Utrecht onderzoekt station De Uithof

dinsdag 26 mei 2015
timer 2 min

De provincie Utrecht gaat onderzoeken of universiteitswijk De Uithof een spooraansluiting verdient. Oud-GVU-directeur Piet Brouwer pleitte daar in 2009 al voor.

In het coalitieakkoord dat D66, VVD, CDA en GroenLinks begin deze maand sloten, kondigt de provincie Utrecht een regionale verkenning aan naar maatregelen om de bereikbaarheid van De Uithof (Utrecht Science Park) te bevorderen. Het onderzoek dient als voorbereiding van een mogelijke MIRT-verkenning door het Rijk. Naast een treinstation voor De Uithof verkent de provincie rechtstreekse bustrajecten, een tramverbinding met De Uithof via de binnenstad en een regionaal tramnet vanuit Utrecht.

Samen met BRU, gemeente Utrecht en het ministerie van IenM, constateerde de provincie eind 2013 al in het onderzoek Regio in beweging dat de Uithoflijn in 2030 zijn maximale capaciteit bereikt met twintig gekoppeld trams per uur per richting. De Uithoftram gaat in 2018 rijden.

Tijdens de provinciale verkiezingen pleitte D66 voor een onderzoek naar treinstation De Uithof. Volgens het verkiezingsprogramma is De Uithof “verreweg de grootste werkbestemming zonder eigen station. Middels een aftakking van de spoorlijn Utrecht–Amersfoort die weer aantakt bij Utrecht Lunetten kan een Intercitystation worden gerealiseerd op De Uithof. Dit station kan een impuls vormen voor de bereikbaarheid voor Utrecht-Oost.”

D66-Statenlid Ayla Schneiders verwacht dat de werkgelegenheid en de bevolking van Utrecht blijft groeien, en dat het Utrecht Science Park steeds meer studenten en bedrijven zal aantrekken. Dat betekent dat de Uithoftram op den duur niet meer voldoet, zegt ze tegen DUB, het Digitaal Universiteitsblad van de Universiteit Utrecht.

Schneiders: "Studenten van nu gaan de trein niet meer meemaken. Pas rond 2025 of pas later komt er eventueel een station." Nu al praten over een treinstation, terwijl de Uithoftram nog niet eens rijdt, vindt Schneiders niet voorbarig. "Wij gaan als provincie over de lange termijn. Dan is het beter om nu al te anticiperen op de toekomst dan later achter de feiten aan te lopen."

OV mag Utrecht RailHet idee voor een treinstation in De Uithof is niet nieuw. Oud-GVU-directeur Piet Brouwer pleitte er in september 2009 al voor in OV-Magazine. Omdat de Utrechtse regio al zo volgebouwd is, dacht Brouwer aan een ondergrondse spoorlijn vanaf Bilthoven. Een tweede variant zou De Uithof aandoen vanaf Den Dolder en Zeist (klik op de kaart hiernaast).

 

Trams zijn tegen die tijd prima te vervangen door gekoppelde (elektrische) bussen waardoor de capaciteit (vraaggestuurd) aan te passen is aan de werkelijke vervoerbehoefte.
Dat scheelt aanmerkelijk in de stichting- én onderhoudskosten van overbodige rails en (vervuilende) bovenleidingen (zware metalen). Het wordt hoog tijd dat de Provincie dergelijke ouderwetse tramoplossingen eens kritisch gaat analyseren ipv in de openbare ruimte weer decennia lang een financieel debacle te creëren op kosten van de gemeenschap. O ja, "het Rijk betaalt mee (.....)".

Een spoorlijn door het gebied van Amelisweerd? Ik ben benieuwd of de actiegroepen hier net zo fel tegenover staan als toendertijd met de A27... Ik ben verbaast om "GroenLinks" hierin te lezen.

De tram heeft de toekomst met als beste voorbeeld het land Frankrijk waar nieuwe tramsystemen de grond uit worden gestampt. In dat land rijden al trams zonder bovenleiding door de binnensteden, om mooie gebouwen niet te verstoren. Recente hoogwaardige bus-systemen worden al vervangen door trams, zoals in Caen. De bevolking ziet in het Franse de tram als lifestyle en niet als achterhaald stuk metaal .....

Bizar plan inderdaad, een trein dwars door het groene hart van Utrecht, de Amelisweerd. En inderdaad ook bizar om GroenRechts, pardon GroenLinks hierin te lezen. De nieuwe tramlijn kan de Uithof voorlopig genoeg vervoerscapaciteit bieden, dus waarom nu al een voorschot op milieu-schade inplannen..? Voorbarige ambitie-politiek...

@Michael....

Wéét je wel wanneer je een voertuig op rail zet en met name ook óók wanneer niet ??
Ik zou graag inhoudelijke criteria horen in plaats van beeldvorming.....

@ Jan van Zundert Volgens mij betreft het een tunnel. Neem aan dat er ook niet dwars door De Bilt wordt 'gebroken'.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »

Perronbank van 130 meter krijgt opfrisser

14 dec 2020 timer1 min
De langste bank ter wereld voor treinreizigers op een perron is vernieuwd: de unieke bank met een lengte van maar…
Lees verder »

MIRT focust op aanpak stationsgebieden

27 nov 2020 timer4 min
De komende jaren gaan veel stationsgebieden op de schop, om er ov-knooppunten van te maken die zijn voorbereid op…
Lees verder »