Station Geldermalsen fors uitgebreid

woensdag 17 februari 2016
timer 1 min

De verbouwingen aan station Geldermalsen zijn nog lang niet klaar. Na het interieur en exterieur komen nu de sporen aan de beurt. Het station krijgt twee extra perrons en een extra spoor voor de MerwedeLingeLijn.

De voetgangersbrug, die in 2011 werd gebouw ter vervanging van de voetgangerstunnel, verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt weer een tunnel. Tussen Tricht, net ten noorden van Geldermalsen en het station, krijgt de lijn naar Dordrecht een eigen spoor. Op het station krijgen de treinen naar Dordrecht en Tiel een eigen perron.

De twee overwegen in Tricht worden vervangen door ongelijkvloerse kruisingen. De nieuwe Randweg in Geldermalsen gaat onder het spoor door.

Het project kost 146 miljoen euro, waarvan Geldermalsen 3,5 miljoen betaalt en het Rijk de rest. De opwaardering van station Geldermalsen maakt onderdeel uit van het Programma Hoogfrequent Spoor. Met de aanpassingen in Geldermalsen kunnen tussen Amsterdam en Eindhoven elk uur 6 Intercity’s rijden, en tussen Utrecht en Geldermalsen 6 stoptreinen. Daarnaast blijft er ruimte voor 2 goederentreinen en voor de stoptreinen naar Dordrecht.

146 miljoen euro - da's een bizarre smak belastinggeld - voor 1 punt! Laat technocratisch-normatieve systeemdogma's nu eindelijk eens los (zoals "conflictvrij", "vrijleggen treindienst" en "derde spoor > dogmatisch alles overwegvrij"), en richt je nu es op effectieve prestatieverbetering. Dan kan je met minder geld meer bereiken - of met hetzelfde geld veel meer.

Beste Arco,

Hier vinden wij elkaar. Bij grootschalige procesoperaties lijkt het zicht op nuchtere kosten-batenafwegingen geheel onder te sneeuwen. Ik mis juist een integrale toekomstvisie op het spoorvervoer. in dat opzicht wil ik graag grootschalig denken : Een HSL lijn voor 200 km/uur van Utrecht naar Breda langs de A27 (en aansluiting op de HSL naar Antwerpen), de verbindingen met Emmerich en Bad Bentheim reconstrueren en deels opnieuw aanleggen voor 180 - 200 km/uur. Dat zet zoden aan de dijk. Vooruit Eindhoven - Düsseldorf/Keulen, dat mag ook nog 160 km/uur zijn vanwege meer regionaal verkeer. Heropen de lijn Maastricht - Aken met moderne, lichte dieseltreinen.

@Hans: de reden waarom we geen integrale toekomstvisie hebben (maar alleen "PHS" tbv de "grote Randstad") is onthutsend simpel: het werd anders veel te duur! En dus werd er prioriteit gegeven aan enkele corridors. Maar waarom werd alles veel te duur? Zie issue hierboven = zelfde issue als met Rail 21: de civielontwerpers maken het veel te duur. Weet je nog van Rail 21: 25KV bovenleiding, viersporigheden, fly-overs, overwegen ongelijkvloers.
Het ligt echt niet alleen aan bestuurders of politiek die geen (resp. de verkeerde) visie zouden hebben. Het ligt ook aan ontwerpers die niet effectief (kunnen) ontwerpen, en steeds weer met peperdure & niet bepaald innovatief doordachte oplossingen aan komen zetten. Maar laat ik deze verzuchting positief afsluiten: 3KV is nu eindelijk serieus in beeld :-)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »

Perronbank van 130 meter krijgt opfrisser

14 dec 2020 timer1 min
De langste bank ter wereld voor treinreizigers op een perron is vernieuwd: de unieke bank met een lengte van maar…
Lees verder »

MIRT focust op aanpak stationsgebieden

27 nov 2020 timer4 min
De komende jaren gaan veel stationsgebieden op de schop, om er ov-knooppunten van te maken die zijn voorbereid op…
Lees verder »