Station Assen in race voor architectuuraward

dinsdag 8 juni 2021
timer 1 min

Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf gebouwen genomineerd. Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 9 augustus.

Dat maakte de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) bekend. Het stationsgebouw is voor de jaarlijkse vakprijs genomineerd in de categorie Identiteit & icoonwaarde. Het station moet het opnemen tegen Studio Thonik in Amsterdam en het Van der Valk Hotel op de Amsterdamse Zuidas.

Volgens de jury geeft het ontwerp van Powerhouse Company en De Zwarte Hond identiteit aan de stad. “Met een helder stedenbouwkundig en architectonisch gebaar geeft Station Assen identiteit aan de stad. Onder de iconische houten luifel strekt de rode loper zich uit vanaf het station naar de binnenstad. Een uitnodigende, herkenbare en toegankelijke entree naar de stad, waar reizigers zich gemakkelijk kunnen oriënteren.”

In totaal werden 108 gebouwen ingezonden voor de architectuurprijs. De vakjury, onder voorzitterschap van Alexander Pechtold, selecteerde achttien ontwerpen en na jurering bleven twaalf stuks over. Alle genomineerden maken kansen op de vakjuryprijs als op de publieksprijs. Voor de publiekprijs kan nog tot 9 augustus gestemd worden via deze link.

Het nieuwe station met houten dak van Assen krijgt over een paar jaar concurrentie van het nieuwe station van Ede-Wageningen. In deze Gelderse gemeente verrijst straks ook zo'n fraaie houten perron overkapping over het dan vergrootte station hier. Het oudere station van Assen was net een moskee met minaretten en goudkleurige torentjes. Alleen bij station Duivendrecht kun je nog op of afstappen voor een religieus bouwwerk. Bij dit genoemde kruisingsstation gaat het om een Christelijke kerk. Of er nog meer trein, metro tram of busstations bij religieuze bouwwerken hebben in binnen -en buitenland weet ik niet. Station Arnhem Centraal wordt straks echt Arnhem Centraal op het futuristische stationsgebouw! Of dit nu al is weet ik niet, maar als dat wel zo al is zet er een mooie recente foto er van bij! En dat gebeurt dan eindelijk pas na vijf jaar naamsverandering!

Dit ontwerp mag absoluut GEEN prijs winnen. Reden: de reiziger is WEER het slachtoffer van technocratie, hoogmoed en eigenwaan van spoorsector, ambtenarij & bestuurders. Want je regent op het perron gewoon ouderwets zijknat. Reizigers kunnen lettterlijk de pleuris krijgen - als de sector z'n tientallen miljoenen maar binnenharkt om architectonische iconen neer te zetten. Walgelijk-weerzinwekkend zelfverheerlijking en systematisch klantautisme.

Zo'n doorwaai plankdak is overigens wél perfect in windstille streken waar regen, hagel en sneeuw de hebbelijkheid hebben loodrecht neer te dalen, en waar het bovendien nooit koud is.
Laat bij het toekennen van een prijs het gebruiksnut de doorslag krijgen, en niet of er sprake is van een egostrelend bouwsel voor iemand die zich architect mag noemen, en die blijkbaar nog nooit op de bus of trein gewacht heeft. Bij voorbeeld in Assen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kentekenherkenning bij 53 P+R-stations

8 jul 2022

NS wil het in- en uitrijden bij parkeergarages makkelijker maken. Daarom heeft de NS in samenwerking met Q-Park…

Lees verder »

Hubgebruiker als uitgangspunt voor ontwerp

27 jun 2022

Mobiliteitshubs lijken het nieuwste wapen in de strijd om mobiliteit duurzamer en aangenamer te maken. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoor de laatste inzichten op zero emissiegebied

2 nov 2021

Op de derde editie van de Zero Emissie Conferentie bespreken we, onder leiding van dagvoorzitter Marc Maartens…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep 2021

Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep 2021

Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep 2021

“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…

Lees verder »
Lokale community verfraait station Deurne
flash_onNieuws

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul 2021 timer7 min

Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…

Lees verder »