Amstelveenlijn verlengd naar Uithoorn

Amstelveenlijn verlengd naar Uithoorn

De Amstelveenlijn wordt doorgetrokken naar het dorpscentrum van Uithoorn. Daartoe hebben Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amstelveen en Uithoorn vandaag besloten.

Amstelveen-Uithoorn tramlijn 5Het voorkeurstracé voor de Uithoornlijn loopt over de oude spoordijk naar de eindhalte bij het voormalige stationsgebouw van Uithoorn. Na de consultatieronde die binnenkort begint volgt een definitief besluit in het najaar dat wordt genomen door de gemeenteraden van Uithoorn en Amstelveen, de regioraad van de Stadsregio Amsterdam en het Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Als de Uithoornlijn wordt aangelegd, ontstaat een directe tramverbinding vanuit het centrum van Uithoorn via Amstelveen naar station Amsterdam Zuid. Daar kunnen reizigers dan overstappen op de Noord/Zuidlijn en verschillende busverbindingen in oost-westrichting. Aan de zuidzijde van Amsterdam groeit het aantal reizigers de komende jaren en wordt het drukker op de wegen, waardoor de rijtijden van bussen zullen toenemen.

uithoornWethouder Marvin Polak van Uithoorn: “Met de Uithoornlijn houdt Uithoorn voor de langere termijn goed en snel openbaar vervoer naar Amsterdam. Én het maakt Uithoorn goed bereikbaar, zeker nu de tram in de gekozen voorkeursvariant tot het dorpscentrum doorrijdt. Dat heeft weer positieve effecten voor de ontwikkeling van het dorp.”

De inpassing van trambaan en haltes met fietsenrekken en parkeerplaatsen wordt pas uitgewerkt als het definitieve besluit tot aanleg van de tramlijn is genomen. De onderzoeksrapporten zijn te vinden op stadsregioamsterdam.nl/uithoornlijn.

Lees ook: Uithoorn verwelkomt Amstelveenlijn

4 reacties

 1. Rob van der Sluis
  1 juni 2016 om 22:31

  Een heel verstandig besluit , ik ben er blij mee.

 2. Logica
  2 juni 2016 om 15:24

  Gewoon de Noordzuidlijn volledig afmaken naar Uithoorn. Van Uithoorn naar Amsterdam CS in 25 minuten. Klaar.

 3. David Nijenhuis
  3 juni 2016 om 16:46

  Maak er gelijk een driesporig tracé van, dan kun je er ook met een museumtrein overheen rijden. Mocht het nodig zijn om de lijn naar Mijdrecht (en verder naar Utrecht) door te trekken, heb je al een dwarsligger minder.

 4. Wouter van Gessel
  27 juni 2016 om 18:07

  Stichting Freedom of Mobilily ziet dit plan als zeer zwak. Door de sneltram te degraderen naar een lagevloer binnenstadstram op een metrolijn laat men kansen liggen om het OV in de MRA echt te verbeteren en voor meer mensen interessant te maken. De Amstelveenlijn moest vanuit centrum Amstelveen richting Westwijk en dan door naar Schiphol. Uithoorn moet op de lijn zitten van Aalsmeer, Schiphol, Badhoevendorp, Sloten, Stoterdijk en Centrum.

Lees ook