Rover: Bouwstop nodig bij ProRail

donderdag 1 september 2016
timer 2 min

ProRail kan maar beter een bouwstop inlassen en eerst een langetermijnplan maken voor de toekomst, voordat het nog verder bouwt. Reizigersvereniging Rover typeert ProRail als een conglomeraat bouwprojecten zonder duidelijke samenhang.

Dat stelt Rover in een discussiestuk (.pdf) over het beheer, onderhoud en vervanging van het spoor dat vandaag wordt gepubliceerd. "ProRail heeft voor 2017 al opnieuw een overtreffende trap voorgeschoteld aan buitendienststellingen die Rover en de vervoerders grote zorgen baart. Het aantal buitendienststellingen lijkt ongebreideld toe te nemen. Er hoort een grens te zijn aan de hoeveelheid reizigershinder, maar noch IenM, noch ProRail durven een limiet te stellen", is in de visie te lezen.

Rover wijst daarbij onder meer het doorgeslagen veiligheidsdenken als oorzaak aan. Door het werk zoveel mogelijk in de nacht te concentreren, blijven er weinig effectieve werkuren over. Het motief van de strengere regels onderschrijft de reizigersvereniging, maar het heeft wel als oorzaak dat meer reizigers en goederen de weg zullen verkiezen wat juist weer meer dodelijke ongevallen als gevolg heeft.

Maar ook het gebrek aan een langetermijnvisie breekt de spoorbeheerder op, vindt Rover. "IenM stelt geld beschikbaar en dus wordt er gebouwd aldus medewerkers van ProRail", zo luidt de analyse, "Zolang er geen hinderplafond wordt vastgesteld, kan er doorgestapeld worden en zal besteedbaar budget worden 'weggezet'." De stapel projecten wordt 'onbeheersbaar', zegt de reizigersvereniging. Ook is het een probleem dat ProRail niet meer weet wat de staat van onderhoud van de infra is, omdat die kennis weglekt naar de aannemerij.

Rover ziet daarom een drastische oplossing: "In dit soort situaties is een bouwstop feitelijk beter dan maar ongecoördineerd en ongepland doormodderen. Goed nadenken en een fasering van projecten afwegen tegen de urgentie ervan is vooraf nodig."

Voor het PWC-rapport dat vorig jaar uitkwam over de planning tot 2028 heeft Rover weinig goede woorden over. De effecten van de maatregelen die PWC voorstelt zijn globaal en vanuit een financieel denkraam. Met consumentenorganisaties heeft PWC niet gesproken, stelt Rover en vraagt zich af waarom sommige maatregelen door staatssecretaris Dijksma als 'essentieel' zijn bestempeld.

Aanstaande maandag vindt op initiatief van IenM een bestuurlijke bijeenkomst plaats over het onderhoud op het spoor. Daarbij zullen onder meer de spoorprovincies en vervoerders aanschuiven.

Rover heeft een terecht punt. In vroeger tijden hield de NS-organisatie al uit zichzelf rekening met een minimum aan comfort/betrouwbaarheid voor de reiziger. Dat het ermts, een zeer duur systeem dat in de omliggende landen niet of nauwelijks op korte termijn wordt toegepast, nog steeds prominent op de agenda staat verbaast mij. Stas Dijksma wilde het minimaliseren/temporiseren maar het is niet goed merkbaar. Het vervelende is dat een dagelijkse of incidentele reiziger steeds moet nagaan op alle infobronnen of de trein wel rijdt. De spontaniteit van een bestemming per trein al of niet met anderen is weg. Als ik een kaartje koop vraag ik altijd of de treinen in die relatie wel rijden want als er een busoverstap verlies je veel tijd.Een aantal malen zag ik er maar vanaf. Ik vrees dat ik niet de enige ben. Inderdaad geen aansturing waar dan ook. Maar ja vrijheid/blijheid, individuele beslissingen, eigen domein(tje) afdekken. De politiek geeft te veel uit handen en is bijna een non-existente factor geworden. De structuren bestaan nog wel maar de inhoud is onhelder. Kortom werk aan de winkel.

Toch zitten we wel met een probleem ! sinds 1945 is er structureel veel te weinig geld naar OV infra gegaan. Nu worden helaas zaken tegelijk aangepakt maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat ! we zullen decennia nodig hebben om 50 jaar achterstand in te halen en een voorsprong te nemen op al het asfalt en beton wat is aangelegd voor die heilige kioe rupsje nooit genoeg !

Inderdaad, doorbouwen. Willen we in een museum spoorland leven of in een modern 21ste eeuws goed treinland? Prorail is met heel veel fantastische projecten bezig. Laat ze alsjeblieft doorgaan, het liefst nog in een hoger tempo.En zich niets aantrekken van die zwartkijkers van ROVER. Maar ik zie wel in dat tijdens de verbouwing de overlast groot is. Zure appel, doorheen bijten.

Je kunt wel als een gek alles vol gaan bouwen maar dan krijgen we weer de verspilling zoals bij de FYRA. Bovendien is de reizigersoverlast bij de massale verbouwing van stations niet van de lucht gebleken. Constante herrie de hele dag door. Passanten worden niet voldoende beschermd voor slijplawaai, rondvliegend stof en lopen continue in half afgebouwde stations.
Daarnaast zijn de vele verbouwingen onoverzichtelijk waardoor het plannen van een reis een legpuzzel wordt. Logisch dat de vele autobezitters hun neus ophalen. Zij willen dat gedoe allemaal niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »