ZE2025: Hoe laadt de bus van morgen?

vrijdag 7 december 2018
timer 3 min

OV-Magazine nodigt u uit voor de eerste ZE2025-bijeenkomst van 2019 ‘Hoe laadt de bus van morgen?’ op donderdag 7 februari. We zijn te gast bij Stichting ElaadNL in Arnhem en gaan in op twee kernvragen: de rol van de netbeheerder en de aanbestedingsstrategie van morgen.

Het bestuursakkoord Zero Emissie Busvervoer loopt nu 2 jaar. In 2025 moeten alle nieuwe bussen uitstootvrij zijn en in 2030 moet het definitief zijn gedaan met de dieselbus. Dat zorgt voor grote veranderingen in de ov-wereld en roept veel vragen op. Het ZE2025-netwerk wil met artikelen, discussies en bijeenkomsten bijdragen aan de transitie naar zero emissie busvervoer.

Voor de bijeenkomst op 7 februari hebben we een gevarieerd programma voor u samengesteld waarbij een aantal kernpunten de revue zal passeren in presentaties, discussies en workshops.

Programma

10:30 Inloop

11:00 Welkom & wensen
Na een korte toelichting op het ZE2025 netwerk heet dagvoorzitter en ov-deskundige Marc Maartens u welkom.

11:10 Drie visies, welke past u?
De Vervoerregio Amsterdam (Gerard Hellburg), OV-bureau Groningen Drenthe (Erwin Stoker) en OV-Oost (Wim Dijkstra) presenteren hun aanbestedingsvisie en -aanpak. Waarna de dagvoorzitter ze kernachtig voor u samenvat. Als opmaat naar een discussie over de verschillen en toekomstperspectieven.

12:30 Lunchtijd
Schroom niet de discussie nog even voort te zetten tijdens de lunch.

13:15 Van aanvraag tot realisatie
Tijdens deze sessie staat het proces van aanvraag tot realisatie van een grootverbruikaansluiting centraal vanuit het perspectief van de netbeheerder. Het proces wordt toegelicht aan de hand van casussen Utrecht (Westraven) en Schiphol (AML-concessie).
Sprekers: Wilco de Wit (ElaadNL) en Alliander

14:00 Knooppunten, een verhaal apart
Locaties waar meerdere concessies samenkomen, hebben zo hun eigen uitdagingen qua mogelijkheden en regievoering. De vraag hoe we toekomstbestendige laadinfrastructuur kunnen realiseren op knooppunten gaan we in deze workshop verkennen. Welke oplossingsrichtingen zien we en wat is er nodig vanuit verschillende partijen en de politiek?
Sprekers: Paul Broos (ElaadNL) en Rogier Pennings (Stevin Technology Consultants)

15:15 Koffietijd

15:35 Klimaattafel + Stedin onderzoek
Een terugkoppeling van de belangrijkste resultaten van de klimaattafels, de nationale laadstrategie en het onderzoek naar verbetering realisatie Zero Emissie Busvervoer dat Stedin recent heeft laten uitvoeren. Gevolgd door een discussie over de praktische consequenties voor u en voor de sector.

16:00 Wrap up & hoe verder
Aan het eind van de dag zetten we samen op een rij wat de dag gebracht heeft. En we inventariseren de open eindjes waarmee we binnen het ZE2025-netwerk in de maanden daarna verder aan de slag moeten.

16:15 Netwerkborrel aangeboden door Stichting ElaadNL

Voor wie?
Deze themabijeenkomst is een inspirerend kennis- en netwerkmoment voor iedereen die verantwoordelijk is voor beleid, projectrealisatie, inkoop, beheer en onderhoud, ontwerp of advies bij vervoerders, gemeenten, provincies, concessieverleners, netbeheerders, adviesbureaus en andere organisaties die een rol hebben bij het realiseren van de zero-emissiedoelstellingen in het busvervoer.

Aanmelden
Wij zien u graag op donderdag 7 februari. U kunt zich aanmelden via deze link. De kosten zijn  145 euro per persoon exclusief btw. Er is plek voor maximaal 80 deelnemers, dus reserveer snel uw plaats.

Over ZE2025
Vakblad OV-Magazine heeft samen met founding partner Stevin Technology Consultants het ZE2025-netwerk opgericht. Inmiddels zijn ook de Stichting ElaadNL, Daimler Buses|EvoBus Nederland, Volvo bus en Ebusco aangesloten als partner. In 2019 gaan we via artikelen, discussies en bijeenkomsten onze bijdrage aan de transitie leveren. Wilt u ook meedoen? Informeer bij Edwin Benning (edwin@acquirepublishing.nl) of Geert Dijkstra (geert@acquirepublishing.nl) naar de mogelijkheden.

It is a good surprise for someone thirteen or over and it
is fairly inexpensive aswell.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ZE2025: Hoe laadt de bus van morgen?

Nederland 20170206 Eindhoven Bravo, nieuwe naam voor Brabants ov. De bussen krijgen het logo en de kleurstelling van Bravo, wat staat voor Brabant Vervoert Ons. De vloot bestaat uit 43 elektrische bussen en 65 uitstootarme dieselbussen. De omschakeling vroeg behoorlijk wat aanpassing van Hermes. Omdat de elektrische bussen na ongeveer drie uur gebuik moeten worden opgeladen, is het schema van de chauffeurs daarop aangepast. De chauffeurs van de vervoerder hebben ook een cursus gevolgd om energiezuinig en energieopwekkend te rijdens met de bussen. Daarnaast zijn er in de remise aan de Professor Dorgelolaan de nodige laadstations geplaatst en is er een kleine elektiriciteitscentrale gebouwd. De bussen, gebouwd door VDL, zijn een voorschot op de volledige zero emissie Openbaar Vervoer die ingaat in 2024. De 65 Euro-6 diesselbussen zijn een overbrugging omdat in de toekomst alle bussen elektrisch worden. Internationaal wordt er met veel belangstelling naar de nieuwe vloot gekeken. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl.

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

1 jun om 11:28 uurtimer2 min
Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 12:10 uurtimer1 min
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »