Veertig klachten over Amsterdams ov-net

vrijdag 10 augustus 2018
timer 2 min

Te kleine en overvolle bussen, te lage frequentie van bussen en de Spartaanse uitrusting van station Noord waar te weinig voorzieningen zijn. Een kleine greep uit de veertig klachten die reizigersverenging Rover ontving over het vernieuwde Amsterdamse ov-net.

De reizigersvereniging deed een aantal weken geleden een oproep aan reizigers om ervaringen met het vernieuwde ov-net in de hoofdstad te delen. De meeste klachten ontving Rover vanuit Amsterdam-Noord en omliggende plaatsen als Purmerend. Reizigers missen vooral een directe aansluiting op Amsterdam Centraal. “Er is geen directe buslijn meer richting Amsterdam Centraal vanuit het noorden van de stad. Vanuit Purmerend moeten reizigers nu soms twee keer overstappen om op de plaats van bestemming te komen”, aldus een woordvoerder van Rover. De verschillende buslijnen rijden nu niet verder dan station Noord, waarna reizigers de metro nemen naar het centraal station.

Probleem met overvolle bussen wordt erkend
De bussen door de verschillende buurten in het noorden van Amsterdam zitten overvol, mede door de kleinere capaciteit. Amsterdamse vervoerbedrijf GVB erkent het probleem: “Op de buslijnen 34 en 35 viel het op dat deze soms erg vol waren”, staat in een persverklaring. “We blijven de komende tijd dit zorgvuldig volgen hoe vaak en op welke tijden deze buslijnen het zwaarst belast worden zodat we passende maatregelen kunnen nemen wanneer dit nodig is.”

Spartaanse uitrusting station Noord
Naast klachten over de verschillende buslijnen, ontving Rover ook opmerkingen over station Noord waarbij de term ‘Spartaanse uitrusting’ viel. “Reizigers missen voorzieningen. Vooral toiletten en een roltrap”, zo klinkt het vanuit Rover. De reizigersvereniging gaat de komende weken met GVB om tafel om de verschillende klachten van reizigers te bespreken. GVB is blij met de eerste week van de Noord/Zuidlijn. Het aantal verstoringen bleef beperkt. In totaal viel 0,7 procent van de ritten uit in de eerste week. “Terugkijkend zijn we blij en tevreden met de prestaties van de Noord/Zuidlijn tijdens de eerste week”, aldus GVB.

Heeft Rover dan helemaal geen positieve reacties ontvangen over het vernieuwde Amsterdamse OV-netwerk? Woordvoerder: “Ja van één persoon die metrolijn 52 een prachtige lijn vindt.”

Ik ben er superblij mee met de NZ lijn geweldig. Snel op het werk en de stations zijn super gaaf gemaakt. Trouwens is er wel een roltrap op station Noord.

Spartaans Station Noord,

Inderdaad is de voorzienig in Noord volstrekt onvoldoende: Geen roltrap vanaf perron naar de hal beneden. Geen enkele bank als zit mogelijkheid in de hal. Geen informatie zuil met alle dienstregelingen van de buslijnen. Geen kantoor voor EBS/ GVB/ CXX althans alleen een kleine voorlopige balie. Een AH-to- go en verder geen enkele winkel, geen toiletten. Kortom een kale lege hal, die met recht spartaans genoemd kan worden.

Maarten Verwey

Inderdaad volle bussen en dan zijn nog veel mensen met vakantie!
Erg fijn als je al lichamelijke problemen hebt en moet staan na een dag werken!

Ik vind het erg raar dat station Noord maar 1 winkel heeft! Alle grote metro stations hebben zoveel winkels en eetwinkels. Verder moeten we meer overstappen! Je wordt verplicht met de metro te gaan in plaats van de bus die er in 1 keer naar toe reed. Door dat je meer moet overstappen krijg je ook te maken met meer wacht tijd .Verder Trams die zijn komen te vervallen. Centraal Station meer zitbankjes graag. Als ik van me werk kom ben ik moe.

Ik vind het jammer dat bus 32 en bus 33 niet meer mogen rijden naar - en van het centraal station . Het is opvallend dat mensen gedwongen worden door GOB om op de noord zuid lijn te stappen. Op dit station Noord , zijn er geen zitbanken. Ik denk dat er veel mensen zijn die ook behoefte hebben om even te zitten. Er zijn geen prullen bakken . Voorzieningen schieten te kort.
Geen roltrap na uitstap van de metro om richting de bussen toe te gaan. Voorheen kon je in noord rechtstreeks met een bus naar je afspraak. Sinds het openstellen van de Noord-Zuidlijn moet je vaker de overstap doen . Het lijkt wel een circus met de GOB bussen en mensen worden ongevraagd hiermee geconfronteerd .
Er zijn nog meer grieven,maar ik en nog andere bewoners van amsterdam
Noord hopen ten zeerste dat bovengenoemde buslijnen op korte termijn terug komen Het gaat niet alleen om de Noord Zuidlijn tevreden te stellen,
Het gaat tenslotte om mensen.
De klant is koning.

Ik vindt het jammer dat er zo negatief gereageerd wordt. Ook ik moet 1x extra overstappen maar ik ben in de spits toch nog sneller op het cs dan voorheen. Het valt mij ook op dat men het moeilijk vindt om verder te kijken dan hun neus lang is bij station Noord en Noorderpark worden de fietsen en scooters maar neer gezet op Noord is er een grote tijdelijke fietsstalling tot dat de stalling naast de ingang klaar is maar men zet ze tegen de pilaren en de pui aan. Noorderpark heeft extra fietsenrekken naast de ingang gezet maar men zet ze tegen de balustrade vast.Er zijn ook fietsenrekken onder het viaduct maar ja dan moet je een paar meter verder lopen. Ik ben tevreden met de N/Z lijn en zeker in de spits er kunnen nog wel een paar dingen verbeteren en het aangezicht van Noord met wat winkeltjes in en om het station is wat leuker maar dat komt nog wel hij is pas 3 weken in gebruik

Erg vervelend dat de bussen zo vol zijn en dat een aantal mensen wat voorzieningen mist. Goed aandachtspunt.
Wat me verbaasd is dat er volgens Rover slechts één positieve opmerking is. Ik kan me niet voorstellen dat dit representatief is. De open dag(en) van de Noord Zuid lijn waren volgens de pers een regelrecht succes. Misschien moet de vraag anders gesteld worden aan reizigers. Bijvoorbeeld: hoe fijn vindt u het dat de Noord Zuid operationeel is? Of: Welke voordelen heeft dat voor u opgeleverd? En als u dan nog iets zou mogen wensen, wat zou dat dan zijn om het comfort en gemak te vergroten? Dan geeft al een hele andere lading aan het geheel en neigt niet alleen naar de negatieve kanten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Flexbus vervangt twee stadsbussen Spijkenisse

9 sep om 11:24 uur
In Spijkenisse vervangt de flexibele vervoersvorm Spijkhopper vanaf 26 september de huidige vaste buslijnen 81 en…
Lees verder »

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »