Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

vrijdag 23 juli 2021
timer 3 min

Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en Vechtstreek vanaf april 2022 elektrificeren. Dat vertelt Erwin de Kok van ING Lease:“De markt is meer dan bereid dit op te pakken”.

Het model houdt een driepartijenovereenkomst in tussen de provincie Noord-Holland, Transdev en ING, waarbij de bank de ZE-bussen koopt en vervolgens verhuurt aan de vervoerder. Daarnaast is ook een een overnamegarantie op zowel de bussen als de laadinfrastructuur afgesproken. Het innovatieve financieringsmodel betekent vooral een kostenreductie ten gunste van opdrachtgever provincie Noord-Holland. De financieringslasten kunnen tot wel 60 procent worden verlaagd.

Naar verwachting kan de financieringsconstructie ook toegepast worden op andere Nederlandse ov-concessies met het oog op de implementatie van transitieplannen, aldus De Kok, initiator van deze constructie binnen ING. “Inmiddels kijken ook meerdere andere vervoersautoriteiten of de inzet van deze financieringsmogelijkheid voor hun investeringen in zero emissie-materieel binnen lopende concessies of nieuwe aanbestedingen mogelijkheden bieden.”

Veel marktbereidheid

Eerder introduceerde de Vervoerregio Amsterdam al een bussenlening, waarbij de vervoerautoriteit geld leent bij de bank en de vervoerder dit vervolgens weer leent bij de ov-autoriteit. Deze constructie werd al toegepast bij de nieuwe concessies Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek-Waterland.

Lees ook: Hoe ov slim te bekostigen en financieren is

Het verschil hiermee, aldus De Kok, is dat het dus niet nodig is hiervoor op voorhand publieke middelen aan te trekken, omdat marktpartijen bereid zijn een lening af te sluiten met een vervoerder. “Wij werken met een breed team op deze nieuwe wijze van concessiefinanciering, en inmiddels hebben meerdere financiële partijen de bereidheid aangegeven met ING Lease de nodige middelen aan deze financieringsarrangementen te willen toewijzen. We hebben de middelen om samen met onze partners een versnelling van de elektrificatie van het ov verder mogelijk te maken en daarna vanuit gidsland Nederland ook elders in Europa. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat meerdere Europese landen snel het goede Nederlandse voorbeeld zullen volgen,”

Nieuwe concessie al gestart

De nieuwe concessie Gooi- en Vechtstreek is zondag 11 juli van start gegaan, waarbij Transdev voor het eerst niet meer onder de merknaam Connexxion rijdt maar als Transdev Nederland. Maar er werd gestart zonder elektrische bussen, zoals oorspronkelijk wel de bedoeling was.

“Misschien loopt de implementatie van het zero emissiematerieel vanwege corona wel vertraging op”, vertelde Reinier Verkaik van de provincie Noord-Holland oktober 2021 al aan OV-Magazine. Hij opperde om innovatieve financieringsconstructies te onderzoeken. Dat is nu dus gebeurd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »