Railforum-debat: durf te spreiden

vrijdag 16 april 2021
timer 3 min

Durf te spreiden. Dat is de duidelijke oproep tijdens het politiek debat van Railforum op 13 april. Gedeputeerden, wethouders, vertegenwoordigers van vervoerbedrijven en betrokken marktpartijen bespraken waar het nieuwe kabinet aandacht voor moet hebben.

Prioriteit voor dit moment is het beter spreiden van reizigers. Van zorg- en onderwijsinstellingen vraagt men meer spreiding over de dag en avonduren. Het is een gezamenlijke opgave om ochtendspitsen te vermijden. Werkgevers moeten zorgen dat we straks niet allemaal op maandag, dinsdag en donderdag naar het werk gaan en er weer spitsen ontstaan.

Van openbaar vervoer naar publieke mobiliteit

Maar men heeft het ook over het spreiden van de woningbouwopgave. Niet alleen woningen bouwen in de centra van steden, maar ook in de regio, langs corridors van hoogwaardig openbaar vervoer en rondom knooppunten. Dit geldt ook buiten de Randstad. En indien men dit goed combineert met voor- en na transport en MaaS-diensten, blijft mobiliteit voor iedereen toegankelijk. Dit is een randvoorwaarde voor een inclusieve samenleving waarin iedereen kan participeren.

Richt de steden beter in op loop- en fietsafstanden

Men ziet dat we de stedelijke omgeving beter kunnen inrichten om de meeste voorzieningen, lopend of fietsend, binnen tien minuten bereikbaar te maken. Daarnaast is goed openbaar vervoer, gecombineerd met passende MaaS-diensten, nodig.

Hier kunnen nieuwe vervoersconcepten en bedrijven bij de grote vervoerders aansluiten. Judith Bokhove, wethouder van Rotterdam, was zeer in haar nopjes met de toezeggingen vanuit het Nationaal Groeifonds voor capaciteitsuitbreiding op de Oude Lijn. De verdichting langs deze ‘Stedenbaan’-corridor maakt duurzame, leefbare en bereikbare woningbouw mogelijk.

Leg ontbrekende schakels in railnetwerken

De gedeputeerde van provincie Groningen, Fleur Gräper, benadrukte er nog enkele schakels in de railnetwerken ontbreken. Zij noemde de Lelylijn, en kreeg bijval van haar collega Arne Schaddelee van provincie Utrecht, die ook pleit voor betere verbindingen met Duitsland.

Het is duidelijk dat de sector een oproep doet aan het nieuwe kabinet om de berekende investeringen van minimaal 3 miljard euro die nodig zijn voor een sterk, bereikbaar, duurzaam en leefbaar Nederland ook echt te doen.

Verbeter railcorridors naar het oosten

De verbetering van railverbindingen richting het oosten staat ook hoog op de agenda bij Wim van der Camp. Hij is Nederlands ambassadeur voor het European Year of Rail. Op 20 mei is er een Railforum online Meetup over hoe we slimmer naar meer internationale treinverbindingen komen. Als casus werken we dan de verbindingen richting Duitsland als eerste uit.

Gespreksleider en voorzitter Railforum, Jeannette Baljeu, concludeerde dat dit de vijf speerpunten zijn die de aanwezigen vanuit dit debat meegeven aan het nieuwe kabinet. En verenigd in het kennis platform Railforum werkt de sector graag mee aan een versnelde realisatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

Qbuzz lijdt 8,3 miljoen verlies in 2020

23 apr om 12:24 uurtimer2 min
Met een halvering van het aantal reizigers in coronajaar 2020, heeft vervoerder Qbuzz een verlies van 8,3 miljoen…
Lees verder »

D66: verder op spoor Stientje én tandje erbij

12 mrt om 14:40 uurtimer4 min
Als kandidaat Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) ligt, gaat D66 de komende vier jaar verder op het spoor, dat…
Lees verder »

Iedereen wil investeren in ov, maar hoe?

10 mrt om 11:28 uurtimer6 min
“Ik heb het gevoel dat we die mobiliteitsinvestering van 3 miljard extra per jaar wel gaan halen”, zegt een…
Lees verder »

Keolis vindt nieuwe CEO in Alex Rentier

1 mrt om 12:15 uurtimer2 min
Alex Rentier start per 1 maart als nieuwe CEO van Keolis Nederland. De ervaren ov-bestuurder moet de vervoerder,…
Lees verder »