TNO: elektrische bussen worden beter

woensdag 22 april 2015
timer 3 min

Elektrische bussen zijn nog beperkt inzetbaar, maar daar kan de techniek snel verandering in brengen. Dat concludeert TNO in een recent onderzoek.

Net zo betrouwbaar als dieselbussen in de dagelijkse exploitatie zijn elektrische bussen nog niet, constateert TNO in het rapport ‘Inzetbaarheid van Zero Emissie Bussen in Nederland’. Toch kiest de overheid zonder aarzeling voor uitstootloze bussen. Het Rijk, decentrale overheden en de Stichting Zero Emissie Busvervoer hebben afgesproken dat voor 2025 de zero-emissie-eis in alle ov-concessies is opgenomen. In dat jaar moeten alle 5000 bussen dus elektrisch rijden.

Om de juiste keuzes te kunnen maken, heeft TNO in opdracht van het ministerie van IenM metingen uitgevoerd aan vier verschillende elektrische bussen: een hybride bus, een plug-in hybride, een batterijbus en een waterstofbus. Dat deed het onderzoeksinstituut in het kader van het innovatieprogramma ‘Pilotprojecten Openbaar Vervoer per Bus’ dat vorig jaar is afgerond. Naast die vier bussen heeft TNO ook nog twee van de nieuwste batterijbussen getest.

TNO concludeert dat de zes onderzochte bussen nog niet echt inzetbaar zijn voor de zwaarste toepassingen in het ov. Wel ziet het instituut de toekomst zonnig in doordat de batterijtechnologie, het snelladen en het tussentijds opladen beter worden. Belangrijk is dat komende jaren vaak en veel getest wordt en dat de resultaten beschikbaar komen voor alle betrokkenen, adviseert TNO.

De zes bussen zijn geanonimiseerd opgenomen in het rapport omdat het ging om de inzetbaarheid van elektrische bussen en niet om het testen van producten. Drie van de zes bussen waren prototypes.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de plug-in hybride en de batterijbus goed scoren met een grote actieradius. De gewone hybride bus kan op zijn kleine batterij veel minder ver en bovendien niet harder rijden dan 30 kilometer per uur.

Bussen met een grote batterij, met een range-extender en op waterstof zijn in vergelijking met dieselbussen zwaarder en kunnen daardoor minder passagiers meenemen. Voor een 12-meterbus kan dat 35 passagiers schelen op totaal 90 tot 100 passagiers.

De buitentemperatuur heeft een behoorlijke impact op het energieverbruik en de actieradius van elektrische bussen. De energie die nodig is voor het ventileren, koelen en verwarmen van een bus kan oplopen tot 60 procent van het verbruik. Efficiëntere systemen zijn al wel in ontwikkeling.

In tegenstelling tot een dieselbus heeft een elektrische bus in de stadsdienst minder last van veel stoppen en optrekken omdat tot 40 procent van de remenergie kan worden teruggewonnen. De rijstijl van de chauffeur is wel van belang. Niet gedoseerd remmen kan de batterijen tot 30 procent eerder uitputten.

Kijk voor de betere voorbeelden naar Denemarken en Duitsland, bijvoorbeeld in dit artikel uit mrt 2014 waar chine BYD fullelectric bus 350 km met één lading stroom in zijn accu's rijdt: http://www.treehugger.com/public-transportation/record-breaking-byd-electric-bus-goes-over-200-miles-single-charge-copenhagen.html

Deze BYD bus heeft dan een capaciteit van 62 personen waar elke 12m bus tussen 80 en 90 personen kan vervoeren! Kopenhagen wil niet voor niets testen met opportunity charging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »