Poging reizigersrecord sluiting Geerdijk

dinsdag 12 april 2016
timer 1 min

Op 29 april valt het doek voor een van de rustigste stations van Nederland. Station Geerdijk, op de lijn Almelo-Mariënberg, sluit. Maar die sluiting gaat niet ongemerkt voorbij.

In samenwerking met Treinreiziger.nl wil OV-Magazine op de laatste avond van het station een reizigersrecord proberen te verbreken. Op station Geerdijk stappen gemiddeld slechts 55 reizigers per dag in of uit.

Station Geerdijk verdwijnt om plaats te maken voor een verlenging van de lijn Almelo–Mariënberg naar Hardenberg. Vanwege capaciteitsgebrek is het dan niet meer mogelijk om in Geerdijk te stoppen. Vrijwel nergens anders maken zo weinig reizigers gebruik van een station in Nederland; alleen op station Enschede De Eschmarke stappen nog minder reizigers op de trein.

De bedoeling is om het reizigersrecord te verbreken bij de trein van 19.06 uur. Deelnemers kunnen de trein van 18.46 uur vanuit Almelo nemen. Enkele tientallen mensen hebben zich inmiddels geïnteresseerd getoond in het evenement. Ook Arriva, de de provincie Overijssel en ProRail zijn enthousiast.

Het gebeurt niet vaak meer dat een station sluit. De laatste keer was in 2010. Toen sloot station Rotterdam Hofplein, omdat de Hofpleinlijn vervangen werd door een metro.

https://www.youtube.com/watch?v=9jz1TEvSgaQ

Misschien wel aardig om te weten dat mijn originele plan (= ProRail Prijsvraag 2006/2007) de mogelijkheid openhield voor 'halte op verzoek' voor zowel Daarlerveen als Geerdijk. Geerdijk had dus op zich best open kunnen blijven.

Maar inmiddels is ook duidelijk dat, *als* je al een extra haltering tussen Hardenberg en Vroomshoop zou willen, dat het veel grotere Bergentheim dan meer voor de hand ligt.

Doortrekken naar Hengelo en (evt. partiele/hybride) electrificatie zou qua vervoersattractiviteit ook een mooie optie kunnen zijn. De ontwikkelmogelijkheden van deze indertijd bijna opgeheven spoorverbinding zijn in ieder geval nog lang niet uitgeput.

In ieder geval voor de redactie de noot dat de bewering hierboven omtrent capaciteitsgebrek feitelijk onjuist is. Dat is overigens ALTIJD PER DEFINITIE het geval, want capaciteit is immers maakbaar. Capaciteitsgebrek als argument is dus altijd een technocratische drogreden, je moet als scherpe spoorjournalist dus altijd doorvragen naar de reden(en) waarom de betreffende / vereiste capaciteit niet wordt gecreeerd.

Die zijn hier heel duidelijk van vervoerseconomische aard: de kosten om Geerdijk open te kunnen houden staan volstrekt niet in verhouding tot de baten.

Inderdaad enigszins bijzonder dat dit station moet sluiten. Er rijdt een light train, waardoor de verliestijd door de stop erg mee moet vallen. Of is een light train nog niet voldoen en zou er beter een diesel sneltram rijden?

[…] voorbij rijden. Om in stijl afscheid te nemen van het stationnetje organiseren Treinreiziger.nl en OV-Magazine een ludieke actie: op de laatste avond dat het station geopend is willen de twee organisatoren […]

@Jeroen: geen van beide. De verliestijd van een extra stop is toch al gauw een dikke minuut, en dat in beide richtingen, en dat is domweg teveel als je binnen dezelfde slag cq zelfde kostenstructuur het veel grotere Hardenberg (ipv Marienberg) wilt halen. Een (diesel) sneltram is zelfs nog trager vanwege de lagere topsnelheid, dus dat maakt het alleen maar erger.
En zoals ik al schreef: natuurlijk kan je dat tijdsverlies van een tweede stop tussen Vroomshoop en Hardenberg best compenseren met versnellende maatregelen, en ook de optie 'stop op verzoek' zou ook al schelen. Maar de vraag is of dit alles het (belasting)geld waard is. Voor het veel grotere Bergentheim zou dat in ieder geval al veel meer waard zijn, dus ALS je het al zou doen, dan zou je Bergentheim een stop geven, en Geerdijk zeker niet. Nu helder?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Poging reizigersrecord sluiting Geerdijk

Nederland 2013 Station Emmen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft

11 jun om 16:38 uur

De twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Belgische jongeren reizen één maand voor 59 euro met al het openbaar vervoer

6 jun om 14:11 uur

Belgische jongeren van 18 tot en met 24 jaar kunnen in juli en augustus één maand onbeperkt met al het openbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

23 apr om 14:24 uur

Transdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »