Realisatie Uithoornlijn gaat van start

donderdag 12 maart 2020
timer 3 min

Met de ondertekening van het contract gaat de realisatie van de Uithoornlijn nu echt beginnen.

Aannemer Dura Vermeer en Vervoerregio Amsterdam zetten woensdag 11 maart een handtekening onder het contract voor de tramverbinding tussen Amstelveen Zuid en Uithoorn.

De aannemer werkt in 2020 aan het ontwerp, planning en voorbereidende werkzaamheden. De bouw start in 2021 en gaat 2,5 jaar duren. In 2023 moet een testperiode plaatsvinden, zodat vervolgens in 2024 de eerste trams met reizigers van en naar Uithoorn kunnen rijden.

Minder hinder

Dura Vermeer won eerder al de aanbestedingsprocedure. De aannemer werd het beste beoordeeld, omdat ze de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk wil beperken. De aannemer kiest ervoor geen damwanden te gebruiken om de spoordijk te verstevigen. Ook worden in een vroeg stadium geluidschermen geplaatst.

“Dit project is ons op het lijf geschreven,” stelt Jil Ligterink. De directeur van Dura Vermeer is ervan overtuigd dat de klus binnen budget en planning wordt uitgevoerd. De aanneemsom bedraagt circa 55 miljoen euro.

Op 31 mei 2016 besloot Stadsregio Amsterdam samen met de gemeenten Amstelveen en Uithoorn om de Amstelveenlijn door te trekken naar Uithoorn, zodat er en directe tramverbinding vanuit het centrum van Uithoorn via Amstelveen naar station Amsterdam Zuid zou ontstaan. Vanaf dat station kunnen reizigers dan eenvoudig overstappen op de Noord/Zuidlijn.

Lees ook: Amstelveenlijn verlengd naar Uithoorn

Maatwerkoplossingen

Dura Vermeer wil een robuuste en realistische planning neerzetten met een hoge haalbaarheid, realistische doorlooptijden en ruime buffers. Daarnaast heeft Dura Vermeer veel aandacht voor de zogenaamde ‘systeemintegratie’: het laten aansluiten van zowel de eigen (technische) systemen als de systemen van de nevenopdrachtnemers die betrokken zijn om een werkend vervoersysteem te realiseren.

Communicatie met de omgeving speelt een belangrijke rol in de projectaanpak. Zo zetten zowel het projectteam als de aannemer verschillende communicatiemiddelen in om bewoners en geïnteresseerden de gelegenheid te geven het project te volgen en eventuele meldingen – suggesties, vragen of klachten – direct door te geven.

Reacties

Gerard Slegers van de Vervoerregio Amsterdam noemde de ondertekening een bijzonder moment: “Met de Uithoornlijn ontstaat een snelle en betrouwbare openbaarvervoerverbinding tussen Uithoorn en Amsterdam. Deze regionale tramverbinding is een belangrijk onderdeel van onze toekomstvisie: hoogwaardig OV voor een groeiend aantal reizigers.”

Ook de Uithoornse wethouder Jan Hazen is blij met de komst van de Uithoornlijn: “Het busvervoer in de regio staat erg onder druk. Uithoorn blijft met een tram in de toekomst het best aangesloten op Amsterdam en de regio. Dat is belangrijk voor Uithoorn, want veel van onze inwoners werken, studeren of recreëren in Amsterdam of directe omgeving.”

Het is niet de 1e regionale tramlijn,eind jaren '90 werd de toenmalige lijn 9 van het GVB doorgetrokken naar Diemen Sniep

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse tramremise krijgt 1400 zonnepanelen

25 mrt om 10:52 uur

Op de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam worden 1400 zonnepanelen geplaatst. De opbrengsten uit de…

Lees verder »

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

De halteparadox – een balans tussen meer en minder haltes

13 okt 2023

Afgelopen jaar was er veel aandacht voor een bekend dilemma in het ontwerp van ov-lijnen: hoeveel haltes zorgt…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »