Van Veolia resteert alleen het rood in Transdev

donderdag 11 april 2013
timer 3 min

Veolia verdwijnt als merk uit de ov-sector. Het fusiebedrijf Veolia Transdev gaat verder als Transdev. Van Veolia blijft alleen het rood over in het nieuwe logo. Veolia lijdt in Nederland zware verliezen en staat te koop, evenals de dochterbedrijven van Veolia Transdev in België, Duitsland, Zweden en Finland.

Twee jaar na de fusie van Veolia en Transdev is de mislukking van het samengaan compleet. De schuld is opgelopen tot bijna 2 miljard euro, het verlies over 2012 was 380 miljoen euro. De twee aandeelhouders, Caisse des Dépôts en Veolia Environnement, geven het bedrijf een kapitaalinjectie van 800 miljoen euro om de vermogenspositie te versterken en de schuld terug te brengen. Veolia Environnement wordt minderheidsaandeelhouder.

In landen waar grote investeringen nodig zijn of nauwelijks mogelijkheden zijn om te groeien, beëindigt Veolia Transdev de activiteiten. Het aantal landen waarin het concern actief is gaat binnen enkele maanden terug van 27 naar 17. De verkoop van de activiteiten in Oost-Europa aan Deutsche Bahn is bijna rond. De dochterbedrijven in Nederland, België, Duitsland, Zweden en Finland staan in de etalage.

In Nederland ziet Transdev een belangrijke markt, ondanks de stevige concurrentie en de onderhandse aanbestedingen in het stadsvervoer. De overname van het laatste deel van Connexxion is onlangs voltooid. Transdev wil in Nederland vooral ervaring opdoen met het exploiteren van regionale spoorlijnen en met vraagafhankelijk vervoer; dat in Frankrijk veel minder is ontwikkeld.

Transdev heeft nog overwogen om Veolia Transport Nederland onder te brengen in Connexxion, maar zag onvoldoende mogelijkheden voor groei of herstel van Veolia. Bovendien zou de inlijving volgens de directie hebben geleid tot een 'incestueuze' relatie. Connexxion heeft binnen Transdev een sterke positie. Zo maakt Hubert Guyot, algemeen directeur van Connexxion, deel uit van de hoofddirectie van Transdev.

Transdev concentreert zich nu op vier regio’s: Frankrijk, Nederland, Noord-Amerika/Verenigd Koninkrijk en Azië/Australië/Zuid-Europa. Na de verkoop daalt de jaaromzet van Transdev van 7,6 naar 6 miljard euro. In 2018 moet de omzet weer boven de 7 miljard euro uitkomen.

De gezondmaking van het concern gaat in twee stappen. In een eerste fase tot 2015 krijgen de vervoerbedrijven de kans om beter in te spelen op de eisen van opdrachtgevers en wensen van reizigers. Het herwinnen van het vertrouwen van de concessieverleners, met name in Frankrijk en Nederland, staat voorop. Na het verlies van diverse concessies aan SNCF-dochter Keolis zet Transdev nu alles op alles om de concessie voor Grenoble binnen te halen. In 2011 had Transdev al succes met de concessie voor Besançon, ten koste van Keolis.

In een tweede fase, van 2015 tot 2018, wil Transdev zich verder concentreren op de reiziger. Reizigersinformatie wordt een speerpunt. Naast het uitbouwen van vervoer per tram wil Transdev zich toeleggen op regionale spoorwegen. Over enkele jaren vervalt het monopolie van SNCF op het regionale spoor in Frankrijk. Maar Transdev gaat niet grootschalig investeren in treinen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

28 jun om 16:56 uur

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
OV-Magazine Lamar van Frederikslust
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij…de ov-adviseurs van Goudappel

3 mei om 16:02 uur

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze…

Lees verder »