Vliegtaks fors omhoog, ov-tarief blijft 9%

donderdag 22 september 2022

Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de vliegtaks in 2023 3,5 keer wordt verhoogd, om vliegreizen ten opzichte van internationale treinreizen minder aantrekkelijk te maken. De ov-taks blijft echter 9 procent, en dat stuit tegen het zere been van Rover en branchevereniging OV-NL.

De vliegheffing gaat naar 26,43 euro per ticket. Momenteel is dat bedrag nog 7,95 euro per ticket. De forse prijsverhoging van 18,48 euro per ticket betekent dat reizigers 3,5 keer meer heffing op hun ticket betalen. Dat moet de prijzen van vliegtickets ten opzichte van treintickets gelijkwaardiger maken, waardoor internationale treinreizen aantrekkelijker worden.

ING berekende dat de belastingverhoging vooral impact heeft op vluchten op korte afstanden, die vanaf Schiphol vertrekken. Dat is 80 procent van het totaal aantal vluchten dat vanaf Schiphol vertrekt.

Ov-belasting blijft gelijk

Tegelijkertijd blijft het belasting tarief voor ov-reizen gelijk. Reizigersvereniging Rover en branchevereniging OV-NL stuurden daarom een brandbrief naar het kabinet, met de oproep het ov-tarief van 9 procent te verlagen naar 0 procent. Zij schrijven dat de hoge inflatie veel burgers geen gebruik meer kunnen maken van fundamentele voorzieningen – ov is zo’n fundamentele voorziening.

“Het ov is als schoon, duurzaam en inclusief vervoerssysteem een basisvoorwaarde om Nederland in beweging te houden en onze klimaat- en bereikbaarheidsdoelen te halen”, stellen Rover-directeur Freek Bos en OV-NL-voorzitter Paul de Krom.

“Wij vragen het kabinet om voor de burgers het reizen met het OV betaalbaar en aantrekkelijk te houden. Het verlagen van het BTW-tarief op de ov-kaartjes van 9 naar 0% is een eenvoudige maar effectieve maatregel die het gebruik van het OV voor de reiziger binnen handbereik houdt.”
 

Ik ben met Rover helemaal 100% mee eens, van 9% naar 0%. Want ik vind het persoonlijk met bepaalde abonnementen heel erg duur zijn. Neem bijvoorbeeld Netabonnement Maand die onder andere te koop is via servicewinkel van alle stad en streekvervoerders van Nederland; maand lang toeren door Nederland met tram, bus en metro kost het dan € 312,80 euro. Maar dat is nog niet alles want met deze abonnement mag je alleen gebruikmaken van de tram, bus en metro. Wil je naast de genoemde vervoermiddelen ook gebruik willen maken van de trein? Dan moet apart naar de NS kaartautomaat gaan om daar een maandnetkaart aan te schaffen voor de trein. Deze abonnement kost dan € 434,90 per maand (2de klas). Dus in totaal bent je voor het hele OV € 747,70 euro kwijt per maand.

Vervolg;
Het kan zeker goedkoper worden en meerdere mogelijkheden, zoals het hele OV abonnement voor 1 of 3 maanden.

Wie gaat er nu een maand rondtoeren door Nederland, hooguit toeristen, en die doen het dan meetal voor slechts een week. Maar zouden budget toeristen nu echt 200 euro PP willen betalen voor een week OV?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep om 11:24 uur

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep om 13:46 uur

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun om 15:46 uur

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr om 14:14 uur

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Prijsdifferentiatie in het ov komt eraan'

13 dec 2022

De huidige abonnementsstructuren in het ov zijn niet meer van deze tijd, vertelt Paul Rooijmans, eigenaar-…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tweede Kamer wil eenvoudiger fiscaal ov-stelsel

17 nov 2022

Om reizen met het ov te stimuleren, wil de Tweede Kamer dat staatssecretaris Heijnen vereenvoudiging van het…

Lees verder »

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

10 aug 2022

De accijnsverlaging voor autobrandstoffen is niet goed te rijmen met de klimaatambities van het kabinet. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met telefoon uitgesteld naar 2023

3 aug 2022

Het gaat nog even duren voordat reizigers in het openbaar vervoer kunnen inchecken met hun telefoon. De…

Lees verder »