Schip ramt brug: vijf jaar geen trein naar Leer

vrijdag 4 december 2015
timer 1 min

Een kustvaarder heeft gisteravond de Friesenbrücke in Weener compleet vernield. Daardoor is de spoorverbinding Groningen–Leer waarschijnlijk vijf jaar lang gestremd.

De 112 meter lange coaster Emsmoon was onderweg van Papenburg richting Noordzee. Door een communicatiefout voer het schip door de nog ongeopende spoorbrug. De schade is groot en het valt nog te bezien of de brug te repareren is of compleet vervangen moet worden. Vanochtend is begonnen met de berging. Het schip zit klem, maar drijft nog wel. Volgens DB is de brug onherstelbaar beschadigd.

 

Presseservice www.klemmer.fotograf.de

Posted by Fotografie Klemmer on donderdag 3 december 2015

 

DB zei tegenover RTV Noord dat herstel van de brug waarschijnlijk vijf jaar gaat duren. Arriva heeft inmiddels bussen ingezet vanaf Bad Nieuweschans. Doorgaande reizigers hebben nu dus een extra overstap en zijn maximaal een half uur langer onderweg. Fietsen mogen niet mee. FlixBus, dat een lijndienst tussen Groningen en Bremen onderhoudt, verhoogt haar frequentie voorlopig niet. Volgens manager Arthur Kamminga kost het maanden om daarvoor een vergunning aan te vragen.

 

https://twitter.com/arthurkamminga/status/672537337499361280

Lees ook: Wunderline, Groningen kijkt naar het oosten

 

 

zou het niet beter zijn om z.s.m. t/m Weener met de trein door te rijden, en tussen Weener en Leer bussen in te zetten? Weener-Leer is maar 13,5 km en kan via de B436 in slechts 18 minuten, net zo lang als de trein er over doet :-O De huidige verbussing vanaf Nieuweschans via Weener naar Leer duurt onnodig veel langer en is logistiek gezien duurder vanwege grotere aantal bussen+chauffeur

Doordat station Weener maar uit een spoor bestaat en ook een heel kleine bushalte heeft, is het logistiek gezien lastig tot Weener te rijden.

@ thelasse: dat lijkt me geen juist argument, want de huidige treinvervangende bus Nieuweschans-Leer rijdt ook langs de halte Weener, dus qua krappe busruimte is het juist lastiger (want twee ipv 1 rijrichting). En qua perronspoor kan het ook prima (keertijd Weener 20 minuten; in Nieuweschans nu 40 minuten).
Hoe dan ook kost de huidige businzet vanaf Nieuweschans ipv Weener onnodig veel reistijd en gaan aansluitingen verloren. En me dunkt dat je voor 5 jaar ook nog wel wat aan de (bus/trein/reizigers)voorzieningen in Weener kunt doen. Arriva en regionale overheden kunnen zo laten zien dat zij wel klantgericht zijn, ipv de klant in de kou.

Waar komt toch dat getal van vijf jaar vandaan? RTV Oost roept dat wel, maar volgens mij moet het veel sneller kunnen. Twee jaar max. Is er niet een bruggenbank met afgedankte bruggen?

@Henk: dat is gezegd door een woordvoerder van Deutsche Bahn. DB heeft zelf geen enkel belang om die brug te herstellen. Als het aan hen gelegen had was de treindienst nooit hersteld en de brug gesloopt. Zij gaan op hun dooie gemak achterover leunen totdat de rechtzaken over verantwoordelijkheid en verzekeringsgeld uitgewoed zijn, en de overheden ook flink geld hebben bijgelegd voor dure extra's. Want er zijn grote wensen en nog veel grotere economische belangen van bijvoorbeeld de Meyer-werf in Papenburg, die het liefst een peperdure tunnel, of anders een zeer brede en hoog hefbare spoorbrug zullen wensen. Dat getouwtrek gaat wel effe duren. Als we mazzel hebben wordt er ondertussen al wel gewerkt aan de procedures, als we pech hebben gebeurd dat pas daarna. Het kan ook best meer dan 5 jaar worden, of zelfs St. Juttemis als er geen of weinig verzekeringsgeld op tafel komt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »