Dit zijn de next steps van OVpay

dinsdag 4 april 2023

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-bedrijf Technolution ontwikkelde in opdracht van GVB en RET vier systemen, vertellen Paul Meerman van Technolution en Bas van Adrichem, die de aanbesteding deed namens GVB. Elke vervoerder kan apart besluiten de systemen af te nemen of niet.

Alle negen Nederlandse vervoerders hebben de afgelopen maanden hun apparatuur en processen op orde gebracht en uitgerust met EMV-technologie (Europay Mastercard Visa). Nu betalen met de betaalpas bij elke vervoerder in vrijwel heel Nederland mogelijk is, betekent dat niet dat het programma OVpay klaar is, begint Van Adrichem. 

Integendeel. Nu is het tijd voor een next step, zodat vaste reizigers binnenkort ook hun abonnementstarieven kunnen betalen én betalings- en facturatieprocessen overzichtelijk en eenduidig verlopen. Meerman: “Dat is voor alle vervoerders een wens, maar de technologie werkt heel anders dan bij de ov-chipkaart. Dus moeten we processen anders inregelen en moeten vervoerders hun systemen migreren en aanpassen.” 

Decentrale aanbesteding 

Omdat dergelijke ov-systemen nog niet bestonden, startten RET en GVB (die met vergelijkbare stedelijke opgaven kampen) in 2021 een aanbesteding om vier systemen te ontwikkelen voor beheer, onderhoud, facturatie en klantrelatiesysteem (CRM).

Bas van Adrichem, GVB: ‘De eerste fase van OVpay duurde zo’n acht jaar. We zetten nu een nieuwe stap. Je kunt niet van 0 naar 100 in één dag’

Van Adrichem: “Binnen OVpay besloten we om dit decentraal aan te besteden. Landelijke afstemming kost veel tijd, elke vervoerder heeft eigen wensen. Maar reizigers hebben nu al vragen over de facturatie, dus moesten er snel oplossingen komen. Omdat private vervoerders met inkoopprocessen werken, waren wij de logische partij om dit uit te vragen aan de markt.”  

Want bij aanbestedingen kan een vervoerder eisen stellen. Zo eisten GVB en RET dat elk van de negen vervoerders delen van het pakket moet kunnen afnemen. Van Adrichem: “Niemand schiet er wat mee op als elke vervoerder individueel systemen gaat ontwikkelen, die niet met elkaar kunnen ‘praten’. Wij hebben het opgepakt, de rest kan kiezen wat ze eventueel willen afnemen of niet.”  

Makkelijker beheer en onderhoud 

Technolution won de aanbesteding eind 2021 en ontwikkelde vier functionaliteiten waarvan er inmiddels al drie operationeel zijn, vertelt Paul Meerman.

Paul Meerman, Technolution: ‘Deze vier systemen maken het beheer en onderhoud makkelijker voor vervoerders’

Het gaat om: 

 • Een TSS-systeem (Trip Settlement Server), waarbij vervoerders feedback ontvangen vanuit de backoffice van TLS over de compleetheid van betalingen.
   
 • Het TBS-tariefberekeningssysteem, waarmee vervoerders hun tarieven aan Translink doorgeven en TLS de juiste tarieven aan klanten doorberekent. 
   
 • Een Service Ondersteunend Systeem, wat neerkomt op een dashboard met onder meer realtime ritinformatie en tariefwijzigingen. Servicepersoneel van vervoerders kan reizigers hiermee makkelijker helpen. 
   
 • Een productverkoopsysteem (CRM), waarin vervoerders klantaccounts kunnen beheren, abonnementen kunnen verkopen en de facturatie kunnen regelen. 

Hij voegt toe: “Standaardisatie maakt het beheer en onderhoud makkelijker voor vervoerders. Daarmee wordt ook de prijs aantrekkelijker. In deze aanbesteding is de mogelijkheid opgenomen om de systemen in licenties af te nemen tegen gunstige voorwaarden. Dat maakt het betaalbaarder voor de markt. Deze systemen dekken de belangrijkste processen van vervoerders en de ontwikkeling loopt parallel aan de landelijke OVpay-ontwikkelingen.” 

Overigens is GVB momenteel de enige van de negen vervoerders die alle vier de producten afneemt, weet hij. Dat is ook niet zo raar, vindt Van Adrichem: “Wij zijn de aanbesteding gestart en hebben onze behoeften aangegeven.” De meeste vervoerders nemen twee of drie onderdelen van het pakket af. Meerman: “Sommigen waren al bezig met eigen ontwikkelingen of hebben nét even wat aanvullende wensen.”  

Verdere planning 

GVB dat de systemen nog voor de zomer in Amsterdam operationeel zijn en wil kortingsacties kunnen introduceren aan vaste klanten. Is dat niet aan de late kant? Reizigers willen nu al met hun kortingsabonnement op de betaalpas kunnen reizen.  

“Je kunt niet van 0 naar 100 in één dag”, stelt Van Adrichem. “De belangrijkste eerste stap was om de betaalpas werkbaar te maken en die fase heeft zo’n acht jaar geduurd. Toeristen in Amsterdam hoeven geen aparte ov-kaart meer te kopen, dus dat is fantastisch. De next step is nu om vaste klanten maximaal te ontzorgen. Zo geven we de toekomst vorm.” 

Niet alleen vaste klanten, trouwens. Ook een groep nieuwe reizigers zal makkelijker in het ov stappen, denkt hij. “Zakelijke reizigers kunnen straks ov-ritten maken zonder eerst een ov-chipkaart te kopen. Alle transacties gaan via de bankpas en zijn makkelijker te declareren.” 

Opschaling 

Daarna is het wat Meerman betreft tijd voor opschaling. Hij droomt alvast vooruit. “Reizigers die vanaf een P+R aan de rand van een stad verder reizen met het ov, krijgen nu vaak korting op het parkeertarief. Die diensten willen we ook graag koppelen. Daar hebben we de parkeerexploitant en gemeente bij nodig. De volgende stap is dus om ketendiensten te koppelen. De basis daarvoor is met het landelijke programma OVpay al gelegd.”

Van Adrichem: ‘Het is voor toeristen fijn dat ze nu zonder chipkaart kunnen reizen. Maar we willen ook onze vaste reizigers maximaal ontzorgen'

Bovendien maakt dit het Nederlandse openbaar vervoer interessanter voor internationale partijen, vervolgt hij. “De ov-chipkaart is een Nederlands systeem met Nederlandse specificaties. Nu werken we met internationale, open standaarden. Daar is alleen EMV voor nodig. Internationale partijen kunnen makkelijker hun diensten in het Nederlandse ov aanbieden en reizigers kunnen makkelijker diensten koppelen. Dus het speelveld groeit.” 

Een bijkomend voordeel, zegt Van Adrichem, is dat kaartautomaten van stations kunnen verdwijnen. “Bij de ov-chipkaart stond het reisproduct op een plastic kaart en moest je het product fysiek ophalen bij de automaat. Dat hoeft straks niet meer.” 

Meerdere ontwikkelingen gaande 

Waar GVB en RET deze ontwikkeling in gang hebben gezet, lopen er ook nog diverse andere ontwikkelingen. Zo doet Arriva proeven met in- en uitchecken met de smartphone via ‘Swipe in Swipe out’ (SiSo), terwijl Transdev ‘Be in Be out’ (BiBo) gaat opschalen. Maar Van Adrichem wilde toch juist voorkomen dat iedereen zijn eigen systemen ontwikkelt?

Meerman: ‘Nu werken we met open standaarden. Dat maakt de markt aantrekkelijker voor internationale partijen’

“Het klopt dat er meerdere innovatietrajecten lopen”, stelt hij. “Maar elke innovatie begint met relatief kleine proeven. Je merkt pas of het werkt als je gaat opschalen. In- en uitchecken op basis van gps-signalen is in Amsterdam bijvoorbeeld lastig, omdat het dichtbevolkt is en de metro’s vaak parallel rijden aan NS-treinen. Dus iedereen ontwikkelt wat het beste bij hem past.” 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2023. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

"Dus iedereen ontwikkelt wat het beste bij hem past.”
Met de laatste zin van het artikel worden alle opgeblazen woorden ("Meerdere ontwikkelingen gaande " in de rest van het stuk weer rechtgezet. Ze hebben het zelf niet eens door.

"Next step":
Trek de stekker uit het OV, laat kantoormedewerkers en advies-sector bezigheidstherapie elders vinden, beter dan over de ruggen van het publiek en belastingbetaler.

Openbaar toegankelijk vervoer werkt alleen als 1 geheel, geen lappendeken van eigen ideetjes (ofwel gepruts vol losse eindjes) waarachter iedereen zich kan verschuilen ('het ligt aan de omstandigheden'), de modus operandi in OV.
Die praktijk en cultuur echt niet goed genoeg voor de toekomst, de maatschappelijke opgave. Maak een einde aan dit gebed zonder eind

Ik vrees dat menig privacy-bewakende Duitser het OV in Nederland massaal de rug terug zal keren. Zelfs het reizen op een anonieme chipkaart wordt door velen daar met argusogen bekeken. Zelfs het plan van DB om de papieren treinkaartjes af te schaffen en door A4-prints te vervangen (waarvoor je dus je naam moet opgeven!) wordt daar al veelal niet met open armen ontvangen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

In trams, bussen en metro’s van GVB kunnen reizigers ook contactloos in- en uitchecken met de betaalpas. Binnenkort ook met korting. © GVB 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Prijsdifferentiatie in het ov komt eraan'

13 dec 2022

De huidige abonnementsstructuren in het ov zijn niet meer van deze tijd, vertelt Paul Rooijmans, eigenaar-…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tweede Kamer wil eenvoudiger fiscaal ov-stelsel

17 nov 2022

Om reizen met het ov te stimuleren, wil de Tweede Kamer dat staatssecretaris Heijnen vereenvoudiging van het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vliegtaks fors omhoog, ov-tarief blijft 9%

22 sep 2022

Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de vliegtaks in 2023 3,5 keer wordt verhoogd, om vliegreizen ten…

Lees verder »

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

10 aug 2022

De accijnsverlaging voor autobrandstoffen is niet goed te rijmen met de klimaatambities van het kabinet. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met telefoon uitgesteld naar 2023

3 aug 2022

Het gaat nog even duren voordat reizigers in het openbaar vervoer kunnen inchecken met hun telefoon. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug 2022

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun 2022

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vrij inreizen Oekraïeners alleen nog bij NS

10 jun 2022

Sinds 1 juni geldt geen vrij (in)reisrecht meer voor Oekraïense vluchtelingen, met uitzondering van NS-treinen…

Lees verder »