessie, gebied, lijn of vervoerder.

“Het NDOV zal, in overleg met alle overheden en alle vervoerders, de licentie voor afnemers aanpassen en publiceren”, aldus Mansveld. “En de vervoerders zullen een licentie maken en afsluiten met de NDOV-loketten.” Dat moet dit jaar gebeuren. NDOV is het project Nationale Data Openbaar Vervoer van het Rijk en de 14 ov-autoriteiten.

NS hoeft van de staatssecretaris geen reizigersaantallen per spoorlijn te openbaren. “Cijfers over deeltrajecten verstrekt NS op verzoek vertrouwelijk voor zover hier een maatschappelijk doel mee gediend is”, schrijft ze. “Het is niet redelijk om de ene vervoerder niet-vertrouwelijk (dus openbaar) informatie te laten geven en de andere niet. Daarom is de informatie van NS vertrouwelijk tot ook de andere vervoerders via nieuwe concessies verplicht zijn hun info te geven.”

Gezien de lopende en nieuwe regionale railconcessies kan het nog 15 jaar – dus tot 2030 – duren voordat alle data over reizigersaantallen per spoorlijn openbaar zijn.

Wat is er eigenlijk tegen om die aantallen per spoorlijn te publiceren, vroeg de ChristenUnie. Welnu, antwoordt Mansveld: “Door reizigersaantallen te publiceren krijgen concurrerende (buitenlandse) spoorvervoerders cruciale informatie.”

Overigens gaat NS wél nummers van treinstellen vrijgeven via de NDOV-loketten. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van OpenGeo en app-bouwers in vervulling. Als ze de treinstelnummers weten, dan kunnen ze automatisch aangeven hoe lang een trein is, wat voor materieel het is, hoe toegankelijk het is en of er een wc aan boord is.

Sinds de afschaffing van het WROOV-onderzoek ontbreekt het landelijk overzicht van het totale aantal kilometers dat reizigers jaarlijks afleggen met het stads- en streekvervoer. “De OV-chipkaart data zijn beschikbaar, maar liggen bij de vervoerders”, stelt Mansveld. Dé belemmering voor het vrijgeven van landelijke OV-chipkaartdata zou de Wet Bescherming Persoonsgegevens zijn. “Daarnaast hanteert elke vervoerder eigen definities voor gegevens en bestempelen ze bepaalde gegevens als bedrijfsgevoelig.”

Het OV-chipkaartconsortium Trans Link Systems mag op basis van OV-chipkaartgegevens geen cijfers van het stads- en streekvervoer publiceren ‘omdat deze gegevens eigendom zijn van de vervoerders’. Het project Informatievoorziening van het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad moet wél gedetailleerde informatie opleveren voor instituten en overheden. Het College Bescherming Persoonsgegevens moet zich hier nog over buigen.

Veel reizigers zien door de bomen het bos niet meer in het tarievenwoud van het openbaar vervoer. Het NOVB had deze zomer een ‘beslissingsondersteunend systeem’ (BOS) in de lucht willen hebben: een website die de reiziger met wat simpele vragen naar het voordeligste ov-kaartje of abonnement loodst. Maar de vervoerders kunnen het niet eens worden over het leveren van alle tariefgegevens. Dat wordt dus later.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gebrek aan animo voor Twentse reisapp Goan!

17 mei om 09:00 uur

Vanwege gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de…

Lees verder »

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »