ProRail en NS testen afwijkend fietsenrek

maandag 13 januari 2020
timer 3 min

Op de stations Zwolle, Zutphen en Deventer starten NS en ProRail proeven met afwijkende fietsenrekken. Deze rekken zijn geschikt voor onder meer bakfietsen, fietsen met een krat of een kinderzitje.

Gemiddeld is 15 tot 20 procent van de fietsen bij een fietsenstalling afwijkend. Dit gaat dan om fietsen met een kinderzitje of een krat. Driewielers en grote bakfietsen zijn ‘buitenmodelfietsen’ en vallen in een andere categorie. In veel stallingen wordt voor dit soort fietsen al een maatwerkoplossing geboden.

Faciliteren, niet stimuleren

De nieuwe fietsenrekken worden getest in de bemenste stallingen in Zutphen en Deventer en in de onbewaakte stalling aan de zuidzijde van station Zwolle. In het voorjaar wordt de proef uitgebreid met de onbewaakte stalling bij Utrecht Terwijde. ProRail en NS onderzoeken of de reizigers de nieuwe stallingen weten te vinden en goed gebruiken.

De proef duurt in eerste instantie een half jaar. Omdat ProRail de afwijkende fietsen wel wil faciliteren, maar niet stimuleren, komen de nieuwe rekken niet op A-locaties in de stallingen. De fietsenrekken zijn door middel van een pictogram op de bewegwijzering in de stallingen en door middel van blauwe markeringsstroken te vinden.

Meer soorten fietsen

Dat fietsenrekken zijn verandering onderhevig zijn, komt volgens Folkert Piersma, projectmanager Fietsparkeren bij ProRail, omdat er steeds meer 'soorten' fietsen bijkomen. “We faciliteren steeds meer voor bakfietsen of fietsen met bijvoorbeeld een krat, schermen of een kinderzitje. Die passen minder goed in onze stallingen en de omvang van deze fietsen neemt toe. We gaan deze fietsen nu meer ruimte bieden en kijken wat vervolgens de impact is.”

Folkert Piersma

Een mogelijk gevolg kan zijn dat gebruikers de ‘normale’ stallingen gewoon blijven gebruiken. “We zullen fietsers dus moeten aanmoedigen om de speciale plekken te gebruiken. We gaan nu in vier stallingen een proef beginnen om te kijken of het werkt en hoe de stallingen gebruikt worden. Ook willen we bekijken welke middelen, zoals verwijzingen met borden en aansturing door de beheerder, nodig zijn om het goed te laten werken. We zullen de uitkomsten ook delen met het ministerie. Mocht het een succes worden, moeten we misschien de landelijke fietsparkeernormen op stations hierop aanpassen.”

Piersma erkent dat een aangepaste stalling wel indruist tegen de principes van ProRail. “Over het algemeen zeggen we: zoveel mogelijk fietsen op de beschikbare ruimte. Aan de andere kant faciliteren wij ook. Vanuit die gedachte is het goed dat we nu ruimte creëren voor bakfietsen en dergelijke.”

Lees ook: Deelfiets erin, tweede fiets eruit

De fietsrekken moeten de voorwerk van de fiets klemmen en niet meer het (zwakke) wiel. Verder moet natuurlijk de hart op hart afstand van de fietsplaatsing iets groter zijn voor al die fietsen met kratjes en fietsen met handremmen en kwetsbare kabeltjes. Niet voor niets rijdt menig OV gebruiker met een oud barrel.
De gratis stalling in centrum Hilversum (800 fietsen) is om die reden nu al een doorslaand succes. Dan zou je de pilotfase kunnen overslaan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »