Reizigers mogen ‘vervoerdertje spelen’

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Reizigers mogen ‘vervoerdertje spelen’

Wat voor ov kies je als je zelf aan de knoppen draait? Ter voorbereiding op de aanbesteding van het ov in de Hoeksche Waard en op Goeree Overflakkee heeft de provincie Zuid-Holland met groepen reizigers een ‘serious game’ gespeeld.

Het spel bestaat uit 45 kaartjes: themakaartjes (dienstregeling, infra & keten, integratie, kwaliteit, marketing, materieel, speciale ritten, tarieven) en jokers (eigen ideeën). Het begint met een sobere basissituatie voor zowel het ov als het gemeentelijke vervoer van ouderen en gehandicapten. De deelnemers mogen eerst zelf en vervolgens gezamenlijk aangeven waarop ze willen bezuinigen of waarin ze extra willen investeren.

Een spel is een aantrekkelijke manier om het ov te leren begrijpen en afwegingen te maken. De deelnemers zien elkaars belangen, delen hun ideeën en maken keuzes. “Tegelijkertijd is het een manier om partijen mee te nemen in de complexe materie en om uit te leggen welke stappen provincie en gemeenten nemen in de voorbereidingen van de aanbesteding”, stelt de provincie Zuid-Holland.

De meeste deelnemers blijven binnen het budget. De uitkomsten passen in landelijke trends: meer ritten van snelbussen, minder ritten van stopbussen. Meer ouderen en gehandicapten met het ov laten reizen in plaats van met de duurdere Regiotaxi. En op de 10 procent rustigste ritten mag een belbus gaan rijden. Wel pleiten de reizigers voor meer investeringen in aansluitgarantie, fietsvoorzieningen, P+R en wachtgelegenheid. Er is ook behoefte aan nachtbussen uit Rotterdam en recreatiebussen op Goeree en naar Tiengemeten. Reizigers zien – in tegenstelling tot gemeenten – liever geen verder weg gelegen haltes aan de randen van een kern. Wel zijn vier op de tien deelnemers voorstander van subsidie op e-bikes.

Ook de provincie Noord-Brabant zet serious gaming in bij aanbestedingen. Noord-Holland gebruikt de spelvorm voor vastgoedontwikkeling op de Zaancorridor Amsterdam–Alkmaar. Met gemeenten en NS speelde Noord-Holland het serious game SprintStad van de Vereniging Deltemetropool.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook