Drie quickscans over het spoor in drie dagen

woensdag 13 november 2013
timer 3 min

De discussie over het Vierde Spoorwegpakket van de Europese Commissie moet niet alleen gaan over het spoorvervoer op het hoofdrailnet, maar vooral over het hele openbaar vervoer van deur tot deur. Zo’n bredere aanpak is beter voor de Nederlandse economie, reiziger en belastingbetaler.

Dat staat in de Quickscan impactanalyse 4e Europese Spoorwegpakket (.pdf)van bureau Twynstra Gudde in opdracht van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland. FMN bestaat uit de vier regionale railvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. De quickscan is vanmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het stuk is opgesteld in overleg met provincies en stadsregio’s die regionale spoorlijnen aansturen.

De kosten en opbrengsten van alle lijnen op het hoofdrailnet moeten transparant worden, vindt FMN. Pas dan kun je een faire discussie voeren over kavels die geld opleveren en kavels die geld kosten. “Essentiële informatie zoals baanvakbelasting, reizigerskilometers en reizigersopbrengsten per lijn, zijn nu niet publiek beschikbaar”, aldus FMN. NS heeft die cijfers wel, maar deelt ze niet. Dat belemmert allerlei onderzoeken. Ook moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM, de opvolger van NMa) meer toezicht kunnen houden op het spoor. Verder bepleit FMN een geleidelijke overgang naar een liberaler nationaal spoorvervoer, zodat er aan het einde van de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet geen dure en mogelijk chaotische ‘big bang’ nodig is.

In de maandag verschenen Quickscan personenvervoer per spoor 2013 concludeert ACM dat de regionale railvervoerders voorr reisinformatie, stations en tarieven te afhankelijk zijn van de dominante vervoerder NS. “Het zou bijvoorbeeld effectief kunnen zijn om de stations van NS af te splitsen”, stelt ACM. Een aantal problemen zou zijn opgelost als NS stopt met papieren kaartjes en volledig overgaat op de OV-chipkaart. FMN stelt voor om materieel, reisinformatie, stations en ticketsystemen nu alvast los te koppelen van NS.

Afgelopen maandag is ook de ‘Quickscan impactanalyse van het Vierde Spoorwegpakket’ openbaar gemaakt, waarover OV-Magazine al op 10 oktober publiceerde. In dat onderzoek van de bureaus RebelGroup, Goudappel Coffeng en Movares staat dat het Vierde Spoorwegpakket leidt tot meer innovaties, meer kwaliteit, meer reizigers en lagere kosten (140 tot 300 miljoen euro per jaar) op het hoofdrailnet.

“Alles overwegend blijft het kabinet bij een negatief oordeel over de voorstellen over marktopening”, reageerde staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. “Nederland wil zelf kunnen blijven kiezen tussen onderhandse gunning of aanbesteding van het hoofdrailnet.” Zij vindt het risico op negatieve effecten voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiency van het spoor te groot.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg

25 jul 2023

Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe cao, stakingen streekvervoer voorbij

7 apr 2023

Vakbonden en werkgevers zijn op 7 april, na maandenlange onderhandelingen, akkoord…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan 2023

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »
flash_onNieuws

Reizigersoverleg Brabant neemt afscheid van twee bestuurders

9 dec 2022

Na minstens 16 jaar actief te zijn geweest bij Reizigersoverleg Brabant, namen voorzitter Herman Bouma (75) en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling

6 okt 2022

Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s…

Lees verder »
descriptionArtikel

Paul de Krom: 'Rol ov-bedrijven verandert'

23 sep 2022

Oud-politicus een -staatssecretaris Paul de Krom is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van OV-NL, de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep 2022

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »