Overstap verbetert busnet Auckland

donderdag 4 april 2019
timer 2 min

In 2012 legde de toenmalige burgemeester van Auckland in Nieuw-Zeeland de vervoerafdeling van de stad een uitdaging voor die onmogelijk leek: hij wilde het jaarlijks aantal ov-ritten verdubbelen in tien jaar tijd.

Mede door een betere dekking van het busnet wordt dit doel naar alle waarschijnlijkheid makkelijk behaald.

Het aantal ov-ritten in 2012 zat rond de 60 miljoen per jaar. Terwijl de bevolking van Auckland gestaag groeide, ongeveer 2 procent per jaar sinds 2000, stagneerde het aantal reizigers in het openbaar vervoer.

Belangrijke rol voor bussen
Om het aantal ov-ritten te verhogen, heeft Auckland het busnet volledig aangepast. Dit gebeurde in samenwerking met Jarrett Walker, de transportadviseur achter Human Transit. Hoewel bussen reizigers uit de verste uithoeken van de stad naar het centrum brachten, bood het netwerk onvoldoende routes buiten het stadscentrum. In zijn blog toont Walker de twee netwerken: de situatie in 2012 en zijn variant uit 2016. De aanpassingen werpen nu hun vruchten af in Auckland.

Busnet van Auckland in 2012.

Voorgesteld busnet in 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De truc is dat mensen bij een uitgebreider busnet met meer bestemmingen vaker moeten overstappen, legt Walker uit. In Auckland verdubbelde het aantal reizen met overstap naar één op zes. Ondanks dat nadeel bleef het aantal passagiers stijgen. Walker wijst erop dat overstappen reizigers niet afschrikt, mits de prijs van de rit niet hoger uitvalt en de rit sneller is dan voorheen. Het busnet van Auckland voldoet aan beide voorwaarden. Hij benadrukt ook dat het exploiteren van een uitgebreider busnet niet duurder is dan in 2012, met minder routes en meer bussen op de weg.

Belangrijke herinnering
Met nog een kleine vier jaar te gaan om de doelstelling te halen, tikt de stad dit jaar de 100 miljoen ritten aan. Als de trend doorzet, wordt de verdubbeling in 2022 makkelijk behaald. Het succes van de strategie van Auckland, door de kostendekking van de buslijnen te verbeteren, zou als voorbeeld kunnen dienen voor steden wereldwijd. “De vaak verguisde bus is een van de goedkoopste en meest wendbare manieren om de autoafhankelijkheid radicaal te verminderen”, aldus Walker.

Net drie weken terug uit Nieuw Zeeland, na een eerder bezoek 12 jaar geleden, was dit mooie resultaat duidelijk te zien. De volgende logische stap zou zijn dat Auckland het voorbeeld volgt van die andere grote stad in Nieuw-Zeeland, Wellington, door het centrum autoluwer te gaan maken. Tekenend vond ik shoppingstraat Queensstreet, de “Kalverstraat” in hartje centrum van deze metropool, waar de stoepen veel te smal smal zijn voor de mensenmassa’s, maar wel vier drukke banen met asfalt heeft.

Ik denk dat het sentiment over overstappen die niet afschrikken niet 100% correct is. Het is correct zo lang de afstand groot genoeg is en de overstappen compleet betrouwbaar zijn, óf door hoge frequentie óf door overstapgarantie.

Auckland is qua afstanden van de reis best wel erg groot, dat is niet vergelijkbaar met kleinere regios en steden in Nederland, en de overname van dit concept kan dus behoorlijk anders uitpakken hier, zoals we al hebben gezien met het aantal klachten over Qbuzz met de 1-4 keer overstappen in DMG om bij de juiste bestemming in rotterdam te moeten komen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Overstap verbetert busnet Auckland

Meer artikelen met dit thema

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

3 aug om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »