Nantes-Châteaubriant heropend voor tramtrein

Nantes-Châteaubriant heropend voor tramtrein

door Eduard de Jong in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Nantes-Châteaubriant heropend voor tramtrein

Een nationale gebeurtenis, noemde de Franse premier Jean-Marc Ayrault de recente heropening van de spoorlijn tussen Nantes en Châteaubriant. Nantes opende in 1985 al de eerste tramlijn nieuwe stijl, waarna vele steden in binnen- en buitenland volgden. Met een moderne tramtreinlijn loopt de regio opnieuw voorop.

De laatste dag dat de dieseltrein reed tussen Nantes en Châteaubriant was op 31 mei 1980. In dat jaar maakte de trein nog maar drie ritten per dag tussen de regionale hoofdstad in West-Frankrijk en de noordelijker gelegen ‘campagne’. Bussen namen het vervoer van voornamelijk scholieren over. Een deel van de spoorlijn bleef nog in gebruik voor goederenvervoer tot 2008, waarna de natuur bezit nam van het baanvak.

Begin jaren negentig nam het aantal inwoners in en rond Nantes snel toe. Het autoverkeer liep in de spits vast op de toevoerwegen naar de stad. Het stadsbestuur van Nantes probeerde in 1993 om de spoorlijn opnieuw in gebruik te nemen voor forensenvervoer. Diverse initiatieven strandden echter op administratieve of technische moeilijkheden.

Eind jaren negentig hevelde de staat de zeggenschap voor het regionaal (spoor)vervoer over naar de regio’s. Nadat het beheer van de spoorwegen was ondergebracht bij Réseau Ferré de France (RFF), deed de regio in

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook