Vakkennis blijft onmisbaar voor de sector

vrijdag 1 maart 2019
timer 2 min

Vakkennis dreigt uit de sector verdwijnen en dat is een probleem, stelt Frank van Setten, adjunct-directeur Trein bij Arriva. Want je kunt niet alles met computers en rekenmodellen oplossen. Met een aantal vakgenoten analyseert hij waar hem de schoen wringt.

Neem de ontwerpfouten van de HSL en de aanhoudende vertragingen van de Intercity direct, of de mislukte modernisering van Zwolle–Kampen. Zo maar enkele opzienbarende missers die onmiskenbaar wijzen op tekortkomingen.

Stedenbouwkundige en light-railspecialist Rob van der Bijl ziet dat de kennis die er wel is niet altijd goed wordt gebruikt. “Niemand durft buiten de paden te treden, mensen hebben een heel enge taakopvatting. Ze doen wel hun best, maar worden vastgezet in een bepaalde positie. Die compartimentering leidt er ook toe dat mensen het geheel niet meer overzien. Iedereen beperkt zich tot zijn eigen deelonderwerp, terwijl je als organisatie juist breder moet kijken.”

ProRail-topman Pier Eringa preciseert dat het eigenlijk om twee kwesties gaat: is er genoeg vakkennis en bevindt die kennis zich wel op de goede plaats? “Wat betreft het eerste had ProRail een tijd lang de filosofie dat het een regieorganisatie is, waarbij ingenieursbureaus en aannemers het werk uitvoeren. Ik zit zelf meer op de lijn dat je kennis ook in eigen huis moet hebben omdat je daardoor een betere opdrachtgever bent. De slinger is nu terug aan het bewegen, we halen weer meer kennis in huis.”

Lees ook: Hoe komt de spoorsector aan nieuw talent?

Ook bij Arriva wordt (weer) meer in vakkennis geïnvesteerd. Van Setten: “Volgens computermodellen zijn kwartierdiensten op enkelsporige trajecten niet mogelijk, maar het kan wél als je de vakkennis van je machinisten gebruikt. Wij doen daarom veel aan opleiding en begeleiding van onze machinisten zodat ze de kennis hebben om kritische frequenties te kunnen rijden en daarbij bijvoorbeeld rekening houden met de weersomstandigheden.”

Het volledige artikel verschijnt halverwege maart in OV-Magazine #1 2019. Het artikel verschijnt ook online. Stuit u op de betaalmuur?  Word dan abonnee.

[…] Lees ook: Vakkennis blijft onmisbaar voor de sector […]

De geciteerde opmerking “Volgens computermodellen zijn kwartierdiensten op enkelsporige trajecten niet mogelijk" getuigt bij uitstek van kennis- en inzichtsloosheid. Het slaat namelijk he-le-maal ner-gens op. Geen enkel computermodel zegt dit. Dit is weer een prachtig voorbeeld van prietpraat-marketing omtrent vakkennis.

Vakkennis op het spoor is tegenwoordig veel te vaak "structurele tekortkomingen van hogere besturingsniveaus op lager niveau alsnog enigszinds rechtbreien". Dat lijkt ouderwetsch vakmanschap, maar in werkelijkheid is het een onverantwoorde manier van werken. Dat laten de hierboven genoemde voorbeelden overduidelijk zien. Structurele fouten moet je structureel analyseren en structureel corrigeren, anders wordt het een puinzooi. Gebrek aan overzicht, kennis en uitvoeringdiscipline is de oorzaak. Dat is geen vakkennis-kwestie, dat is een management- en bestuurskwestie.

Nog een tip voor CEO Pier Eringa: volgens mij draait het om 2 andere vragen, te weten 1) wat is vakkennis, en 2) hoe organiseer je het ? "Hoeveel" & "waar" zijn vervolgvragen op uitvoerend niveau.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

'We moeten nu doorpakken en vooroplopen’

14 jun om 14:03 uurtimer10 min
Toen Thea de Vries ruim een jaar geleden startte als secretaris-directeur bij de Vervoerregio Amsterdam, had ze…
Lees verder »

Amsterdam breekt concessie toch niet open

10 jun om 17:00 uurtimer2 min
De plannen om de stadsconcessie in Amsterdam vervroegd open te breken en te verlengen, zijn van de baan. Wel heeft…
Lees verder »