Proef met bus die laadt via traminfra

maandag 29 mei 2017
timer 3 min

HTM, U-OV en de provincie Utrecht laten komende weken een elektrische midibus uit Wenen proefrijden. Het laden van de accu’s gebeurt via de bovenleiding van de tram. "Tram en bus komen met elkaar in gesprek", aldus HTM-directeur Jaap Bierman.

De proef, die vandaag van start is gegaan, is onderdeel van de overgang naar zero-emissiebussen in de komende concessieperiode (2019-2034). "De hele busvloot wordt elektrisch. Dit is één vorm waarop dat kan, maar het is nog niet te zeggen of dit het ook wordt. Het is niet voor niets een proef", aldus Bierman.

Behalve om de technische aspecten gaat het erom duidelijk te maken dat vormen van synergie tussen tram en bus mogelijk zijn. Jeroen Golstein van de provincie Utrecht: "Het is kwestie van bewustwording dat het mogelijk is om trambovenleiding te gebruiken om elektrische bussen te laden."

Voor het laden van de bus is er op de Schedeldoekshaven bij Den Haag Centraal een laadpunt geconstrueerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een voedingspunt voor de trambovenleiding. Omdat de bus op rubber rijdt, moest er een speciale verbinding met de rails worden gemaakt voor de retourstroom. De bus kan worden geladen met gelijkspanning van 600 tot 900 volt. Het is een constructie die simpel en – hopelijk – effectief is. Bierman: "We hebben de constructie in twee dagen gebouwd, de totale kosten zijn 5.000 euro."

De bus komt in Den Haag niet in de reizigersdienst, maar zal drie weken lang ritten maken met geïnteresseerden en genodigden. In de laatste twee weken van juni gaat de bus in Utrecht wel in de reizigersdienst rijden op Museumlijn 2 (de lijn die langs de voornaamste musea in de binnenstad rijdt). Op deze lijn doen elektrische bussen dienst die door middel van inductie worden opgeladen. Het vervoer op deze lijn is gratis, zodat het ontbreken van chipkaartapparatuur geen probleem is.

De bus is afkomstig van de Italiaanse firma Rampini en heeft technologie van Siemens aan boord. Het Weense stadsvervoerbedrijf Wiener Linien heeft sinds het najaar van 2012 twaalf van deze midibussen in dienst op enkele lijnen in de oude binnenstad.

De bussen zijn acht meter lang, hebben 13 zit- en 26 staanplaatsen. De maximumsnelheid is 60 km/h; ruimschoots voldoende voor stadsdiensten. Met een volgeladen accu van 98 kWh is het bereik zelfs in ongunstige omstandigheden (koud, verwarming aan) 40 kilometer. In zomerse omstandigheden is 60 kilometer haalbaar. De bus kan in zes tot acht minuten aan de laadpaal worden opgeladen. In Wenen gebeurt dit tijdens de rustperiode aan de eindpunten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »