Overijssel onderzoekt gevolgen IJssel-Vecht

donderdag 4 juni 2020
timer 3 min

Of Keolis vanaf 13 december de concessie IJssel-Vecht rijdt is nog onduidelijk. Dat vertelde gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel op 3 juni, tijdens een spoeddebat van de Provinciale Staten. Meerdere toekomstscenario’s worden onderzocht.

Volgens Boerman stelde Keolis de provincie Overijssel, penhouder van de concessie IJssel-Vecht, op 19 mei op de hoogte van de onregelmatigheden rondom de sideletters, die de vervoerder zelf ontdekte. Op 2 juni stuurde Keolis vervolgens de feitelijke informatie door aan de provincie. Deze wordt nu door advocatenkantoor Pels Rijcken juridisch beoordeeld.

Op basis daarvan besluiten de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland pas of Keolis vanaf 13 december IJssel-Vecht mag rijden of niet. “Dat kan even tijd kosten, omdat zorgvuldigheid is geboden. Dit is een contract met meerdere grote belangen”, aldus Boerman. “Maar laat ik duidelijk zijn: wat besloten wordt is dus geen politieke keuze, maar een juridische keuze.”

Boerman weet nog niet hoeveel tijd het kost om een besluit te nemen, maar zal daar tijdens het volgende vergadering op 10 juni op terugkomen.

Scenario's: ontbinden of doorgaan

Tijdens het spoeddebat drongen vooral PVV en FvD erop aan dat het contract met Keolis moet worden ontbonden. De Overijsselse gedeputeerde stelde echter dat het belang van de reiziger voorop moet staan. “Als provincie hebben we twee functies: optreden tegen fraude en aanbieden van ov. En alles op alles zetten om het contract met Keolis te ontbinden [zoals PVV suggereerde], is niet in het belang van de reiziger. Want die heeft vanaf 13 december gewoon ov nodig."

Wel onderzoekt de provincie Overijssel alvast diverse scenario’s, wat er moet gebeuren indien de gunning wel nietig wordt verklaard. “Eén van de opties is om de huidige concessies te verlengen”, weet Boerman alvast, "want we moeten voorkomen dat we straks zonder ov zitten."

Wel kan dat problemen opleveren voor de concessie Midden-Overijssel, die al twee keer verlengd is en volgens de Europese aanbestedingsregels niet nogmaals verlengd mag worden. “Overigens wil ik wel opmerken dat Keolis hier ook de vervoerder is”, zegt Boerman. De provincie heeft bij eerdere aanbestedingen geen problemen met Keolis ervaren, benadrukt hij na vragen van PVV en FvD.

Keolis: ‘Geen impact op reguliere dienstregeling’

Keolis gaf op 3 juni ook een verklaring af, waarin het afstand neemt 'van ieder niet integer gedrag' en de vervoerder belooft passende maatregelen te nemen. Ook meldt de vervoerder de reguliere dienstregeling op 13 december gewoon te kunnen starten. De emissievrije gewone bussen kunnen op tijd geleverd worden, staat in de verklaring.

Alleen voor de buurtbussen zal Keolis een tijdelijke oplossing moeten vinden, als onderdelen van de gewone bussen niet tijdig geleverd worden vanwege de coronacrisis. “We bereiden ons voor zodat we, indien nodig, een volwaardig alternatief kunnen bieden”, zo schrijft de vervoerder.

Ook laat Keolis weten dat de banden met de medewerkers die betrokken waren bij het tot stand komen van de verklaringen, waaronder bestuurder Richard Bruns, worden verbroken. Inmiddels is tijdelijke opvolging al gevonden, waardoor de voortgang van de lopende implementatie is geborgd. "We werken actief mee met het onderzoek van de Gedeputeerde Staten en committeren ons volledig bij te dragen aan de opheldering van de feiten en omstandigheden."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Overijssel onderzoekt gevolgen IJssel-Vecht

De blauwe bussen van Syntus rijden af en aan. Daar tussenin een enkele aardgasbus van de Veluwelijn.

Meer artikelen met dit thema

Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »
flash_onNieuws

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt 2021

De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus…

Lees verder »
flash_onNieuws

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt 2021

Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…

Lees verder »