Belgische potentie voor de nachttrein

maandag 3 april 2023

Na NS ontstond ook bij de Belgische spoorwegen (NMBS) hernieuwde interesse in de nachttrein. Om de toekomstige klanten goed te begrijpen, deed TU Delft-student Wouter Moors een onderzoek. “Vooral de eenpersoonscapsule biedt potentie.”

In 2016 vertrok de laatste CityNightLine uit Nederland en door eenzelfde beweging in andere West-Europese landen leek een nachttreinloos tijdperk aangebroken. Niets bleek minder waar, want door initiatief van met name de Oostenrijkse spoorwegen kwamen de nachttreinen, onder de naam NightJet, vanaf 2021 terug naar Amsterdam. De nachttrein is inmiddels bezig aan een revival.

De drukte op Schiphol, alsmede zijn interesse in duurzaam vervoer, vormden voor student Wouter Moors de motivatie om onderzoek te doen naar dit specifieke type trein. De Nederlandse Belg meldde zich op een goed moment bij de NMBS, aldus Goedele Van Goolen, senior manager international partnerships and business development. “Door de toegenomen interesse voor duurzamer reizen overweegt NMBS nieuwe internationale verbindingen. Wij willen graag weten of de nachttrein daar ook een rol in kan spelen en vooral voor welk publiek en met welke services”.

Interesse onder reizigers

Moors vond in de (beperkte) literatuur al een paar eerste inzichten in het potentieel van de nachttrein, maar wilde graag meer weten. Reizigers hebben bijvoorbeeld een sterke behoefte aan comfort. Met de verschillende comfortniveaus - zoals zitplaatsen, couchettes of bedplaatsen - en variërende prijzen kunnen verschillende reizigersgroepen worden aangesproken. Moors ondervroeg meer dan 600 Belgische reizigers, variërend van studenten tot gepensioneerden. “Veel van de ondervraagden toonden een grote interesse voor dit onderzoek en wilden graag deelnemen.”

Hieruit blijkt dat 71 procent van de Belgische reizigers daadwerkelijk de nachttrein zou willen nemen voor reizen over een afstand tussen 800 en 1200 km. Uit eerder onderzoek bleek dat voor Nederlanders rond de 60 procent te zijn. Comfort is voor reizigers de belangrijkste overweging bij de keuze tussen (nacht)trein, auto en vliegtuig. Daarna volgt de prijs.

Mensen willen privacy

Een belangrijke ontwikkeling die recent geïntroduceerd werd door ÖBB, namelijk de eenpersoonscapsule voor meer privacy, werd ook meegenomen in dit onderzoek. Circa 55 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan de nachttrein met een goedkopere couchetteplaats, 45 procent verkiest een bedplaats.

Wanneer de capsule geïntroduceerd zou worden (zelfde comfortniveau als couchette, maar met privacy), verkiest 65 procent van de reizigers deze capsule tegenover de duurdere bedplaats. Deze en andere privéfaciliteiten worden belangrijker bevonden door vrouwen dan door mannen.

Verschillen onderling

Moors zag ook verschillen tussen de Belgen onderling: Franstalige Belgen hechten bijvoorbeeld meer waarde aan een restauratierijtuig. De mogelijkheid voor het meenemen van de auto, het voormalige concept van de auto-slaaptrein, werd door slechts 27 procent als interessant benoemd, met name door reizigers die met partner en/of kinderen reizen. Vooral hoge prijzen schrikken hierbij af.

Moors zou in een vervolgonderzoek graag de interesse van de (nog) niet-treinreiziger willen onderzoeken. “Om die enthousiast te krijgen moeten er echter nog wel wat stappen genomen worden op bijvoorbeeld het gebied van informatie- en boekingsgemak.”

Meer resultaten en achtergronden worden binnenkort gepubliceerd via: www.nielsvanoort.weblog.tudelft.nl.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2023. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Circa 55 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan de nachttrein met een goedkopere couchetteplaats. © Wouter Moors

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’

12 dec 2022

Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
OV Chipkaart sh
flash_onNieuws

Met OV-chipkaart reizen tussen Duitse stations en Arnhem

21 jun 2022

Met de OV-chipkaart via de Duitse treinstations Emmerich, Praest en Elten naar Arnhem reizen. Dat is vanaf 23…

Lees verder »

Europees ov moet ambitie sneller omzetten in actie

16 jun 2022

Om de Europese klimaatambities te behalen, is een grote rol weggelegd voor het internationale treinverkeer op…

Lees verder »

Wat is de waarde van internationale perspectieven?

10 jun 2022

De Nederlandse ov-markt is de afgelopen jaren een interessante markt voor mondiaal opererende ov-bedrijven…

Lees verder »
regionale trein Duitsland Shutterstock
flash_onNieuws

Boost aan Duits ov met ‘Neun Euro Ticket’

2 jun 2022

Op 1 juni is in Duitsland het ‘Neun Euro Ticket’ ingevoerd. Drie maanden lang kan iedereen - ook mensen uit het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Subsidie voor de Nightjet was niet onwettelijk

17 mei 2022

In 2019 stelde de overheid 6,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de internationale nachttreinverbinding…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »