‘Veelbelovende’ Texelhopper blijft 2 jaar

donderdag 14 juli 2016
timer 2 min

De provincie Noord-Holland laat de proef met de Texelhopper doorlopen tot 22 juli 2018, wanneer de nieuwe concessie Noord-Holland Noord ingaat.

De proef met deels vraagafhankelijk vervoer op Texel zou in december dit jaar aflopen. Omdat de resultaten ‘veelbelovend’ zijn, wil de provincie langer ervaring opdoen met de regiecentrale en internettoepassingen. De ervaringen worden meegenomen in de aanbesteding van de concessie Noord-Holland Noord 2018-2028.

PowerPoint-presentatieHet aantal reizigers met de kleine Texelhoppers is afgelopen jaar gegroeid met 5,4 procent. De blauwe busjes vervoeren gemiddeld 299 passagiers per dag. De provincie is tevreden over de kostendekking, maar geeft daar geen gegevens over.

Na kritiek op de hoge prijs voor de Texelhopper – een enkeltje kost drie euro – heeft de provincie in juni twee voordeelkaarten gelanceerd: een dagkaart voor € 7, 50 en een gezinskaart voor € 17,50 per dag (voor twee volwassenen en drie kinderen van 4 tot 12 jaar). De kaarten zijn ook via de website verkrijgbaar, in de vorm van een barcode op de smartphone.

Eind dit jaar kunnen reizigers op de grote lijnbussen op Texel ook betalen met de OV-chipkaart. De provincie zag daar eerder van af omdat het te ingewikkeld en te duur zou zijn. Op de kleine busjes blijft alleen contante betaling mogelijk.

De lijnbus vaart overigens niet langer mee op de boot. Deze zomer verricht de provincie opnieuw onderzoek naar de tevredenheid van de reizigers.

Veelbelovende Texelhopper? Wie dat opschrijft woont kennelijk niet op Texel. Texelhopper is synomiem voor smijten met miljoenen. Provincie Noord-Holland en gemeente Texel hebben veel beloofd waar nooit iets van terechtgkomen is. En dat verwacht ook niemand meer. Los van alle ongemakken waarvan de som vervoer-op-maat wordt genoemd, wie heeft er ooit een rayon gezien waar de ene helft van de reizigers systematisch voor de kosten van de andere helft moet opdraaien? Dat is de Texelhopper ten voeten uit. Buslijnen 28 en 828 financieren de belbusjes. En dat moet zo blijven tot 22 juli 2018. Vinden provincie en gemeente Texel.

Maak het openbaar vervoer in Nederland en dus ook Texel niet onnodig ingewikkeld met allerlei soorten kaarten en dito randvoorwaarden en prijzen. De OV chipkaart is landelijk geldig en kent naast enkele minpunten, ook pluspunten zo ervoer ik zelf in 2014 toen ik op Texel met de bus rondreed MET een OV chipkaart. Wat te denken van al die buitenlandse bezoekers, zien zij door de bomen het (Texelse) openbaar vervoer bos nog ? Maak het OV gebruiksvriendelijk voor iedereen, dus ook als het om het vervoersbewijs gaat...!
Frans Eekhout

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Veelbelovende’ Texelhopper blijft 2 jaar

Meer artikelen met dit thema

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

3 aug om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »