Proef met bus die laadt via traminfra

maandag 29 mei 2017
timer 3 min

HTM, U-OV en de provincie Utrecht laten komende weken een elektrische midibus uit Wenen proefrijden. Het laden van de accu’s gebeurt via de bovenleiding van de tram. "Tram en bus komen met elkaar in gesprek", aldus HTM-directeur Jaap Bierman.

De proef, die vandaag van start is gegaan, is onderdeel van de overgang naar zero-emissiebussen in de komende concessieperiode (2019-2034). "De hele busvloot wordt elektrisch. Dit is één vorm waarop dat kan, maar het is nog niet te zeggen of dit het ook wordt. Het is niet voor niets een proef", aldus Bierman.

Behalve om de technische aspecten gaat het erom duidelijk te maken dat vormen van synergie tussen tram en bus mogelijk zijn. Jeroen Golstein van de provincie Utrecht: "Het is kwestie van bewustwording dat het mogelijk is om trambovenleiding te gebruiken om elektrische bussen te laden."

Voor het laden van de bus is er op de Schedeldoekshaven bij Den Haag Centraal een laadpunt geconstrueerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een voedingspunt voor de trambovenleiding. Omdat de bus op rubber rijdt, moest er een speciale verbinding met de rails worden gemaakt voor de retourstroom. De bus kan worden geladen met gelijkspanning van 600 tot 900 volt. Het is een constructie die simpel en – hopelijk – effectief is. Bierman: "We hebben de constructie in twee dagen gebouwd, de totale kosten zijn 5.000 euro."

De bus komt in Den Haag niet in de reizigersdienst, maar zal drie weken lang ritten maken met geïnteresseerden en genodigden. In de laatste twee weken van juni gaat de bus in Utrecht wel in de reizigersdienst rijden op Museumlijn 2 (de lijn die langs de voornaamste musea in de binnenstad rijdt). Op deze lijn doen elektrische bussen dienst die door middel van inductie worden opgeladen. Het vervoer op deze lijn is gratis, zodat het ontbreken van chipkaartapparatuur geen probleem is.

De bus is afkomstig van de Italiaanse firma Rampini en heeft technologie van Siemens aan boord. Het Weense stadsvervoerbedrijf Wiener Linien heeft sinds het najaar van 2012 twaalf van deze midibussen in dienst op enkele lijnen in de oude binnenstad.

De bussen zijn acht meter lang, hebben 13 zit- en 26 staanplaatsen. De maximumsnelheid is 60 km/h; ruimschoots voldoende voor stadsdiensten. Met een volgeladen accu van 98 kWh is het bereik zelfs in ongunstige omstandigheden (koud, verwarming aan) 40 kilometer. In zomerse omstandigheden is 60 kilometer haalbaar. De bus kan in zes tot acht minuten aan de laadpaal worden opgeladen. In Wenen gebeurt dit tijdens de rustperiode aan de eindpunten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »