Zo staat het nieuwe ov-betalen ervoor

maandag 20 december 2021

Steeds meer ov-bedrijven maken hun systemen, voertuigen en stations gereed voor nieuwe manieren van betalen als onderdeel van het programma OVpay. Vanaf 2023 moet contactloos betalen (betalen met betaalpas, creditcard of smartphone) gemeengoed zijn. Maar daar stoppen de ontwikkelingen nog niet. 

OVpay is het landelijke innovatieprogramma om stap voor stap nieuwe vormen betalen te introduceren met als doel reizen en betalen in het ov makkelijker te maken. Te beginnen met contactloos betalen met de bankpas en barcodes. Later volgen mobiel betalen en de OV-chipkaart 2.0. Hier gaat een intensief traject aan vooraf van ontwerpen, implementeren, certificeren, uitvoerig testen en in heel Nederland uitrollen. Thales is hier als partner van de ov-bedrijven in Nederland bij betrokken.  

Pilots 

Thales werkt samen met de vervoerders om software te ontwikkelen en de werking van de nieuwe betaalmethodes te testen en te certificeren. Dit traject omvat de gehele keten van functionaliteit zoals de verbindingen, transactieverwerking en de monitoring van de apparatuur. Pilots zijn een belangrijk onderdeel van dit proces. In een van de eerste pilots in 2019 testten we samen met NS de techniek en het gebruik van betalen met een bankpas of creditcard op het traject tussen Leiden en Den Haag Centraal. Thales leverde hier de EMV-kaartlezers (Europay, MasterCard, Visa) en stuurde de transacties door naar de Translink backoffice.  

Nieuwe kaartlezers 

In de afgelopen jaren hebben de meeste vervoerders nieuwe kaartlezers geïnstalleerd die geschikt zijn voor de nieuwe manieren van betalen met barcode, bankpas en telefoon. De poortjes van GVB en RET zijn al geschikt voor de nieuwe betaalmethoden en bij de NS is deze ombouw in volle gang. Thales en GVB hebben in oktober, met minimale impact op de exploitatie, ook alle voertuigen voorzien van nieuwe kaartlezers. Eenzelfde operatie is inmiddels gepland bij Arriva voor ongeveer de helft van de bussen, waarbij Thales de kaartlezers levert ter vervanging van de huidige OV-chipkaartlezers.  

Wereldwijde ontwikkelingen 

Wereldwijd zien we dat steden en landen hun huidige ticketingsystemen aanpassen om nieuwe manieren van betalen in het ov mogelijk te maken. In Parijs maakt Thales het bijvoorbeeld mogelijk de ‘Pass Navigo’ op de smartphone te zetten als vervanging van het papieren kaartje en de fysieke smartcard. De buitenlandse ervaringen van Thales komen hier in Nederland goed van pas. Net zoals Thales de opgedane kennis in Nederland ook voor haar projecten in het buitenland gebruikt. Bijvoorbeeld voor de upgrade van de ticketing-poortjes in Singapore en Hongkong, waar in- en uitchecken met betaalpas en smartphones de norm wordt.  

Verder kijken na OVpay 

Wanneer we vanaf 2023 allemaal onze bankpas, telefoon of nieuwe OV-chipkaart gebruiken om in te checken, stoppen de ontwikkelingen natuurlijk niet. Thales werkt aan innovaties die de klantreis verder verbeteren. Bijvoorbeeld door automatisch in- en uitchecken zonder de smartphone of chipkaart uit de broekzak te hoeven halen. Dit kan met Ultra Wide Band (UWB)-technologie op de smartphone, maar ook via gezichtsherkenning.  

'In- of uitchecken met gezichtsherkenning, hangt niet af van de technologie, maar van de behoeften van reizigers en regelgeving'

Of we straks allemaal kunnen reizen door middel van gezichtsherkenning, hangt namelijk niet af van de technologie, maar van de behoeftes van de reizigers en regelgeving. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 4/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Hoi
Ik hep en vrag wanee kan ik de ov mobiel gebruiken
Doei

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »