Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

dinsdag 20 juli 2021
timer 2 min

Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau. Hiervoor is op station Gronau een in- en uitcheckpaal van Blauwnet/Keolis geplaatst. De provincie Overijssel wil reizen over de grens hiermee gemakkelijker maken.

Veel studenten en forenzen maken gebruik van de grensoverschrijdende treinverbinding op het traject Zwolle – Enschede – Gronau – Münster. Kortingsabonnementen op een OV-chipkaart zijn geldig tot station Gronau, net als het Nederlandse studentenreisproduct. In de treinen tussen Enschede en Gronau (RB51 en RB64) zijn de regionale tarieven van het Nederlandse Blauwnet en Duitse Westfalentarif beiden geldig.

Geen overstap meer missen

Door een harde knip op station Enschede, moeten treinreizigers in Enschede overstappen van de Nederlandse Blauwnet-trein op de Duitse RegionalBahn. Voorheen moest men uitchecken met OV-chipkaart, waarna met een Duits treinticket verder kon worden reizen. Door een korte overstaptijd van enkele minuten kon men de trein richting Gronau gemakkelijk missen, zoals OV-Magazine begin 2020 aan den lijve ondervond.

“Het is niet dat beleidsmakers en vervoerders het niet op elkaar wíllen afstemmen, maar er gaan ook allemaal juridische en administratieve processen achter schuil”, vertelde Ellen Pot van ROCOV Overijssel destijds. Nu zijn die processen dus doorlopen. De realisatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen provincie Overijssel, Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL), Deutsche Bahn en Keolis Nederland. Dit als onderdeel van de samenwerking tussen de Nederlandse grensprovincies en Noordrijn-Westfalen en op verzoek van reizigersorganisatie ROCOV.

Volgende stap

Door de coronapandemie zijn de reizigersaantallen op het traject momenteel nog laag en gelden er nog beperkingen, maar de provincie Overijssel verwacht dat de reizigersaantallen in de toekomst weer snel zullen toenemen. Dat blijkt uit meerdere studies. “Zonder grensbelemmeringen kunnen grensregio´s in Europa tot 8 procent economische groei doormaken”, vertelde Dinand de Jong, projectleider EuregioRail, eerder al.

Een volgende stap is om een rechtstreekse verbinding tussen Zwolle en Gronau te realiseren per 2027, waardoor er dus helemaal geen overstap op station Enschede meer nodig is. “Dat is belangrijk voor mensen die wonen of werken in Overijssel en verbetert het grensverkeer”, vertelde de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman al eens. Hij is erg enthousiast over de Nederlands-Duitse samenwerking. Tussen Gronau en Enschede zouden jaarlijks 70.000 extra passagiers kunnen worden vervoerd, bleek uit de Interregstudie Spoorregio 2017.

Ik juich dit toe ; zo zou dit meer tot grensstations moeten kunnen zoals Bad Bentheim,Elten,Emmerich en ook wel Vise en Essen [B]

Mooie actie, nu nog toevoegen; Bad Bentheim, Emmerich, En vanuit Emmen een creëren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »