Parkeren gaat de hoogte in

dinsdag 18 december 2018
timer 6 min

Nederland telt in totaal 349 P+R-voorzieningen bij stations. Het grootste deel bevindt zich op maaiveld, maar er verrijzen steeds vaker moderne parkeertorens. 

“De beperkt beschikbare grond rond stations wordt steeds duurder”, constateert parkeeradviseur Marc Moonen. “De hoogte in, is dan een oplossing.”

 

Parkeeradviseur Marc Moonen

Afgelopen jaren werden zes parkeervoorzieningen 'de hoogte in' gebouwd. De parkeertorens bij stations Zutphen, ’s-Hertogenbosch, Driebergen-Zeist zijn eigendom van NS. De garages bij Wijchen, Dieren en Sassenheim zijn in bezit van de gemeente. NS-woordvoerder Corien Koetsier noemt de beperkte ruimte als reden om het hoger op te zoeken. “De druk op de ruimte in de stationsomgeving neemt toe. Evenals de vraag naar P+R’s, met name door de groei van het aantal treinreizigers. Een gebouwde parkeervoorziening kan dan uitkomst bieden. Het aanbod aan de klant moet kloppen.”

Voordelen 
De moderne parkeertoren biedt bovendien meer comfort voor de reiziger, zegt parkeeradviseur Marc Moonen. “De loopafstand voor de automobilist wordt kleiner: je kunt met de lift, de auto staat overdekt en dus droog. Kwalitatief en praktisch biedt de gebouwde P+R-voorziening voordelen.”Parkeren in een garage is voor de bezoeker een financiële afweging. “De P+R is het begin- of eindpunt van de ov-reis. Daarom verwacht de reiziger dat hij niet te veel hoeft te betalen. Omdat de inkomsten die je eruit kunt halen beperkt blijven, mag het gebouw niet te duur worden.”Moonen adviseert opdrachtgevers dan ook om op maaiveld te blijven bouwen, zolang dat kan. “Dat is een factor vijf goedkoper dan de hoogte in bouwen. Maar in de stedelijke omgeving is die ruimte er vaak niet. En ondergronds bouwen is nog veel duurder.”

Samenwerking 
De nieuwbouw van P+R-voorzieningen is altijd een samenwerking tussen landelijke en regionale overheden, gemeenten en NS, laat Koetsier weten. “Bij de Traverse Dieren bijvoorbeeld beheert de gemeente de locatie met financiering van de provincie en het Rijk. NS heeft de grond ingebracht en een bijdrage geleverd aan het programma van eisen.”Andersom levert de gemeente input voor het programma van eisen als NS de locatie beheert, vertelt Raoul Beckers van de gemeente ’s-Hertogenbosch. NS is daar eigenaar van de stationsparkeergarage Maijweg. “Ons beleid richt zich op het verminderen van de parkeerdruk in de binnenstad. Hoogwaardige voorzieningen, zoals ons transferium aan de rand van de stad, helpen daarbij. Dat zorgt voor blijvende bereikbaarheid en verbetert de leefkwaliteit van de binnenstad.”Beckers juicht het toe dat NS een bovengrondse parkeervoorziening heeft gebouwd, waar mensen de auto verruilen voor het openbaar vervoer of de fiets. Anderzijds kan de garage ook 'spanning' opleveren voor de bereikbaarheid van de binnenstad. "De ruimtelijke inpassing van een parkeergarage is een belangrijk thema voor ons.”

Duurzaamheidseis 
Meer aandacht voor duurzaamheid is al jaren een trend, die zowel gemeenten als NS laten meewegen bij de stedelijke parkeertorens. “In de programma’s van eisen wordt duurzaamheid steeds meer de standaard”, zegt Corien Koetsier. Dat vertaalt zich in het gebruik van materialen voor de bouw, de herbruikbaarheid van de voorziening, de inpassing van groen en waterinfiltratie. Ook schenkt NS aandacht aan energieproductie en de elektrificering van het wagenpark.In toenemende mate worden parkeergebouwen voorzien van zonnepanelen. Die leveren ook energie voor de e-laadpunten. En een recente ontwikkeling is het bouwen van overkappingen met zonnepanelen bij parkeerterreinen op maaiveld. Door het grote oppervlak levert dat relatief veel energie op.

Meer gemaksservices 
De P+R-voorziening die de hoogte in gaat, moet de klant tijdens zijn reis comfort bieden, maximaal ontzorgen en duurzaam zijn. Voor de toekomst voorziet parkeeradviseur Moonen dat de P+R extra servicefuncties krijgt, om toe te groeien naar een volwaardige mobiliteitshub. “Naast het ov zijn er nu al fietsen en deelauto’s beschikbaar. Ik verwacht dat er meer kleine gemaksservices komen.” Moonen noemt het afhalen van pakketjes of boodschappen als mogelijke toevoegingen. “Maar een P+R moet geen verblijfsfunctie krijgen, de vervoervraag blijft voorop staan. De basis is dat je op reis bent, dan wil je zo snel mogelijk door.”

Onderdeel van het station 
Vanwege de beperkte ruimte denkt Koetsier dat er veel meer bovengrondse parkeervoorzieningen zullen komen. En daarin passen allerlei functies die bij de stationsomgeving horen. “Denk aan retail, kantoorruimte of fietsenstallingen. In de bouw kan daar rekening mee worden gehouden door flexibel om te gaan met de ruimte.”Die ‘mobiliteitshub’ wordt bovendien een steeds integraler onderdeel van de treinreis, vervolgt ze. “De stations-P+R is een belangrijk onderdeel van de deur-tot-deurreis met de trein. Het parkeren kunnen we bijvoorbeeld via NS Flex achteraf in rekening brengen, of de actuele beschikbaarheid van parkeerplekken via de reisplanner inzichtelijk maken. De P+R wordt een integraal onderdeel van het station.”


Futuristisch ogende P+R in Zutphen 
Naast het centraal station van Zutphen werd in januari 2017 de eerste bovengrondse parkeergarage geopend in Zutphen, met plek voor 375 auto’s en 600 fietsen. Nadat deze garage werd geopend, verdwenen de parkeerplaatsen aan de achterkant van het station. 

De garage beschikt over vier bouwlagen en is voorzien van twee 'wokkelvormige' hellingsbanen, die worden gebruikt als in- en uitrit. De houten ombouw van de garage heeft de vorm van een pakhuis. NS is eigenaar van deze P+R en het ontwerp is afkomstig van Architectenbureau MoederscheimMoonen uit Rotterdam.

 


Traverse in Dieren 

De parkeervoorziening in Dieren is sinds de zomer geopend en biedt plek aan 345 auto’s. Deze gratis P+R moet een einde maken aan de parkeeroverlast in de woonstraten rondom het station en de overstap van auto op trein vergemakkelijken. 

Het maakt onderdeel uit van het project ‘Traverse Dieren’ waarin de gehele stationsomgeving ingericht verblijfsgebied voor voetgangers en treinreizigers. De gemeente Rheden is hier de eigenaar van de garage, architectenbureau Wurck maakte het ontwerp.


Energieneutrale garage Driebergen-Zeist 

In november 2017 werd de energieneutrale P+R in Driebergen-Zeist geopend. Deze biedt plek aan 592 auto’s, die verdeeld over vijf parkeerlagen kunnen parkeren. De garage maakt onderdeel uit van de vernieuwde stationsomgeving. 

Het bijzondere is dat deze garage volledig is gebouwd van natuurlijk materiaal. Eigenaar NS schreef een design & build-wedstrijd uit, die werd gewonnen door Groosman en Aan de Stegge / Continental Car Parks. Duurzaamheid speelt hierin een erg grote rol.


P+R-voorzieningen in Nederland 

  P+R-garage 

betaald parkeren 

P+R-garage 

gratis parkeren 

betaald parkeren op maaiveld  gratis parkeren op maaiveld  totaal P+R-voorzieningen 
NS  8  0  46  170  224 
gemeenten  4  4  1  116  125 
totaal  12  4  47  286  349 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »

Perronbank van 130 meter krijgt opfrisser

14 dec 2020 timer1 min
De langste bank ter wereld voor treinreizigers op een perron is vernieuwd: de unieke bank met een lengte van maar…
Lees verder »

MIRT focust op aanpak stationsgebieden

27 nov 2020 timer4 min
De komende jaren gaan veel stationsgebieden op de schop, om er ov-knooppunten van te maken die zijn voorbereid op…
Lees verder »