‘Trek tramlijn door van station Zuid naar Amstel’

‘Trek tramlijn door van station Zuid naar Amstel’

door in rubriek Amsterdam
Reacties uitgeschakeld voor ‘Trek tramlijn door van station Zuid naar Amstel’

Laat de nieuwe tramlijn vanaf Amstelveen Westwijk niet eindigen op station Zuid, maar trek die lijn door in noordoostelijke richting via Beethovenstraat, Stadionweg en Churchilllaan naar station Amstel. Daarmee wordt voorkomen dat veel reizigers uit Amstelveen moeten overstappen op het toch al drukke station Zuid, aldus Maurits van Witsen, emeritus hoogleraar openbaarvervoerkunde.

De Regioraad van de Stadsregio Amsterdam besloot op 12 maart tot drie ov-verbindingen tussen Amstelveen en Amsterdam: een nieuwe hoogwaardige tramverbinding tussen Amstelveen Westwijk en station Zuid; tramlijn 5 blijft gehandhaafd tussen Amstelveen Binnenhof en Amsterdam CS; en er blijft een metro rijden tussen station Zuid en station Amstel, als alternatief voor sneltramlijn 51. Omdat er op het Amstelstation en station Zuid geen keermogelijkheden zijn gaat die metro rijden tussen Weesperplein en Lelylaan. De rechtstreekse verbinding tussen Amstelveen en de stations RAI en Amstel verdwijnt. Reizigers op die route moeten overstappen op Station Zuid.

In de nieuwe situatie, die in 2020 klaar moet zijn, neemt het aantal overstappers op station Zuid dramatisch toe, constateert Van Witsen. Station Zuid wordt immers het eindpunt van de nieuwe tramlijn vanaf Amstelveen Westwijk, passeerpunt van de nieuwe metroverbinding en eindpunt van een groot aantal buslijnen. Met een doorgaande tramverbinding van Amstelveen naar station Amstel wil Van Witsen station Zuid ontlasten én de verbindingen in Amstelveen en Amsterdam Oud-Zuid verbeteren.

Een jaar geleden had Stadsregio Amsterdam ook al een tramlijn voorgesteld van Amstelveen Westwijk naar Amsterdam Amstel, die inmiddels van de baan is. Dat was een goed voorstel, stelt Van Witsen, hoewel die tramlijn via de drukke verkeersknoop Amsterdam RAI was gepland. Beter vindt Van Witsen een nieuwe route vanaf Station Zuid door Oud-Zuid en vervolgens over bestaande tramsporen naar station Amstel. Die verbinding kan hier dan buslijn 65 vervangen. Als compensatie voor de meerkosten zou de nieuwe metro Weesperplein–station Zuid–Lelylaan alleen op werkdagen overdag in bedrijf hoeven te zijn, dus niet ’s avonds en in de weekeinden. Die verbinding kan dan tevens dienen als versterking in de spits van de drukke ringmetrolijn 50.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook