Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

vrijdag 23 juli 2021
timer 3 min

Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en Vechtstreek vanaf april 2022 elektrificeren. Dat vertelt Erwin de Kok van ING Lease:“De markt is meer dan bereid dit op te pakken”.

Het model houdt een driepartijenovereenkomst in tussen de provincie Noord-Holland, Transdev en ING, waarbij de bank de ZE-bussen koopt en vervolgens verhuurt aan de vervoerder. Daarnaast is ook een een overnamegarantie op zowel de bussen als de laadinfrastructuur afgesproken. Het innovatieve financieringsmodel betekent vooral een kostenreductie ten gunste van opdrachtgever provincie Noord-Holland. De financieringslasten kunnen tot wel 60 procent worden verlaagd.

Naar verwachting kan de financieringsconstructie ook toegepast worden op andere Nederlandse ov-concessies met het oog op de implementatie van transitieplannen, aldus De Kok, initiator van deze constructie binnen ING. “Inmiddels kijken ook meerdere andere vervoersautoriteiten of de inzet van deze financieringsmogelijkheid voor hun investeringen in zero emissie-materieel binnen lopende concessies of nieuwe aanbestedingen mogelijkheden bieden.”

Veel marktbereidheid

Eerder introduceerde de Vervoerregio Amsterdam al een bussenlening, waarbij de vervoerautoriteit geld leent bij de bank en de vervoerder dit vervolgens weer leent bij de ov-autoriteit. Deze constructie werd al toegepast bij de nieuwe concessies Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek-Waterland.

Lees ook: Hoe ov slim te bekostigen en financieren is

Het verschil hiermee, aldus De Kok, is dat het dus niet nodig is hiervoor op voorhand publieke middelen aan te trekken, omdat marktpartijen bereid zijn een lening af te sluiten met een vervoerder. “Wij werken met een breed team op deze nieuwe wijze van concessiefinanciering, en inmiddels hebben meerdere financiële partijen de bereidheid aangegeven met ING Lease de nodige middelen aan deze financieringsarrangementen te willen toewijzen. We hebben de middelen om samen met onze partners een versnelling van de elektrificatie van het ov verder mogelijk te maken en daarna vanuit gidsland Nederland ook elders in Europa. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat meerdere Europese landen snel het goede Nederlandse voorbeeld zullen volgen,”

Nieuwe concessie al gestart

De nieuwe concessie Gooi- en Vechtstreek is zondag 11 juli van start gegaan, waarbij Transdev voor het eerst niet meer onder de merknaam Connexxion rijdt maar als Transdev Nederland. Maar er werd gestart zonder elektrische bussen, zoals oorspronkelijk wel de bedoeling was.

“Misschien loopt de implementatie van het zero emissiematerieel vanwege corona wel vertraging op”, vertelde Reinier Verkaik van de provincie Noord-Holland oktober 2021 al aan OV-Magazine. Hij opperde om innovatieve financieringsconstructies te onderzoeken. Dat is nu dus gebeurd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Werkplaats en twee bussen Arriva afgebrand

29 okt om 12:09 uur
De werkplaats van Arriva in Doetinchem en twee bussen zijn op 28 oktober afgebrand. Het gaat om een dieselbus en…
Lees verder »

Koning opent Ebuscofabriek in Deurne

29 okt om 09:58 uur
Koning Willem-Alexander heeft op donderdag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne geopend. In de…
Lees verder »

Alex Rentier wil vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »